Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Teploty

    , Autor: Tina3185

    Dobrý deň,p.doktorka,.chcem.sa.Vas opýtať na možné príčiny opakovaných vysokých teplôt 38 až 39 u dvojročnej dcérky. Je od januára 2023 každý mesiac chorá. Prekonala v januári zápal priedušiek, ďalší mesiac angínu, potom bezne prechladenia.A teraz 3 mesiace.po.sebe dostane vysoké.teploty bez ďalších príznakov. Krvné testy má v poriadku, aj vytery z hrdla a moc. Dvakrát po sebe mala zvysene crp 50 a 66 pri vysokých teplotách.Mala.uz 4 antibiotíka. Dcérka je doma,.nechodí do škôlky. Aké sú možnosti na zistenie príčiny vysokých teplôt a odstránenie horúcok.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže mať syndróm opakovaných horúčok ale to musí diagnostikovať jej lekár, nie sú potrebné antibiotiká, dáva sa jeden konkrétny liek, ale ten musí ordnovať lekár a sledovať zdravotný stav dieťaťa a opkaovne tohoto stavu.

Podobné otázky

  • Hnačka

    , Autor: ZuzuKi

    Dobrý deň, môj 22 mesačný syn ma hnačky niekoľko krát do dňa aj v noci. Ocne zuby sa mu pred pár dňami prerezali no aj tak hnackuje. Teploty nemá. Môže to mat aj súvislosť s tým, že pije Nutrilon? V noci vypije pol litra aj viac. Cez deň mu mlieko nedávam a normálne pasterizovane odmieta. Nikdy s nim nemal problém a pil ho od narodenia kvôli nedostatku môjho mlieka. Kompletne odstavenie v piatom mesiaci. Taktiež zje veľmi malo. Už tretí deň mu podávam probiotiká a nič. Prosím o radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko Nutrilon by mal piť do troch rokov. Nemal by ho poť v noci ale ráno a prípade po obednom spánku alebo večer.
    Neviem ako dlhohnačkuje. Môže mať infekciu, môže to byť aj neznášanlivosť nejakej zložky stravy. Bio Gaia tento problém isto nevyrieši. Treba vyhľadať lekára

  • Horúčka a dojčenie

    , Autor: anita88

    Dobrý deň, prosím Vás pri akej horúčke sa dá ešte dojčiť? Od včera som chorá, test na covid je negatívny, bolest hlavy, nádcha, škrabanie v hrdle, horúcka 38,6. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pri akejkoľvek. Samozrejme, že aj kojaca žena si môže dať liek od teploty / paralen, nurofen/ a keď teplota klesne, pokojne môžete kojiť.

  • Potenie

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň prosím Vás pekne moja dvojročná dcéra sa veľmi potí, teda pri aktivite aj doma keď veľa beha salie sa ma mokru hlávku akoby vyšla to sprchy, no ale problém je teraz v tom ze je vonku zima a aj napriek tomu ze ju radšej slabšie oblečiem, je celá mokrá dopotena aj pod čiapkou, je nepíše dňa beha aj vonku vymýšľa a j asa bojím už aj chodiť s nou von aby nechytila dáky zápal pľúc alebo niečo, poraďte je to on alebo co mam robiť? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    potenie niekedy býva problém. Skúste ju cibuľovito oblikať a vždy pridať alebo ubrať oblečenie podľa teploty v prostredí, kde sa nachádza. Nesmie však prechladnúť. Lokálne jej skúste dávať nejaký krém alebo tekutý púder s taninom, poradia vám v lekárni. Napríklad excipial deo forte. Ak bude neprimerané potenie pretrvávať, poraďte sa s lekárom.

  • Šiesta choroba

    , Autor: Moja Lilka

    Dobrý deň
    Moja 10mesacna dcérka prekonala šiestu chorobu mala 4dni teploty a na piaty sa jej urobili zopár červených fľakov hlavne na chrbatiku ale chcem sa opýtať nechce mi stále jesť ako keby ju bolelo hrdielko lebo keď pomrnci tak počujem zahlienenie z hrdielko a ja ju kojim a keď ju aj priložíme ona chce ťahať a keď zopár krát potiahne začne plakať ako keby jej hrdielko nedovolilo pri bolesti.Co mám robiť??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Býva niekedy aj zápal hrdielka pri šiestej chorobe. Treba jej papanie ponúkať častejšie, nenútiť ju však do jedla. Môžete podať aj prevarenú ochladenú vodu, aby nebola dehydratovaná. Ak je nepokojná možno má bolesti hrdielka, skúste dva dni večer za sebou dať paralen v príslušnej dávke. Nebude ju bolieť hrdielko, lepšie sa vyspí a potom snáď bude aj lepšie papať.

  • Prosím o pomoc

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p. doktorka, prosím Vás pekne moja 1 ročná dcérka mala v piatok večer vysoké teploty, zrazala som nurofen on v sobotu ráno sme išli na pohotovosť, spravili crp ktoré bolo 11 stým ze doktorka povedala ze o 24 hodín by bolo vysoké pozrela do hrdla a skonštatovala že ma zápal mandlí nasadila nám ant. Suprax, horúčky do večera prešli, dnes o 3 dní na to sa mi vychádzala na brušku krku červenými flakmi výťažkami, má aj dva dni riedke soplave stolice cca 3-4denne,dnes sme boli u našej pediatrická, ktorá skonštatovala že to môže byť s ant, ktoré máme vysadiť a brat fenistel kvapky, a to bez ant sa jej nepohorsi? Je toto správny postup? Mala je na nutrilon ha, ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to postup, ktorý zvlila vaša pani doktorka.
    Z môjho pohľadu sa nejedná pravdepodobne o alergiu na antibiotika ale o najčastejšie detské vírusovéh ochorenie, ktoré má presne takýto priebeh: teplota bez nejakého zásadmnejšieho iného príznaku a po poklese teploty sa dieťatko vysype, výsyp trvá cca tri dni nesvrbí a ako prišiel tak odíde: teda uačína na hlavičke, za uškami a pokračuje na telíčko a končatiny. Zásadnou chybou bolo nasadenie antibiotík. Samozrejme je aj možnosť, že je to alergia na antibiotikum ale to sa dá vyriešiť len komplikovaným vyšetrením a nie je to celkom spoľahlivé. Preto je chybou nasadzovať v nodvôvodnených prípadoch antibiotiká!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: