Poradňa pediatra

odbornik2
10,392 otázok , odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Posadenie sa

    , Autor: franulka

    Dobrý deň, dcérka bude mať za chvíľu 6 mesiacov. Z chrbatika na bruško sa pekne pretaca, naspat na chrbatik jej to ešte nejde. No posledné dva dni sa začala pri ľahu na chrbatiku dvíhať ako ked sa robia brusaky a takto sa chcela posadiť. Je to v poriadku, alebo je potrebne návšteva nejakého špecialistu napr. Ortopéda? Ďakujem

  • Krvný obraz

    , Autor: angel8734

    Dobry deň, znepokojujú má výsledky syna 7 rokov. Syn mal príznaky chrípky. Mierny výtok z nosa. O dva dni neskôr silná bolesť ucha (zubov) (piatok v noci) na druhý deň mierna bolesť s horúčkou 39. (sobota). Nedeľa pretrváva mierna bolesť ucha, má dotyk bez reakcie. Horúčka stále vystupuje 6 hodín po podaní nurofenu. Všimla som si, že má mierne sfarbené očné bielka do žltá. V pondelok návšteva lekára. Horúčka stála. V utorok sme mali priniesť moč kvôli tomu sfarbeniu. Moč na bilirubin neg. Ale pozitivni na krv. Odber krvi, moč na laboratórne vyšetrenie. Výsledky krv S - bilirubin 37,94 (ref.h7-22), S bilirubin kongjuvany 5,97 (0-5), S-gmt 0,38 (0-0,31) lekárka vravela, že nakoľko sú pečeňové testy v poriadku môže to byť následkom prekonanej infekcie, choroby alebo zaťaženia organizmu. Moč: u sed leukocyt 21,4 (0-13)u sed erytrocit 68.1 (0-13,6) glomuralne (dysmorphic) u sed hlienove vlákna 14.5, (0-5) u sed epitelie ploche 6,8 (0-5.2) ostatné sú v poriadku. Dnes berieme moč na kultiváciu. Lekárka vravela, že môže mať porušenu predkožky a z toho ta krv v moči, ale po kultivacii budú výsledky presnejšie. No mňa tieto výsledky znepokojujú veľmi. Teplota stúpa do 38,3. Lieky sme zatiaľ nedostali. Syn sa cíti v pohode, jedine v cez víkend spal veľa. nesťažuje sa na nič, žiadna bolesť. Močí pravidelne a bez bolesti. môžem byť naozaj kľudná alebo by som mala trvať na ďalších vyšetreniach a liečbe? Ďakujem za vašu odpoved.

  • Zrenicky

    , Autor: Jaja23

    Ďakujem za odpoveď, písala som otázku o žmurkani.Este sa chcem opýtať, malému sa často veľmi zužuju zrenicky, tiež nezávislé od svetla. Napríklad sa na mňa zadiva a je to veľmi viditeľné, že sa mu veľmi zužia a potom sa dajú znovu do normálu. Aj pri tomto niekedy zmurka. Teda nemyslite si, že by to bola epilepsia, treba vyšetriť oči? Chystáme sa ísť aj k našej pediatrická, len nám to kázala natočiť na video, aby vedela, ako to vyzerá. To sa dá ale ťažko, keďže je to sekundova záležitosť. Ďakujem

  • Antibiotiká

    , Autor: Zdenka

    Dobrý deň.Mame problém s podávaním antibiotickych sirupov.Moj syn má 18 mesiacov a pri podávaní sirupa ho za každým vyvracia,dokonca som mu skúšala dať aj do čaju a bez úspechov,teraz mi odmieta piť tekutiny nakoľko má aj horúčky.Upozornila som na to aj našu pediatricku lenze ona si tvrdila svoje,že musím byť trpezlivá atď.Viete mi poradiť ako mám postupovať? Ďakujem za odpoveď

  • Maltofer

    , Autor: Adyka

    Dobry den. Mojmu 6 mesacnemu synovi vcera na hematologii predpisali zelezo (maltofer 11 kvapiek 3x) na zaklade hemoglobinu 107. Spodna hranica je 110. Stav zeleza ani neskumali. Maly je velmi zaplakane dieta uz od narodenia a viem co robi zelezo. Bojim sa, ze to bude este horsie. Mam mu to zelezo napriek tomu davat alebo mu dokazem zelezo upravit aj stravou. Uz je aj zeleninu a aj maso. Pytam sa len kvoli tomu, ze tie hodnoty su hranicne a na zapchy a hnacky z uzivania ma upozornili az v lekarni. Dakujem krasne za odpoved.

  • Rinimun sirup na podporu imunity

    , Autor: LuciaSmiskova

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou či by som môjmu 19 mesačnému synčekovi môhla dávať na podporu imunity sirup s názvom Rinimun. V lekárni mi povedali, že je to vhodné a v príbalovom letáčiku čítam, že je pre deti staršie ako 3 roky. Som teda na vážkach. Dakujem pekne za odpoveď.

  • Zmurkanie

    , Autor: Jaja23

    Dobrý deň, prosím môj 8 mesačný synček začal prizmurovat očka, ako keby sa pozeral do svetla, ale robí to nezávislé na tom, či je v izbe svetlo, alebo nie. Tiež ho často svrbí noštek. Máva často vystiera ie noziciek, je aj hypertonicky. Strašia ma, že to môže byť aj epilepsia, nemáme túto chorobu v rodine, malý sa narodil v 37 týždni tehotenstva. Prizmuruje ocka väčšinou keď večer papa, ale aj keď sa hráme. Ďakujem veľmi pekne.

  • Otacanie z bruska na chrbatik

    , Autor: Rebecca

    Dobrý deň, moja malá ma necelé 3 mesiace a zacala pretacat z bruska na chrbatik. Nerobi to pravidelne, iba raz za cas. Na brusku byva velmi rada, vydrzi tam aj 15-20minut. Mala by som to zacat riesit? Citala som, ze to pretacanie z bruaka na chrbatik nie je moc dobre. Dakujem za odpoved

  • Amoksiklav 375

    , Autor: Nisa

    Dobry den,
    pisem Vam lebo uz som uplne na dne :-( co sa tyka antibiotickej liecby v tehotenstve. Bola mi zistena hydronefroza a bakteria v moci. Urologicka mi nasadila antibiotika v cca 31 tt. Nasadila mi na 7 dni Amoksiklav 375 ( 3 krat denne) a potom na 29 dni ( 1 krat denne) ako prevencia pred nastupom bakterie a mozneho zapalu oblicky. Moja gynekologicka to brala normalne nic mi k tomu nepovedala. Pricom iny gynekolog ostal uplne zaskoceny ze tak dlho beriem antibiotika. Poprosim Vas o Vas nazor ci to mohlo mat nejaky vplyv na babatko v brusku, velmi sa o moje babatko totiz bojim.

  • Soplik

    , Autor: tanicka15

    Dobrý deň, mám ešte jednu otázku. Dnes nás caká prvé očkovanie čiže v 3.mesiaci. Malý mal soplik. Nič vo veľkom množstve za deň som odsala 3 krát dokonca len ručnou odsávačkou. Dnes ráno som pocula že este aj dnes tam nejaky ten soplik je. Sopliky boli bud vodnate čiré Alebo biele. Čo si myslíte, môžeme ho dať zaočkovať alebo radšej odložiť očkovanie ? Ďakujem pekne Tatiana

  • Opuchnute ocka

    , Autor: Zdenka

    Dobry den,

    Pred par tyzdnami som vam polozila otazku ohladom dcerkynych opuchnutych ociek s mierne fialovou farbou v okoli opuchu. Na pripomenutie dcerka spava dostatocne vela v noci aj cez den a preto opuch nemoze mat nic spolocne s unavou. Odpovedala ste mi ze treba pozriet ci nespava na brusku. Odpoved je ze ano. Uz vyse 3 mesiacov nam spava v noci na boku alebo brusku a aj ked ju otocime znova sa pretoci ako je jej dobre. Je to zle? Sposobuje toto opuch a sfarbenie? Dakujem

  • Stolica raz za 4 dni

    , Autor: Mirka

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Dcéra má 4r. Stolicu má tak raz za 3,4 dni. Stolicu má mäkkú a svetlo hnedú .. pije dosť tekutín ... Je dosť vlákniny ..
    Pravidelne raňajky obed olovrant večeru ... Jedlo neodmieta je dosť ... Napriek tomu má stolicu raz za 3,4 dni dávam pozor aby nejedla nič čo upchava ... Je jogurty, vločky, jablka, piškóty, aj slivkový kompót aj tak nič ... Brucho má mäkké a nesťažuje sa že ju bolí ... Boli sme u dr. Dala nám kúpiť glycerinove čipky po nich niekedy má stolicu .... Keď vidím že už tretí deň nešla tak dávam čípok ... No neviem je to v poriadku alebo mám žiadať o nejaké vyšetrenie ? Za odpoveď vopred ďakujem

  • Dcerka ziarli

    , Autor: Jana

    Dobrý deň,máme 2,5 rocnu dcerku.Asi posledny mesiac akonáhle si cez deň lahneme s manzelom pri seba alebo si nebodaj dame pusu uz pride k nam a zacne muza bit a odsuvat ho odo mna,predtym ked to videla,prisla k nam a objimala nas.Snazime sa jej vysvetlit,ze sa mame radi a mame radi aj ju.Ale nenecha si vysvetlit a place,kricí.Poradte ako to riesit.
    Ďakujem

  • Opar matky

    , Autor: tanicka15

    Dobry deň, akurát som si všimla že sa mi urobil nad perou (ako obvykle) opar. V piatok t.j. zajtra sa máme ísť očkovať po prvýkrát čiže na 3 mesiace. Pred pár dňami sme očkovanie posunuli kvôli drobcovmu sopliku a dnes sa mne urobil opar :-( chcem sa opýtať, či má nejaký vplyv môj opar na dieťatko pred očkovaním ? Či moze to ockovanie nejak...pokaziť, ohroziť ? Ďakujem krásne Tatiana

Otázok: 10393

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: