Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Teratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor. Priateľovi vyšlo zo spermiogramu teratozoospermia, má až 100% defekt hlavičky, 0% normálnych spermií. Dr. mu odporučila užívať Profertil a prísť o dva mesiace na kontrolný odber. Máme doma zakúpený Folandrol, môže užívať ten alebo radšej zvoliť Profertil ? Deti nemáme, posledné tehotenstvo skončilo MA 7tt. Môžeme sa naďalej snažiť, alebo si máme dávať pozor do kontrolného odberu? Myslíte, že je možné prirodzené oplodnenie pri tejto diagnóze?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností výsledku spermiogramu si myslím, že je momentálne zbytočne sa snažiť. Vhodnejšie je užívať spomínané preparáty na úpravu spermiogramu a následne realizovať kontrolné vyšetrenie spermiogramu. Oba spomínané preparáty majú podobné zloženie, takže rozhodnutie je na V8s, ktorý preparát bude partner užívať. U muža je možná úprava spermiogramu v priebehu 2 - 3 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Výška AMH súvis s PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či výsledok AMH je 4,6 je vysoký a teda môžem mať PCO, čo je dôvodom, prečo sa nám nedarí otehotnieť vyše roka? Partner bol na spermiograme - vyšiel mu výsledok Teratozoospermia (2% dobrých). Ja mám 30 a partner 35 rokov. Lekár mi k výsledku AMH povedal len že je ok. A že máme navštíviť CAR. Ďakujem za odpoveď a prajem Vám pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, AMH máte v norme. Podľa mňa nemáte PCO. Partner má však zlý spermiogram, takže to bude pravdepodobne dôvod, prečo sa Vám nedarí otehotnieť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde vyšetria Vás aj parntera a stanovia ďalší postup.

  • Oligoasthenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môjmu mužovi diagnostikovali na spermiograme Oligoasthenoteratozoospermia. Nerozumiem tomu, pretože sa mi podarilo otehotnieť za 10 mesiacov 4 krát. Avšak 3krát som potratila. Teraz prebieha 4 tehotenstvo. Je možné, že potrácam kvôli tomu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám aj napriek patologickému spermiogramu podarilo otehotnieť a už trikrát ste potratili, príčin môže byť viacero. Nepoznám však žiadne ďalšie bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je vhodné doplniť hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenie.

  • Oligoasthenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Prosím Vás pán doktor, mohla byť uvedená diagnóza príčinou potratu? Máme s manželom už 1 dieťa, tehotenstvo pred aj po skončilo potratom. Momentálne sme chodili po vyšetreniach, kde mu bola zistená uvedená diagnóza a mne mutácia na hematológii, kvoli ktorej budem nasledujúce tehotenstvo brať Clexane a aspirin.

    Otehotnieť sa nám podarilo vždy na prvýkrát. Jedna sa o to, že som aktuálne už 3 a pol mesiaca od čistenia a taktiež mám po 3 cykloch a chceli by sme sa znova pokúsiť o bábätko. Odporúčali by ste nám počkať aby manžel bral vitamíny predtým alebo to nemá nejak vplyv na vyvin plodu a môžme sa snažiť už teraz?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, oligoasthenoteratozoospermia u manžela nebola určite dôvodom potratov, nakoľko ste otehotneli. U manžela sa jedná o znížený počet, zníženú pohyblivosť a abnormálny tvar spermií. Skôr si myslím, že vplyv mal novozistený trombofilny stav u Vás. Doplnil by som u Vás ešte pre istotu endokrinologické vyšetrenie. Manžel môže užívať vitamíny a voľnopredajné doplnky výživy. Ak už ubehli tri mesiace a tri menštruácie od zákroku, môžete sa začať snažiť. Pri otehotnení je potrebné čo najskôr kontaktovať hematológa.

  • Neuspesne IVF

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem pán Doktor.
    Absolvovala som 2 neuspesne IVF. Pri prvej stimulacii som mala 2 folekuly, 2 vajicka odobrate, ktoré sa oplodnili. Pre zuzeny krcok maternice nebol mozny transfer az na druhy cyklus. Krckom som podstupila dilataciu cervixu uspesne. 2 embya sa vsak nevyvinuli do blastocysty. Nebolo co zamrazit.
    Druha stimulacia sa vydarila, 8 folykuly, 7 oocytov, z coho 4 boli zrele a 3 dozrievali. Oplodnili sa vsetky. Iba jedno embryo bolo vhodne na transfer A kvality 8 bunkove. K zamrazeniu embya opat nedoslo, kvoly blastocysta.
    6.marca som mala transfer no zial po odbere na 9.den vysiel Hcg negativny.
    JA mám 35 rokov a partner 40, partner ma diagnozu asthenoteratozoospermia.
    Nás neuspech moze spocivat v mojich vajickach alebo v partnerovych spermiach? Zatial sme nepodstupili geneticke vysetrenie, cakame na termín. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Určite je potrebné doplniť genetické vyšetrenie, prípadne aj imunologické a ak ste ešte nemali realizované hematologické a endokrinologické vyšetrenia, tak aj tie. Ak ste v riešení centra asistovanej reprodukcie, najvhodnejšie je sa pýtať v prípade nejasností tamojších lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti a majú o Vás najviac informácii.

  • potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Veľmi potrebujem počuť názor tretej osoby odborníka. Som po aborte v 8tt a 2 biochemickych tehotenstvach, všetko v priebehu jedného roka. Máme za sebou s mužom komplexné vyšetrenia cez genetiku, reproimuno, hemato, endokr. atď. Muž má zlý spermiogram- astenoteratozoospermia, ja z hemat. hladiska zvyšeny faktor VIII. Všetko ostatnè ok. Boli sme sa informovať v centre, kde nám povedali, že jedine urobiť genetiku embrya a isť touto cestou (s čím ja nie som uplne okk). Môj gynekolog vidí problém v mužovom spermiograme, navrhuje liečbu 3-6 mesiacov a isť na to prirodzene. Lenže 6 mesiacov sme sa snažili neuspešne , potom nasledovali v priebehu roka 2 tie biochemicke tehotensta, dalšie v 8tt s abortom, kyret, 3 mesiace stopka po kyrete, potom dalsich 6 mesiacov stopka od dr. pokiaľ nebudú všetky výsledky, teraz keď konečne výsledky sú, tak mi opäť dr neodporuča otehotnieť 3-6 mesiacov kvôli spermiogramu. Čiže mám rok a pol “stopku” ak by som rátala aj toto posledne odporúčanie kvôli spermiogramu. Ja mam 35 rokov, manžel 37. Naozaj tie potraty môžu spôsobovať zlé spermie ? V centre tvrdia, že nie, vraj pokiaľ príde spermia k vajíčku, tie nekvalitné sa samé vyselektujú, môj gynekológ tvrdí opak. Len nechcem stráviť teraz ďaľšieho pol roka čakanîm, keď nemám aj tak žiadnu istotu, že spermie budú o ten čas lepšie. Muž užíva folandrol. Ďakujem veľmi pekne za vàš nàzor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nikto Vám stopercentne nezaručí, že po absolvovaní polročnej liečby partnera sa spermiogram zlepší a že sa Vám podarí otehotnieť a nepotratiť. Rozhodnutie je však na Vás. Čo sa týka hematologického nálezu, je to otázka na hematológa, či na základe výsledkov Vám bude, hoci aj preventívne, nasadená liečba. Nemyslím si, že príčina opakovaných potratov je v partnerovom spermiograme. Za daných okolností by som skôr postupoval podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde majú s podobnými prípadmi väčšie skúsenosti.