Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mám doma 7mes. syna achcela by som sa informovať, čo v takom prípade ak má niekto v rodine aftu, alebo herpes na pere. Dá sa to preniesť, alebo je to nejakým spôsobom nákazlivé pre malého?
    Samozrejme viem, že v takom prípade sa nesmie dávať pusa, ale myslela som, ak ho len chytia, alebo priamym kontaktom.
    Ďakujem za ochotu, som nesmierne vďačná
    S pozdravom
    Mgr. Beáta Smolková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpes je zvlastna infekcia. Samozrejme da sa preniest priamym kontaktom / pusa/ ale aj kvpockovou kakazou, teda len blizky kontakt. Nie kazdy sa vsak nakazi, zavisi na imunitnom stave jedinca, ci k ochoreniu dojde. Takze opatrnost v zmysle nebozkavat, nepestovat s herpesom / hlavne v zaciatku/ samozrejme ale inak ziadna zvysena ochrana / v zmysle rusky, zamdezebnie pristup a pod.

Podobné otázky

  • Herpes na pere

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas, dcera ma 4.den herpes na pere, take dve male bielozlte pluzgieriky. Nema teplotu ani to neboli velmi. Zaujima ma, ci moze ist do kolektivu medzi deti v skolke, natierame to mundisal gelom. Uz jej to pomaly schne. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To sa nedá povedať, či je to herpes alebo bakteriálny vyrážka, medová chrasta. Ani s jedným by nemala ísť do školky. Na herpes treba zovirax na medovú chrastu fucidin.

  • 6.choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    Chcela by som sa opytat, akym sposobom sa moze nakazit babo 6.chorobou, ak nie je v kontakte s detskym kolektivom. Je mozny zdroj dospely clovek s herpesom?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, je to iný vírus. B
    Vírusy sú všade okolo nás, napríklad pri ceste vo výťahu, v nákupnom centre a podobne

  • Herpes pri perach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa opytat moj 6 mesacny syn ma herpes pri perach davam mu na to fialovu vodicku ale nezda sa mi ze by mu to prechadzalo ako postupovat dalej prosim vas

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    fialová vodička je úplne zle...netreba na to dávať nič. Celkovo vitamin C 5 kvapiek. Na pusinku ak tak obyčajnú zinkovú mastičku v tenkej vrstve.

  • Herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám takmer 4 mesačnú dcérku a pred dvomi dňami sa mi na pere vyhodil herpes. Snažím sa chrániť, aby neprišla do kontaktu s ním, nosím rúško pri nej a umývam si ruky. Stalo sa ml, že som si rúško zabudla dať a dcérka mi rukou prešla po ústach a dotkla sa herpesu. Ruku som jej umyla, ale aj tak mám zlý pocit nakoľko je herpes pre bábätko nebezpečný. Chcela by som sa spýtať či sa mohla takýmto spôsobom nakaziť, keďže rúčkou si chytá tváričku aj si ju dáva do pusy.
    Ďakujem Vám za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebojte sa, tá nákaza zas nie je taká rýchlo prenosná. Správne robíte, že dieťatko chránite, ak ste jej umyli ručičku o to lepšie.
    Ak mávate herpes často, máte proti nemu aj protilátky a tie sa preniesli cez placentu aj bábätku a môžu tam v tomto veku pretrvávať. Pokračujte v ochrannom režime a všetko bude dobré. Ale obavy sú na mieste, hlavne ak by prišiel niekto cudzí s herpesom, pretože ochorenie v tomto veku môže byť veľmi nebezpečné

  • Váš názor ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím o vás názor ..moja sestra má 16 rokov a zo dňa na deň sa jej skrivela tvár ...alebo neviem ako sa tomu hovorí ....výsledky jej prišli zle že vraj v krvy má herpes ? Či čo ..a že stoho sa jej to stálo ...berie lieky vitamíny má aj tu lampu. Ale mne sa zdá že jej to nepomáha ....čo si o Tom myslíte

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Že mám parézu znefunkčnenie lícového nervu a treba pátrať po príčine. jednou z nich môže byť aj infekcia herpes vírusom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: