Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rozostupy

    , Autor: Ivs

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn mal prvé očkovanie hexacima a prevenar keď mal 3 mesiace. Druhá dávka sa nám posúvala, nakoľko mal najprv veľký ekzém,potom covid , potom 6 chorobu. Takže druhú dávku týchto vakcín dostal na konci 8meho mesiaca. Sestrička u lekárky nám vravela že teda tretiu dávku môže dostať už za 2-3 mesiace nakoľko mal druhú posunutú. Som z toho znepokojená nakoľko v príbalovom letáku je že sa môže podať minimálne po 6 mesiacoch od druhej. Je v poriadku ak by ju dostal tak ako nám vraví sestrička? Alebo to nemáme dovoliť?
    Vopred ďakujem.

Podobné otázky

  • 1. a 2. očkovanie

    , Autor: bavoni

    Dobrý deň prajem, rada by som sa Vás opýtala nasledovné.
    Naše bábätko bolo očkované po 1x –infarix hexa do jednej nožičky a Prevenar 13 do druhej. Po hexe nám ostala zatvrdnutá hrčka, ktorá sa nijako nezmenšuje (po 7 tyždňoch)...
    1) Prosím vás, prečo tieto zatvrdliny vznikajú a kedy miznú?
    2) Môže byť dieťa po druhý krát očkované aj keď miesto vpichu nie je úplne zahojené? (hrčka atď..)
    Vo Vašej poradni uvádzate, že interval medzi prvým a druhým očkovaním musí byť minimálne 2 mesiace, ak sa očkuje hexa + pneumokoky naraz.
    3) Prosím Vás, existuje nejaká vyhláška alebo usmernenie, ktoré tieto intervaly upresňujú?
    4) Čo sa stane, ak je dieťatko zaočkované skôr?
    5) A čo naopak v prípade, že nie je možné dieťa zaočkovať po 2 mesiacoch (choroba, teploty atď... a termín druhého očkovania sa musí odložiť?
    6) Aký je maximálny možný rozostup medzi prvým a druhým očkovaním?
    7) Je počas tohto rozostupu dieťa rovnako chránené voči chorobám, proti ktorým bolo očkované po 1x, alebo táto ochrana klesá?
    8) Nie je možné termín druhého očkovania „prešvihnúť“ keď sa z nejakého dôvodu musí posunúť?
    9) Je možné infarix hexa a prevenar 13 v druhom a treťom očkovaní rozdeliť aj keď po prvý krát boli zaočkované naraz? Ak áno, aké rozostupy (min. – max.) by ste zvolili?

    Ďakujem za odpovede.....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zatvrdlinka vznikla pravdepodobne preto, že prienikom ihly cez podkožie tak, aby sa ihla dostala do svalu / čo je nutné, pretože očkovacia látka sa má v tomto prípade aplikovať do svalu/ došlo k narušeniu niektorých štruktúr podkožia a tie sa teraz organizujú a reparujú, vzniká pri tom nové vazivo a môže sa to prejaviť takouto hrčkou. Pretrváva rôzne dlho. Je to proces regenerácie podkožia.
    Dieťa môže byť do tej istej končatiny znova očkované, nemalo by to byť presne na to isté miesto, nikedy je to ťažké docieliť, takže aj vpich na rovnaké miesto nie je zakázaný. Interval medzi dvoma pneumokokovými vakcínami ri schéme očkovania 2+1 / ktorá platí u nás/ musí byť najmenej dva mesiace. Medzi dvoma hexami stačí 6 týždňov. Nezávisí od toho, či sa očkujú obe vakcíny naraz alebo oddelene. Intervaly sú dané v SPC očkovacej látky, čo je smerodatné a okrem toho to určuje očkovací kalendár. Ak nie je možné zaočkovať už o dva mesiace, je možné interval predĺžiť, a potom je potrebné očkovať čo najskôr ako sa dá. Medzi prvým a druhým očkovaním odstup nie je presne určený, prípustný je dvojnásobok základného intervalu / teda v prípade pneumo 4 mesiace/. V prípade, že je interval dlhší, postupje sa prísne individuálne, v zásade platí, že každá dávka sa počíta a lekár rozhodne, kedy treba očkovať tretí krát, prípadne niekedy aj štvrtý krát. Ak je dieťa zaočkované skôr, nie je dodržaná uvedená schéma 2+1 / v prípade schémy 3+1 je interval jedenmesiac/ a očkovanie nemusí zabezpečiť dostatočnú imunitu. Ochrana proti ochoreniam, proti ktorým sa očkuje ,nastupuje až po druhom očkovaní. Ako som napísala, termín druhého očkovania sa neprešvihne, každá dávka sa počíta ale potom / keď je interval veľmi dlhý/ sa postupuje individuálne. Očkovanie je možné v druhje dávke oddeliť, musia byť dodržané intervaly podľa SPC/ teda hlavne minimálny interval/. Rozdiel medzi oboma vakcínami nie je podstatný, v zásade dodržiavame 14 dní.

  • ockovanie 18 mesacnej dcery

    , Autor: mariana87

    Dobrý deň,

    rada by som Vás touto cestou požiadala o radu vo veci očkovania mojej dcéry, ktorá má aktuálne 18 mesiacov.
    Keďže dcérka doteraz nebola očkovaná, museli sme žiadat RÚVZ o individuálny očkovací plán, ktorý je nasledovný:

    1. Infanrix hexa + pneumokoky Prevenar 13 ( túto kombináciu sme absolvovali dnes, t.j.8.4.2016) .
    2. O dva týždne vakcína Priorix.
    3. 6 týždňov po očkovací hexavakcínou, druhá dávka Infanrix hexa.
    4. O dva týždne pneumokoky.
    5. 6 mesiacov po druhom očkovaní hexavakcínou, tretia dávka Infanrix hexa.

    Moje otázky sú nasledovné: chápem, že dcéra má už 18 mesiacov, ale je naozaj nevyhnutný takýto, z môjho pohľadu, radikálny očkovací plán? Predpokladám, že zo striktne medicínskeho pohľadu je v poriadku, avšak zastávam názor, že dieťa predsa nie je robot.

    Pre opakované vyšetrenia u špecialistov v prvom roku života (ORL, kardiológia, neurológia, gastroenterológia, hematológia, plus pediatria) sa u dcéry vytvorila panická reakcia na lekárov a vyšetrovanie. Samotné očkovanie, ak by aj spôsobilo iba teplotu a opuch, je stresom pre dieťa na pár dní. A len niekoľko dní po odoznení NÚ by malo byť dieťa vystavené ďalšiemu stresu v podobe ďalšej návštevy lekára/injekcie a ďalších možných NÚ.

    2. Dcéra je na svoj vek ozaj útla, ma 8,5 kg, nie sú tieto minimálne rozostupy vzhľadom na koktejl prídavných látok vo vakcínach veľká záťaž pre detský organizmus? Predsa len, ide o 5 vakcín v rozpätí 2 mesiacov, z toho jedna živá.

    3. Akú schému by ste prosím navrhli Vy pre očkovanie 18 mesačného dieťaťa, ktoré absolvovalo prvú dávku Infanrix hexa + Prevenar 13?

    4. Pokiaľ viem, v tomto veku (v našom prípade to už bude po druhom roku) v tretej dávke vakcíny nie je potrebná hemofilová zložka, my však máme v očkovacom pláne uvedenú hexavakcínu Infanrix hexa. Je to problém? Môže to spôsobiť u dcéry zvýšenú reakciu/problém?
    Ďakujem za odpoveď a radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hemofilová zložka sa podáva do piateho roku veku, takže sa nedá povedať, že v tomto veku nie je potrebná.
    Uvedený postup očkovania je optimálny pre dieťa vo vku vašej dcérky: zabezpečí ochranu proti očkovaným ochoreniam a nepredstavuje žiadnu mimoriadnu záťaž pre organizmus. Samozrejme predpokladám, že špecialisti, u ktorých je dieťa sledované a diagnózy, kpre koré je dieťa sledované a kvôli ktorým bolo očkovania doposiaľ odložené to dovoľujú. Očkovací plán nie je radikálny, je taký, ako som už napísala , aby ochránil dieťa pred závažnými ochoreniami a bol dodržaný plán podávania očkovacích látok podľa SPC pre danú vakcínu. Deti sa denne stretávajú s obrovským množstvom antigénov a ich organizmus je pripravené na ne reagovať. Tak je to aj s antigénmi v očkovacích látok, tie sú však presne definované, podané v očkovacej látke, vieme, aké sú očakávané reakcie a vieme ich riešiť. Ostatné antigény, ktoré dieťa denne musí akceptovať a reagovať na ne nie sú presne definované, niektoré organizmus dieťaťa zvládne bez reakcie, na iné reaguje napríklad ochorením.
    Naozaj sa nemusíte obávať podávania vakcíny v režime ako bol navrhnutý.
    Psychologická stránka veci nás tiež musí zaujímať, dieťa negatívne reaguje na cudzích ľudí v ambulancii, hlavne ak sa ho dotýkajú, nehoviac o bolesti, ktorú spôsobia vpichom. Na vás záleží ako budet k očkovaniu pristupovať a ako ho sprostredkujete dieťaťu: ak je vaša reakci negatívna, bude aj dieťa reagovať viac negatívne. Ak bude vaša reakcia/ vysvetlenie dieťatku, reakcia na lekára a sestru, ktorí očkujú/ voči očkovaniu pozitívna: ochráni vaše dieťatko pred oveľa väčšou záťažou a bolestivejšími výkonmi, ktoré by boli nutné pre záchranu života v prípade, ak by na očkované ochorenia ochorelo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: