Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Clostillbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Prosím chcem sa poradiť aj s iným lekárom. Kvôli anovulacnemu cyklu (príčina pcos) a snahe otehotnieť mi lekár predpísal clostillbegyt 2x1 tabl. Od 4 do 8 dňa.
    Celkom ma to prekvapilo, nakoľko sa všade píše, že prvotný postup je 1x1 tbl. a až neskôr 2x1... najmä pri pcos má byť davka polovičná.
    Keď som sa pána doktora opytala, iba mi povedal, že takto berú všetky ženy clostyl.
    Prosím, čo si o tom myslite?
    Nie je tá dávka pri pcos príliš veľká?
    Berem ju druhý deň a mám bolesti podbruška.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná dávka Clostilbegytu aj v prípade PCOS
    je 2x denne 1 tableta od 3. do 7. dňa cyklu. Následne je potrebná kontrola USG na 11. - 12. deň cyklu, kde sa vie naplánovať podanie injekcie na dozretie vajíčka a jeho uvoľnenie (Ovitrelle). Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani Vás, ani partnera, či už hormonálneho profilu, AMH, spermiogramu, ako aj ďalších nálezov, informácií a okolností, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte alebo navštívte.

Podobné otázky

  • Liecba neplodnosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa opytat, snazime sa o dieta a lekar mi pedpisal clostillbegyt ktory mam brat 5-9 den jednu tabletku. Prvy mesiac ked som ho brala som bola na folikulometrii dominantny folikul bol...lekar mi vsak za tym nepichol pregnyl tak ako som sa docitala ze to vacsinou byva takyto postup. Tento mesiac som znova brala clostillbegyt 5-9 den 1 tabletu. Teraz to v liecbe zmenil tak ze mi od 15 dna. cyklu na 10 dni predpisal jednu tabletu vecer progestanelle. Chcem sa spytat ma vyznam brat clostillbegyt bez pregnylu? Zaroven sa chcem este spytat na co sluzi liek progesranelle. A tiez sa chcem opytat moze liek clostillbegyt podporovat vznik mykoz? Nakolko som sa s tym momentalne zacala trapit. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe Clostilbegytom nemusí byť automaticky aplikovaný aj Pregnyl. Progestanelle je preparát progesterónu, ktorý má viaceré využitie, či už na úpravu cyklu mimo tehotenstva alebo na podporu a udržanie tehotenstva. Príčin mykóz môže byť viacero, nedával by som ju do súvislosti s Clostilbegytom. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 31 rokov a s manželom (33r.) sa snažíme o bábätko (5mesiacov).
    Pred 5rokmi mi boli zistené PCO a teda v tom čase sme sa o bábätko nesnažili, nakoľko som mala aj veľmi veľkú nadváhu a vedela som, že sa to určite nepodarí. No moja váha sa zmenila, schudla som 31kg. Môj gynekológ mi spravil v apríli vyšetrenie horm.profilu, ktorý bol v poriadku a ultrazvukové vyšetrenie a PCO už našťastie nemám. Takže sme sa v septembri začali snažiť o bábätko. V októbri mi gynekológ opäť robil vyšetrenia a teda hormonálny profil je ok a vaječníky tiež,ale bola som aj na folikulometrii a povedal mi, že folikuly tam sú, ale žiadny dominantný a taktiež mi robil testy na progesteron a mala som o niečo nižšiu hladinu, ako bola ta minimálna. Takže mi nasadil clostillbegyt, ktorý užívam na 3DC až po 7DC a taktiež progestanelle, ktorý užívam od 16DC-25DC. Chcem sa teda spýtať, či mám šancu otehotnieť, aj keď nemám dominantný folikul a či vôbec u mňa prebieha ovuláciu, ale asi áno, keďže vždy na 14-15DC (môj menštruačný cyklus je 28-29dni) cítim bolesti v podbrušku a mám výtok.
    Manžel bol na spermiogram a všetko má v poriadku.
    Ďakujem a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol hormonálny profil v poriadku, ovulácia predpokladám prebieha. Ak boli všetky vyšetrenia u Vás, ako aj u manžela v poriadku, odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, 2 - 3x týždenne. Ak sa Vám aj napriek tomu a nasadenej liečbe nepodarí otehotnieť, bude vhodné pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie.