Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oligoasthenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môjmu mužovi diagnostikovali na spermiograme Oligoasthenoteratozoospermia. Nerozumiem tomu, pretože sa mi podarilo otehotnieť za 10 mesiacov 4 krát. Avšak 3krát som potratila. Teraz prebieha 4 tehotenstvo. Je možné, že potrácam kvôli tomu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám aj napriek patologickému spermiogramu podarilo otehotnieť a už trikrát ste potratili, príčin môže byť viacero. Nepoznám však žiadne ďalšie bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je vhodné doplniť hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Oligoasthenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Prosím Vás pán doktor, mohla byť uvedená diagnóza príčinou potratu? Máme s manželom už 1 dieťa, tehotenstvo pred aj po skončilo potratom. Momentálne sme chodili po vyšetreniach, kde mu bola zistená uvedená diagnóza a mne mutácia na hematológii, kvoli ktorej budem nasledujúce tehotenstvo brať Clexane a aspirin.

    Otehotnieť sa nám podarilo vždy na prvýkrát. Jedna sa o to, že som aktuálne už 3 a pol mesiaca od čistenia a taktiež mám po 3 cykloch a chceli by sme sa znova pokúsiť o bábätko. Odporúčali by ste nám počkať aby manžel bral vitamíny predtým alebo to nemá nejak vplyv na vyvin plodu a môžme sa snažiť už teraz?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, oligoasthenoteratozoospermia u manžela nebola určite dôvodom potratov, nakoľko ste otehotneli. U manžela sa jedná o znížený počet, zníženú pohyblivosť a abnormálny tvar spermií. Skôr si myslím, že vplyv mal novozistený trombofilny stav u Vás. Doplnil by som u Vás ešte pre istotu endokrinologické vyšetrenie. Manžel môže užívať vitamíny a voľnopredajné doplnky výživy. Ak už ubehli tri mesiace a tri menštruácie od zákroku, môžete sa začať snažiť. Pri otehotnení je potrebné čo najskôr kontaktovať hematológa.

  • Oligoasthenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrú deň, chcem sa opýtať ci mam šancu otehotnieť pomocou IUI,keď ma partner diagnostikovanu oligoasthenoteratozoospermiu
    Hodnoty spermiogramu
    Objem (ml) 1,9
    PH 7,8
    Celkový počet 11,4
    Koncentrácia spermií 6
    Koncentrácia motilnych spermií 2,5
    Podiel motilnych spermií 42 %
    Motilita A 25 %
    Spermie s normálnou morfologiou 2 %
    Liquifikacia +
    Ostatne 0

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nikdy to nie je len otázka spermiogramu, ale aj hormonálneho statusu ženy. S uvedenou diagnózou sa teoreticky dá otehotnieť aj prirodzene, cesta centra asistovanej reprodukcie však asi bude vhodnejšia. Odporúčam, pri akýchkoľvek nejasnostiach pýtať sa priamo lekárov v centre asistovanej reprodukcie, ktorí sa Vám budú vedieť objektívnejšie vyjadriť a lepšie vysvetliť postupy.