Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,860 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Slabá menštruácia

    , Autor: Simona222

    Dobrý večer,chcela by som sa vás opýtať,či je normálne a v poriadku,že po prvom pohlavnom styku(5 mesiacov dozadu) mám slabšiu menštruáciu i ked je pravidelná,niekedy prišla skôr,ale je veľmi slabá,trvá maximálne 4 dni,pričom deň alebo dva normálne krvácam.Mám mať obavy z tehotenstva?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak je menštruácia pravidelná, nekrvácate mimo cyklu ani nemáte bolesti, alebo nebadáte žiadne iné odchýlky, netrápil by som sa. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach, ako aj pri podozrení z tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa. Ako prevenciu nechceného otehotnenia odporúčam užívanie antikoncepcie. Ohľadom výberu druhu a formy sa poradte so svojim obvodným gynekológom.

  • Hnedý výtok

    , Autor: Kristína

    Dobrý deň prestala som používať antikoncepciu pred dvoma mesiacmi prvý mesiac som mala často hnedý krvavý výtok podobne menštruácii ta však prišla načas potom teraz na druhý mesiac mám pri ovulácii taký istý hnedý krvavý výtok môže to byt spôsobené tým že som prestala brat antikoncepciu ? Vedeli by ste mi poradiť ako by som si mohla telo a hormóny dať do poriadku ? Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, po vysadení hormonálnej antikoncepcie je návrat do normálu individuálny. Niekedy trvá aj pár mesiacov, kým sa cyklus znormalizuje či spravidelní. Niektorým ženám, ktoré užívali hormonálnu antikoncepciu hlavne kvôli úprave cyklu, sa menštruácia po vysadení znova znepravidelní aj v zmysle dĺžky , intenzity menštruačného krvácania, od absolútneho vynechania menštruácie, cez hnedý výtok, až po normálne menštruačné krvácanie jasno červenou krvou. Vo Vašom prípade by som sa netrápil a ešte pár mesiacov počkal. Hormóny viete dať do poriadku užívaním hormonálnej antikoncepcie, alebo vyčkať, až sa Váš organizmus vyrovná s vysadením hormonálnej antikoncepcie. Každopádne navštívte Vášho obvodného gynekológa pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostí.

  • 7dňova pauza

    , Autor: Petra

    Dobrý deň, prosim Vás, ak užívam antikoncepciu lunytta a namiesto oddychového týždňa som pokračovala ďalej v braní nového blistra, je možné že počas brania všetkých 21 tabletiek môžem mať bolesti v podbrušku?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas užívania druhého blistra sa môže objaviť špinenie alebo krvácanie, ako aj bolesti v podbrušku, ktoré patria medzi časté vedľajšie účinky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Jeden vajecnik je vacsi ako druhy

    , Autor: Elisa

    Dobry den,bola som u gynekologa a zistil mi jeden vajecnik vacsi ako druhy .je to velky problem? Preco to vzniklo? Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, žiadna žena nemá vaječníky identickej veľkosti, existuje rozhranie pre normálnu - fyziologickú veľkosť vaječníka. Je to podmienené aj tým, že žena ovuluje každý mesiac z jedného vaječníka, na ktorom je prítomný folikul, preto je jeden vaječník vždy väčší. Iné však je, ak je rozdiel vo veľkosti vaječníkov veľký, napríklad jeden vaječník je normálnej veľkosti a druhý je 3x väčší, pretože je cysticky zmenený (ale to by na ultrazvuku bolo vidieť). Neviem sa Vám na základe Vašej otázky a informácii v nej bližšie vyjadriť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bodová kostička

    , Autor: Veronika

    Prosím vás pán doktor,
    absolvovala som prenatalny skrining v 1.trimestri. Mala som byť v 12.tt no podľa meraní veľkostí plodu stanovila pani doktorka 13.tt. Všetky vyšetrenia z ultrazvuku boli v poriadku-sijove pr jasné nie, srdce, pupočník..akurát bol problém bodová kostička, ktorú nevidela. Vyjadrila sa že to čo tam je sa javí ako chrupavka podľa sfarbenia a veľkostne by mala merať 2mm (ak si dobre pamätám) a namerala cca 1.5.
    Je možné že by v tomto období nebolo možné kosticku vidieť teda že ešte sa tam objaví? Prípadne aké veľké riziko je ak ostatné hodnoty sú všetky v poriadku? Ďakujem pekne

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pani doktorka mala na mysli nosovú kostičku. Integrovaný prvotrimestrálny screening (PTS) sa hodnotí komplexne, na základe biochemického screeningu (Triple test), teda vyšetrením krvi a ultrazvukového screeningu, ktorý zahŕňa okrem (už aj Vami spomínaných markerov) aj vyšetrenie nosovej kostičky. Chýbanie alebo prítomnosť kratšej nosovej kostičky v 11. až 13. týždni tehotenstva je jedným z markerov pre Downov syndróm. Vyšetrenia ukazujú, že sa kosť nosa začína vyvíjať neskôr a v prvom trimestri ešte spravidla chýba. Treba však povedať, že nosová kosť chýba v 2 % prípadov zdravých plodov, preto je dôležitá komplexnosť a odbornosť týchto screeningových vyšetrení. Ak sa potvrdí zvýšené riziko pre Downov syndróm, je nutné stanoviť ďalší postup.

  • Vyšetrenie

    , Autor: Erika

    Dobry deň,Aspiratio exsudati cavi Douglasi prečo sa vytvori v bruchu je to važne.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, voľná tekutina v bruchu nemusí znamenať vôbec nič, nemusíte sa obávať, častokrát je to len vedľajší nález. V medzikľučkových priestoroch čriev sa nachádza malé množstvo tekutiny aj za normálnych okolností. Aspiratio znamená odsatie exsudátu, teda voľnej tekutiny v Douglasovej dutine, teda najnižšom mieste v malej panve. Táto tekutina sa posiela na cytologické vyšetrenie v zmysle štandardných postupov. Informujte sa na klinike, kde bol výkon realizovaný o výsledkoch cytologického vyšetrenia podľa odporúčania.

  • Hak

    , Autor: Katches

    Este posledny dotaz k tej hak, takze mam normalne pokracovat v uzivani za par dni prechadzam na novy blister .. Kedy budem zasa plne chranena? Pretoze viem ked sa vynecha tableta tak od toho dna musi byt 7dni ina barierova ochrana tak je to aj tu ? Ci to bude viac kedze som zabudla v tretom tyzdni? Inak dakujem za vsetky odpovede, vobec nemam cas zajst lekarovi tak aspon takto nejak potrebujem poradit..

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak uplynie doba z vysadenia počas 7 dňovej pauzy, tak po nasadení nového blistra by ste mali byť chránená. Ak si chcete byť istá, používajte mechanickú formu ochrany až do začatia užívania nového blistra, alebo aj 2-3 dni dní po začiatku jeho užívania. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Katches

    Zdravim, nedavno som vam pisala ohladne vynechanej tabletky a teraz som si citala ze to zavisi aj ci je to v prvom tyzdni druhom atd. No a ja som zabudla uzit poslednu tabletku v tretom tyzdni a citala som ze ked sa vynecha v 3.tyzdni tabletka tak ze sa ma prejst na dalsie balenie bez toho aby bola 7dnova prestavka? Je to pravda? Pretoze ja uz som zacala stou 7dnovou...

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, už keď ste začali 7 dňovú pauzu, pokračujte v nej. Áno, dá sa postupovať aj tak, že sa vynechá 7 dňová pauza, aby sa pacientka nemusela dodatočne chrániť a pokračuje sa v užívaní ďalšieho blistra. Vo Vašom prípade je dôlezité vylúčiť tehotenstvo. Po vylúčení tehotenstva je dôležité do začiatku užívania ďalšieho blistra mať keď tak chránený pohlavný styk v zmysle kondómu. Chránená budete po začatí užívania ďalšieho blistra. Do budúcna si treba dávať pozor na pravidelné užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rast plodu a Oxyphyllin

    , Autor: LenkaTD

    Dobrý deň,
    aktuálne som v 35 tt v ktorom som absolvovala ultrazvuk u lekára - chcem sa teda opýtať či sú zistené hodnoty v norme - váha: 2278 g, RI: 0,68, BPD: 8,17 (34/4), AC 28,62 (32/4) a FL (alebo RV?) 6,83 (35/1). V 34 tt som bola taktiež na ultrazvuku kde mi lekár povedal, že dieťa je príliš malé 1600g (v 30 tt malo 1200g), lekár mi odvtedy nasadil užívať liek Oxyphylllin 2x denne, no v príbalovom letáku je informácia, že liek sa v tehotenstve brať nemá, je kontraindikovaný, takisto pri nízkom tlaku ktorý mám. Rovnako z popisu lieku mi nie je celkom jasné, prečo by mal byť pre dieťa prospešný. Liek som zatiaľ nebrala, no rada by som počula aj váš názor - vidíte opodstatnenie v užívaní daného lieku pokiaľ dieťa týždeň od týždňa rastie, resp. priberá na váhe? Do oficiálneho termínu pôrodu nám ostávajú ešte 4 týždne.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Oxyphillin sa zvykol používať na rozšírenie ciev v pupočníku, aby lepšie prúdila výživa k plodu pri diagnóze patologických prietokov alebo rastového zaostávania plodu spolu s Magnéziom a glukózou. U nás sme používali Syntophyllin. Z vami uvedených nameraných hodnôt sú prietoky v poriadku (vidím ale iba RI, čo je rezistenčný index, ostatné hodnoty neuvedené), obvod hrudníka je trošku menší, ako by vo Vašom týždni tehotenstva mal byť, ale nemusí to ešte nič znamenať. Plod najviac rastie posledné 3 - 4 týždne, t.j. v 37 - 40 tt. O prospešnosti daného lieku, ako aj v prípade nejasností sa poraďte so svojím obvodným gynekológom, ktorý má k dispozícii všetky Vaše vyšetrenia a vie Váš stav zhodnotiť komplexnejšie a najobjektívnejšie.

  • Bolesti

    , Autor: Barbora

    Dobrý deň, 2 roky beriem antikoncepciu Belara, týždeň po normálnej menštruácii som dostala výtok a bolia ma prsia a podbruško. Nikdy pred tým sa mi to nestalo, je šanca že by som mohla byť tehotná ? Tabletky beriem pravidelne.. Doktorka mi dnes povedala, že vaječníky sú v norme a nemusím sa obávať, kedy sa to dá na 100% zistiť ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Vami spomínané ťažkosti ako výtok a bolesť prsníkov patria medzi veľmi časté vedľajšie účinky. Je síce tiež pravda, že hormonálna antikoncepcia aj pri pravidelnom užívaní nemusí byť 100%ná, ale je to málo pravdepodobné. Jednoznačne potvrdiť alebo vylúčiť tehotenstvo sa dá vyšetrením beta-HCG hormónu z krvi. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Michaela

    Dobrý deň .
    Pred niekoľkymi dňami som sa dozvedela že som v približne 3až4 týždni potratila. Výslesky krvných testov zneli biochemická gravidita. Menštruácia mi skončila a chcela by som sa opýtať , či je nebezpečné sa hneď znova snažiť o dieťa. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tehotenstvo v 3 - 4 týždni už nie je biochemické. V prípade, že ste boli v 3 - 4 týždni tehotenstva, maternica už bola mierne zväčšená, jednalo sa o prvý mesiac tehotenstva. Veľa žien počas života je tzv. biochemicky tehotných a ani o tom nevie, pretože príde menštruácia aj v obvyklom čase, takže žena ani nenadobudne pocit, že bola tehotná. Počkal by som aspoň 2 riadne menštruačné cykly a tak sa snažil otehotnieť, aby sa všetky zmeny, ktoré nastali, vrátili do normálu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Röntgen v tehotenstve

    , Autor: evelin_a

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat aky je Vas nazor na absolvovanie rontgenoveho vysetrenia v tehotenstve. Moje tehotenstvo bolo neplanovane a dozvedela som sa o nom par dni po absolvovani rontgenu pluc. V tom case som mala dostat menstruaciu ale ked stale neprichadzala urobila som si test. Po zisteni,ze som tehotna som zostala vo velkom soku a v strachu,ze som bola na rontgene a nemala som ani ochrannu zasteru,ktora sa bezne dava. V tom case som mohla byt tehotna par dni, najviac 2 tyzdne (od ovulacie). Od primarky som potom dostala odpoved,ze ju ani nepouzivaju,kedze ich pristroje su vyclonene a ze sa nemam obavat. Ale aj tak mam z toho zly pocit a namiesto radosti z babatka sa teraz obavam,aby mu to nejako neublizilo. Za Vas nazor vopred dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je pravda, že RTG žiarenie môže mať vplyv na plod. Na mieru možného poškodenia má ale vplyv veľa ďalších faktorov ako napríklad vzdialenosť vyšetrovanej oblasti od panvy, kde je plod uložený, veľkosť vyšetrovaného poľa, intenzita žiarenia, pokročilosť gravidity, počet robených snímkov, ... Problém môže nastať, ak o tehotenstve žena nevie a opakovane je vystavovaná priamemu žiareniu v oblasti panvy – teda RTG vyšetrenie bedrových kĺbov, krížovej chrbtice, bruška, ... Tu reálne hrozí možné poškodenie vyvíjajúceho sa plodu. Vo Vašom prípade si myslím, že pri spomínaných okolnostiach je u Vás riziko poškodenia plodu veľmi malé.

  • Snaha o tehotenstvo

    , Autor: Mia

    Dobrý deň .chcela som sa len opýtať od minulého roka (september 2017) sa naplno snažíme o dieťa ale zatiaľ nič .môj dr .mi pred mesiacom povedal že ešte máme čakať cca 4 mesiace.a vie že som mala zdr.problemy.pred 11 rokmi mised abord,dva krát operácia endometrióza a zrasty .teraz je už obdobie dobré,nemávam cysty ani brucho má už nebolieva.dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, príčin, prečo neviete otehotnieť môže byť viacero. Medicínsky sa to začína riešiť, až keď sa páru nepodarí otehotnieť rok intenzívneho snaženia, t.j. nechránený pohlavný styk, najlepšie aj denne. V minulosti ste už boli tehotná, takže otehotnieť ste vedeli. Endometrióza ako aj zrasty môžu zohrávať kľúčovú úlohu v probléme s otehotnením. Možností, ako to po neúspešnej spontánnej snahe otehotnieť riešiť, je tak isto viacero. Dôležité je aj vyšetrenie partnera a otázka, či ste boli pred tými 11 rokmi tehotná s rovnakým partnerom. Váš obvodný gynekológ Vás už nasmeruje alebo cestou diagnostickej laparoskopie, či nie je problém mechanický, alebo následne cestou IVF centra, ktorého možnosti sú dnes na dosť vysokej úrovni. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Katches

    No pisala som vam ohladne tej tabletky vynechanej vascinou si davam okolo 12'00 tabletku ale vcera som teda zabudla a dala si ucinok bol do 24:00 a tabletku somsi dala az ked som si spomenula to bolo cca o 4'30 takze ucinok bol znizeny.. ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, v takomto prípade ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili po viac ako 12 hodinách od predchádzajúcej tabletky, teda účinok hormonálnej antikoncepcie bol znížený. Neznamená to automaticky, že ste tehotná, ale táto možnosť tu je.

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Katches

    Dobry den, vcera som si zabudla dat tabletku no hned ako som si spomenula tak som si dala .. Od vcera sme mali 2x s priatelom nechraneny sex, tento tyzden prechadzam na 7dnovu menstruacnu pauzu, mozem ocakavat ze budem vtom? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je podstatné, aký časový úsek uplynul od času kedy ste mali tabletku hormonálnej antikoncepcie užiť a kedy ste ju reálne užili. Ak ubehlo menej ako 12 hodín, účinok hormonálnej antikoncepcie bol zachovaný, ak viac ako 12 hodín, účinok bol znížený. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 4860