Poradňa pediatra

odbornik2
10,431 otázok , odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Upchatỳ noscek

    , Autor:

    Dobrý deň p.dr.
    Màm 4.mesačného chlapčeka,stále má upchaty,zahlieneny noscek,..on nemá sopliky,len tie hlieny kdesi hlboko v nosteku,nedajú sa mu ani odsať,...ako 6 tyzd.prekonal laringitydu,od vtedy je stále na liekoch,..nostek som mu ošetrila:nasivin,adren.pamykoin,sterimar(denne),rhinopanthene,inhalujem ho 2x denne s vincentkou,mà vlhký stan na noc,zvyš.poloha...takto sme už 2.mes,

  • Vírusová angína

    , Autor: katkadca

    Dobrý deň pani doktorka,
    dcérka mala diagnostikovanu vírusovú angínu, má 6 mesiacov. Prvý deň celý teplota 37,5, v noci do 39, druhý deň tiež cez 37 stupňov. V noci do 38. Potom už bez teploty. Ostali sople a trošku kašeľ. Chcem sa opýtať, po skončení teploty je možné ísť s dieťaťom von na vzduch alebo je lepšie počkať 5-7 dní od začiatku ochorenia? Ďakujem pekne, Katarína

  • Kašeľ

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dcéra (8 rokov) už vyše dvoch týždňov kašle, bez ďalších príznakov (žiaden sopeľ, ani zvýšená teplota), kašeľ suchý štekavý. Po návšteve u pani doktorky sme dostali zelený TRIFED a Dorithiric. Po 6 dňoch sa stav nezlepšil, znova bola u pani doktorky, predpísala nám ERDOMED, na vykašliavanie. Prešli 4 dni, stav sa však stále veľmi nezlepšil a kašeľ je stále skôr suchý, štekavý, len občas vlhký. Ďakujem vopred za odpoveď

  • Ovčie kiahne

    , Autor:

    Dobrý deň, pani doktorka, mám na Vás otázku ohľadne ovčích kiahní. Začnem tak zo širšia... Som v 14. týždni tehotenstva a začiatkom tohto týždňa som dostala informáciu zo synovej škôlky, že sa tam vyskytol prípad ovčích kiahní. Od mojej mamy mám informáciu, že som v detstve túto chorobu neprekonala. Od obvodnej lekárky a aj môjho gynekológa nám bolo odporučené, aby sme teraz syna nedávali do škôlky a aby sme ho aj izolovali odo mňa, keďže aktuálne by pre bábätko bolo veľmi nebezpečné, keby som sa nakazila. Zároveň sme dostali možnosť dať mi vyšetriť krv, či som predsa len neprekonala túto chorobu a nemám už protilátky. Záver z týchto testov je, že protilátky mám. Teraz otázka je... Je, prosím Vás, možné, že som v detstve kiahne prekonala bez nejakých výrazných prejavov? (Mama túto vedomosť nemá a ostatné choroby, ktoré som prekonala, si pamätá). Ak áno, mohli by sme teda výsledky z krvi, že mám protilátky, považovať za dostatočné, aby sme sa nemuseli obávať nákazy?
    Ďakujem pekne
    Marta

  • Otazka

    , Autor: Ricidomi

    Dobrí deň chcela by som sa spitat na názor môj syn má 18 mesiacov pred piatimi dňami mu začali teplotu a trvajú ešte stále pred tromi dňami som s ním bola u lekárky robila mi crp a mal 42 nasadila antibiotiká ospen už ich berie tretí deň a teplotu ešte stále máme chcela by som sa spitat či je to normálne za odpoveď vopred ďakujem

  • herpes

    , Autor: luila

    Dobrý deň. CHcela by som sa s Vami poradiť. Mala som veľmi popraskané a vysušené okolie pier. Dnes som si do pery zakusla a pocítila veľmi boľavé miesto a už ma to aj mierne svrbí - pravdepodobne herpes. Hneď som si na to naniesla zovirax. Ráno keď som o tom ešte nevedela tak som sa maznala so svojou päť mesačnou dcérkou,chytala ma za tvár,bozkávala som ju na brušku. tak isto aj včera som maličkú bozkávala na hlavičke. od kedy som porodila sa mi herpesy robia častejšie. od pôrodu som ho mala už aj tri -štyri krát. Chcem sa spýtať aká je pravdepodobnosť,že by sa malá nakazila. A či to môže mať u bábätka aj nejaký horší priebeh. Niekde som totiž raz čítala,že u nejakého bábätka to malo fatálne následky. Záleží to aj od toho ako je bábätko staré?
    Vďaka

  • herpes

    , Autor: luila

    Dobrý deň. CHcela by som sa s Vami poradiť. Mala som veľmi popraskané a vysušené okolie pier. Dnes som si do pery zakusla a pocítila veľmi boľavé miesto a už ma to aj mierne svrbí - pravdepodobne herpes. Hneď som si na to naniesla zovirax. Ráno keď som o tom ešte nevedela tak som sa maznala so svojou päť mesačnou dcérkou,chytala ma za tvár,bozkávala som ju na brušku. tak isto aj včera som maličkú bozkávala na hlavičke. od kedy som porodila sa mi herpesy robia častejšie. od pôrodu som ho mala už aj tri -štyri krát. Chcem sa spýtať aká je pravdepodobnosť,že by sa malá nakazila. A či to môže mať u bábätka aj nejaký horší priebeh. Niekde som totiž raz čítala,že u nejakého bábätka to malo fatálne následky. Záleží to aj od toho ako je bábätko staré?
    Vďaka

  • Zakalený moč

    , Autor: Mariana87

    Dobrý deň, dcéra (4 roky) mala v priebehu januára opakovane zakalený moč. Žiadne iné príznaky nemala, nesťažovala sa na pálenie, nemala teploty. Moč bol zakalený v nepravidelných intervaloch (aj s rozostupom niekoľkých dní), zväčša popoludní/večer a nasledujúce močenie už bolo v poriadku. Dcéra mala 3krát robený rozbor moču a raz kultiváciu, výsledky boli negatívne. Aktuálne má už dlhodobo moč stále číry. V súvislosti s tým mám otázku.. na jedno močenie vyciká dcéra približne 0,5 dcl moču, čo sa mi zdá málo na 4-ročné dieťa (hlavne, keď to porovnám s mladšou 3 ročnou dcérou). Častejšie ide cikať, iba ak vypije viac vody naraz, ten objem sa mi zdá v tom prípade stabilný. Pokiaľ pije menej vody, je objem moču aj menší. Je pravda, že dcéra je dosť chudá (14 kg), mohlo by to mať súvis s tým, že je drobnejšia? Je pravda, že som si to začala viac všímať, keďže sa vyskytol spomenutý problém, ale neviem, či je to v norme alebo myslíte, že to môže mať súvislosť s predchádzajúcim problémom a je potrebné odborné vyšetrenie? Ďakujem.

  • Otázka ohľadom bábätka

    , Autor: Lcka

    Dobrý večer, veľmi pekne Vám Ďakujem za zodpovedanie mojej otázky. Písala som Vám o mojich svokrovcoch, že absolútne nedodržiavajú hygienické návyky, umývanie ruk a podobne. Na čom si ja osobne veľmi zakladám a je to pre mňa dôležité. Písala som Vám aj to, že dcérka má 4.mesiace a dali jej do úst slaný korbáčik, myslím, že niekde z Oravy. Ktorý už bol na tanieri podľa mna pomerne dlho keďže bol zažltnutý a mierne oschnutý (chuťovo však nebol zlý, keďže som ho preistotu skúsila). Dal jej ho do úst so špinavými rukami a ešte k tomu dcérka ešte nepapá žiadne príkrmi ani nič... Davame zatiaľ len UM a tekutiny. Chcem sa Vás spýtať či z toho korbáčika hrozí niečo vážne? Pripadne nejaká listéria o ktorej som sa nedočítala nič príjemné... boli tam vážne diagnózy ako zápal mozg.blan ,sepsi a podobne... chcem sa spýtať kedy sa to prejavuje u bábätka, či je inkubačná doba taká dlha ako uvádzajú , vraj až do 2.mesiacov? Pripadne čo z takého korbáčika ešte hrozí...či nejaká ina baktéria alebo niečo?a či ak ma niečo bábätko v sebe tak sa to prejaví vždy ? Alebo sa môže stat, že niečo v sebe ma a neprejaví sa to vôbec a pri tom môže hrozit niečo vážne? Pripadne či sa u bábätiek niečim nakazeným prejavia príznaky skôr ako u dospelého (inkubačná doba).
    Tiež by som sa chcela opýtať ak babatko prekonalo zápal pľúc v 3.mesiacoch, malo 22dni ATB , pretože nám zle predpísali dávkovanie...8dni mala ATB cez infúziu a potom na doma nám miesto kazdych 12 hodín predpísali kazdych 24 takze sme potom ešte 5dni davali kazdych 12h keďže som zistila,že nám to pri prepúšťaní zle predpísali a naša obvodná lekárka mi povedala, že 5dni to mame ešte dávať kazdych 12hodin (bol to konkrétne Unasin a malá mala cez 5kg).takze sa chcem spytat, už sú od toho 2mesiace. Mala by mat už normálne obnovenú imunitu? A nemohlo jej to dávkovanie nejako uškodiť? Vopred Vám Ďakujem za odpoveď. A nie som si istá či som Vám jednu otázku neposlala viacej krat, takze sa ospravedlňujem...

