Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Herpes na pere

    , Autor: Jana222

    Dobry den, prosim Vas, dcera ma 4.den herpes na pere, take dve male bielozlte pluzgieriky. Nema teplotu ani to neboli velmi. Zaujima ma, ci moze ist do kolektivu medzi deti v skolke, natierame to mundisal gelom. Uz jej to pomaly schne. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To sa nedá povedať, či je to herpes alebo bakteriálny vyrážka, medová chrasta. Ani s jedným by nemala ísť do školky. Na herpes treba zovirax na medovú chrastu fucidin.

Podobné otázky

  • Herpes

    , Autor: suzie32

    Prosím Vás, poraďte mi. Spravil sa mi herpes na pere a dnes som nebola velmi opatrna a par krat sa stalo ze som pobozkala svoje 7.mesacne babatko na hlavicku a krk.Myslim ze sa mi podarilo olyzat jeho lyzicku pri testovani jeho jedla ci nie je horuce.Strasne sa bojim lebo som si myslela, ze sa da nakazit len dotykom pier.Okrem toho nase babatko malo dva dni dozadu horucky, zrejme kvoli tomu mam ja herpes (bola to prva horucka, mala som stres:(.. )Ako zistim ci je dieta v poriadku a nedoslo k nakaze?..som z toho hotova..pomozte mi prosim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes môže byť prenosný na dieťa a môže spôsobiť závažné ochorenie. Na druhej strane ak ho kojíte, zároveň mu v mlieko dávate protlátky proti tomuto vášmu ochoreniu, ak herpes mávate často, dostalo ich aj počas tehotnosti placentou. Takže žiadne obavy, je potrebné dieťatko sledovať, podať lieky pri teplote a určite navštíviť lekára, ak by teplota neustúpila. Samozrejme lekárovi treba povedať, že ste mali herpes.

  • Herpes na pere matky

    , Autor: jankafranka

    Dobry vecer,
    chcela by som sa vas opytat nakolko je herpes na pere nebezpecny pre novorodenca ak ho ma matka.
    Ak sa niekto s herpesom na pere dotyka detskych saticiek ako dlho vydrzi tento virus na tych satach, resp. je takyto prenos vobec mozny? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes vírus je citlivý na vyschnutie, takže na šatách dlho neostane, v žiadnom prípde by sa človek s herpesom na perách nemal perami dotýkať dieťaťa. Herpes obsahuje živé vírusy a tie sú veru týmto spôsobom prenosné.

  • herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mám doma 7mes. syna achcela by som sa informovať, čo v takom prípade ak má niekto v rodine aftu, alebo herpes na pere. Dá sa to preniesť, alebo je to nejakým spôsobom nákazlivé pre malého?
    Samozrejme viem, že v takom prípade sa nesmie dávať pusa, ale myslela som, ak ho len chytia, alebo priamym kontaktom.
    Ďakujem za ochotu, som nesmierne vďačná
    S pozdravom
    Mgr. Beáta Smolková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes je zvlastna infekcia. Samozrejme da sa preniest priamym kontaktom / pusa/ ale aj kvpockovou kakazou, teda len blizky kontakt. Nie kazdy sa vsak nakazi, zavisi na imunitnom stave jedinca, ci k ochoreniu dojde. Takze opatrnost v zmysle nebozkavat, nepestovat s herpesom / hlavne v zaciatku/ samozrejme ale inak ziadna zvysena ochrana / v zmysle rusky, zamdezebnie pristup a pod.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: