Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,694 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 31 rokov a s manželom (33r.) sa snažíme o bábätko (5mesiacov).
    Pred 5rokmi mi boli zistené PCO a teda v tom čase sme sa o bábätko nesnažili, nakoľko som mala aj veľmi veľkú nadváhu a vedela som, že sa to určite nepodarí. No moja váha sa zmenila, schudla som 31kg. Môj gynekológ mi spravil v apríli vyšetrenie horm.profilu, ktorý bol v poriadku a ultrazvukové vyšetrenie a PCO už našťastie nemám. Takže sme sa v septembri začali snažiť o bábätko. V októbri mi gynekológ opäť robil vyšetrenia a teda hormonálny profil je ok a vaječníky tiež,ale bola som aj na folikulometrii a povedal mi, že folikuly tam sú, ale žiadny dominantný a taktiež mi robil testy na progesteron a mala som o niečo nižšiu hladinu, ako bola ta minimálna. Takže mi nasadil clostillbegyt, ktorý užívam na 3DC až po 7DC a taktiež progestanelle, ktorý užívam od 16DC-25DC. Chcem sa teda spýtať, či mám šancu otehotnieť, aj keď nemám dominantný folikul a či vôbec u mňa prebieha ovuláciu, ale asi áno, keďže vždy na 14-15DC (môj menštruačný cyklus je 28-29dni) cítim bolesti v podbrušku a mám výtok.
    Manžel bol na spermiogram a všetko má v poriadku.
    Ďakujem a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol hormonálny profil v poriadku, ovulácia predpokladám prebieha. Ak boli všetky vyšetrenia u Vás, ako aj u manžela v poriadku, odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, 2 - 3x týždenne. Ak sa Vám aj napriek tomu a nasadenej liečbe nepodarí otehotnieť, bude vhodné pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • UPT a následné otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som rok po umelom prerušení tehotenstva ktoré bolo vykonané v 6tt (krvácala som potom cca tyzden nasledne par dní špinila. Na kontrole po 6 týždňoch bolo všetko v poriadku ) Pred 3mesiacmi som bola u dr. Na bežnej prehliadke všetko bolo v poriadku. Akurát že odvtedy sme sa začali snažiť o babo a nedarí sa mi otehotnieť. Mohlo sa niečo pokaziť pri UPT? Mam už jedno otehotnenie tehotenstvo a aj porod za sebou pred 4rokmi aj v tedy bolo všetko ôk. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte otehotnieť iba 3 mesiace, je to veľmi krátka doba, aby sa dalo konštatovať, že sa Vám nedarí otehotnieť. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, musí ubehnúť aspoň rok, aby sa dalo konštatovať, že niečo nie je v poriadku. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v pravidelnom snažení sa a v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň aký je rozdiel medzi inofolic a inofolic premium?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozdiel je iba v prítomnosti alfa-laktalbumínu navyše v preparáte Inofolic Premium, teda látky, ktorá zlepšuje vstrebávanie inozitolu.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň a existuje niečo na podporu tehotenstva dáke vitamíny alebo niečo iné čítala som o inofolice niečo také alebo čo pomáha ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete skúsiť užívať Femibion 1, ktorý obsahuje už aj kyselinu listovú, najlepšie 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem snažíme sa s manželom o druhé babetko tri mesiace som brala clostilbegyt a injekcie gonasi dnes mi lekár predpísal duphaston všade čítam ze upravuje menštruáciu a ovulácia nieje žiadna je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, snaha o otehotnenie tri mesiace je ešte veľmi krátka na to, aby sa mohlo skonštatovať, že je niekde problém. Duphaston sa nasadzuje z viacerých dôvodov, podľa okolností, tomu sa prispôsobuje aj schéma jeho užívania. Nepoznám však žiadne výsledky Vašich vyšetrení, hormonálny profil, USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa v prípade nejasností nebojte pýtať. V prípade, že sa Vám za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne nepodarí otehotnieť do pol roka, bude potrebné realizovať vyšetrenia, či navštíviť vyššie pracoviská.

  • leiden

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás ako odborníka spýtať aká je šanca, resp. či je šanca že žena s potvrdenou mutáciou Leiden (homozygot) a MTHFR AC (homozygot) vynosi a porodí dieťa aj ked má za sebou dve biochemické tehotenstvá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šanca na otehotnenie ako aj donosenie plodu je reálna. Hematologický a/alebo endokrinologický problém je najčastejšou príčinou potratov. Predpokladám, že hematológ Vám povedal svoje stanovisko, ako aj to, kedy máte prísť na kontrolu a aký postup v sledovaní a liečbe určí. Obvodného gynekológa o tejto skutočnosti informujte určite tiež.