  • Antibiotikum a hnačka

    , Autor: Anna

    Dobrý deň.Dcérka 8r. mala 2 dni,hnačku na čo doktorka dala tabletky Carbosorb,Probiotikum a kázala nám diétu.Na tretí deň sa už hnačka ustúpila,no dostali sme horúčku,nádchu a dusivý kašel.Zase sme išli k doktorke,a dostali sme antibiotikum Sumammed sirup,Promethazin sirup,Calcium sirup a Stoptussin sirup.Pol hodinku po podaní prvej dávky Sumammed sirupu dcérka zase dostala dvakrát hnačku, a ešte ostatné sirupy som ani nedala.Neviem či môžem ešte na tieto lieky dávať aj tabletky Carbosorb?Bojím sa že antibiotikum nebude účinkovať.,ked v ňom nezostane.Dakujem pekne.

  • Svrbenie konecnika

    , Autor: Iveta

    Dobry den. Mam 23m synceka a priblizne od obdobia odplienkovania cca v polovici januara sa velmi skrabe v oblasti konecnika. Pediater si myslel ze su to paraxity, no ani po uziti sirupu Zentel sa nic nezmenilo (vysledky stolice boli negativne). Kozna dr. nam predpisala ichtamolovu pastu s lokoid pastou v pomere 1:1 no ani to nezabralo. Nefrolog nam pivedal aby sme nepouzivali ziafnu mast len cisty bezfarebny castelan...uzivali sme ho viac ako mesiac no stale nic. Sme uz s manzelom bezradni. Syncek sa skrabe niekedy tak silno az do krvi kym stihneme pribehnut aby sme mu dali ruky prec. Inac pekne papa, prespi celu noc, stolicu ma tiez ok.
    Prosim poradte.
    Dakujem

  • Viroza

    , Autor: Olinka

    Dobry den ja sa mozem opytat otazku vcera sme boli u pediatra a nasa mala ma zapal predusiek ma len 3,5 mesiaca a dal na 3krat po 2,5 ml ventolin sirup plus fenistil kvapky 3krat po 6 kvapiek zaberie jej to .dakujem za odpoved.

  • Dieta

    , Autor: Olinka

    Dobry den mala bude mat styri mesiace vcera sme boli na pohotovosti a napisali nam to .J06.9Akutna infekcia hornych dychacich ciest blizsie neurcena a potom nam dali diagnozu R05 kasel tak potom moje dieta ma len kasel dali nam solmucol 2krat po 2,5 ml a fenistil kvapky 3krat po 6 kvapky prejde nam to a za kolko dni a este mozem sa opytat mozu sa davat vigantol kvapky a probiotika biogaia ak berieme ten sirup a kvapky volala som nasmu pediatrovi tsk vraj ano moze brat ale chcela by som aj vas nazor dakujem pekne

  • Atopický ekzém?

    , Autor: SomMama

    Dobrý deň,
    mám dcérku (takmer 28 mesiacov), ktorej sa na tele začali tvoriť drobné vyrážky - najskôr nenápadné, potom sfarbené do červenkasta, zhlukujú sa v skupinách výlučne na ľavej strane tela.

    Po neúspešbej domácej liečbe sudocremom sme boli u pediatra, ktorý nám predpísal antibiotickú masť - nezabrala. Poslal nás na kožné, kde nám lekárka dala tekutý púder - nezabral, vyrážky sa zhoršili, akoby zliali do celku, výrazne sčerveneli a začali svrbieť. Na kontrole lekárka hneď diagnostikovala atopický ekzém, dostali sme "silnejšiu" zarábanú masť. Po štyroch dňoch natierania (2x denne) nevidím výrazné zlepšenie.

    Drobné vyrážky sa začali objavovať najskôr na vonkajšej strane ľavej ruky. Po natieraní tekutým púdrom (a umývaní repíkom) sa rozšírili takmer na celú ruku, najmä z vnútornej strany lakťa to vyzerá veľmi zle (podráždene). Ako sa blížil deň kontroly, zopár nenápadných vyrážok sa objavilo aj na prednej strane ľavého stehna. O deň na to som drobné, ešte ani nie červené vyrážky spozorovala na ľavej strane bruška, na ďalší deň tie isté na vonkajšej strane ľavej nohy a dnes asi tri červené na ľavej strane genitálií (plienku má dcéra už len keď spí).

    Už snáď ničomu nerozumiem. Vymenila som prácí prášok za detský, nepoužívam už ani aviváž. S mužom sa aj my škriabeme, aj keď to je asi len psychika

    Prečo sa jej to tvorí práve na ľavej strane, prečo to má na ruke také škaredé, prečo ju to začalo svrbieť až neskôr a prečo to nezmizne? Nikdy nemala kožné problémy. Túto sezónu mala zapálené hrdlo len koncom novembra a v januári sme celá rodina prekonali črevnú chrípku, inak je dcérka zdravá (dokonca aj kojená). Minulý rok jej bol po sérii zápalov hrdla diagnostikovaný v nose zlatý stafilokok (mrsna) - nemôže to mať súvis? Naozaj sa takto prejavuje atopický ekzém? Moja intuícia mi vraví, že by za tým mohlo byť niečo iné (možno vírusové?). Ale ja nie som lekár, som len vystrašená mama. Nedovolím si protirečiť. :(
    Ďakujem veľmi pekne za akúkoľvek radu.

  • Krvný obraz

    , Autor: angel8734

    Dobry deň, znepokojujú má výsledky syna 7 rokov. Syn mal príznaky chrípky. Mierny výtok z nosa. O dva dni neskôr silná bolesť ucha (zubov) (piatok v noci) na druhý deň mierna bolesť s horúčkou 39. (sobota). Nedeľa pretrváva mierna bolesť ucha, má dotyk bez reakcie. Horúčka stále vystupuje 6 hodín po podaní nurofenu. Všimla som si, že má mierne sfarbené očné bielka do žltá. V pondelok návšteva lekára. Horúčka stála. V utorok sme mali priniesť moč kvôli tomu sfarbeniu. Moč na bilirubin neg. Ale pozitivni na krv. Odber krvi, moč na laboratórne vyšetrenie. Výsledky krv S - bilirubin 37,94 (ref.h7-22), S bilirubin kongjuvany 5,97 (0-5), S-gmt 0,38 (0-0,31) lekárka vravela, že nakoľko sú pečeňové testy v poriadku môže to byť následkom prekonanej infekcie, choroby alebo zaťaženia organizmu. Moč: u sed leukocyt 21,4 (0-13)u sed erytrocit 68.1 (0-13,6) glomuralne (dysmorphic) u sed hlienove vlákna 14.5, (0-5) u sed epitelie ploche 6,8 (0-5.2) ostatné sú v poriadku. Dnes berieme moč na kultiváciu. Lekárka vravela, že môže mať porušenu predkožky a z toho ta krv v moči, ale po kultivacii budú výsledky presnejšie. No mňa tieto výsledky znepokojujú veľmi. Teplota stúpa do 38,3. Lieky sme zatiaľ nedostali. Syn sa cíti v pohode, jedine v cez víkend spal veľa. nesťažuje sa na nič, žiadna bolesť. Močí pravidelne a bez bolesti. môžem byť naozaj kľudná alebo by som mala trvať na ďalších vyšetreniach a liečbe? Ďakujem za vašu odpoved.

Otázok: 2107

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: