Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,141 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Monika

    Dobrý deň, 4.2. Som bola na preventivnej prehliadke u gynekologa.. Prespisala mi antikoncepciu Novynette. Menštruáciu som mala dostať o 8 dní, no dostala som ju hneď 5.2. Večer... Lekárka mi kazala začať brať prvú tabletku až na tretí deň... Tak som si teda prvú tabletku dala až 7.2. Menzes zvyčajne trvá tak 5-6 dní, no je 15.2. A ja stále krvacam. Nie moc, len tak spinim, niekedy viac a niekedy menej... Farbu to má tak do hneda ale sem tam aj takú ruzovocervenu. Za toto obdobie tejto "menštruácie" má vedia sem tam boliet vajecniky a mám citlivé prsia. Chcem sa teda spýtať, či mám počkať a brať tabletky ďalej, alebo hneď navštíviť svoju lekarku... Rozmýšľala som aj nad tým, že lieky vysadim, ale nechcem zase toto isté podstupovat odznova, ak je to v poriadku... Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste začali užívať tablety hormonálnej antikoncepcie až na tretí deň menštruácie, najbližších 7 dní musíte používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Bolesti v podbrušku ako aj bolesti prsníkov patria medzi časté vedľajšie účinky. Čo sa týka špinenia alebo výtoku, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať. Treba si to však odsledovať, samozrejme ak to nie je silné krvácanie. Ak bude špinenie alebo výtok pretrvávať, lieky nevysadzujte, ale navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Deň cyklu

    , Autor: Eliska

    Dobrý deň Vy ste mi písali že prvý deň cyklu sa neráta spinenie ale až keď začne krvácanie a moja doktorka mi dnes rátala 1 deň cyklu už od spinenia lebo mi robí hormonálny profil a vyrátala mi 19 deň cyklu lenže ak by to malo byť až od krvácania tak by to bol len 14 deň cyklu,ako to potom je.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, u niektorých žien je slabé špinenie deň alebo dva pred očakávaným menštruačným krvácaním brané ako "predzvesť menštruácie". Závisí od charakteru špinenia a okolností, áno, za istých okolností môže byť považované už začiatok špinenia ako prvý deň menštruácie, ale je to veľmi individuálne a nesedí to u každej ženy. Vaša obvodná gynekologička Vás ale pozná lepšie ako ja, preto sa riaďte odporúčaniami Vášho obvodného gynekológa a v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí ho kontaktujte.

  • Sarcum verticale

    , Autor: Oxy

    Dobrý deň p. dpktor
    Chcem sa opýtať som v 21tt a mam niekedy pichanie v kostrci
    Ked ako dieťa som si ju narazila . A bolo mi davno povedane, že ak budem raz rodiť tak len cisarsky.
    Posielam Vam aj moju diagnozu čo to prosim znamena a ci to staci na to aby som mala cisarsky rez.

    Lekársky nález Pacientka dlhodobejšie udáva bolesti v LS chrbtici. Početné trigger a tender points. Zníženie rozsahu pohyblivosti vo všetkých smeroch viac ako o 1/3 pôvodného rozsahu. Rtg diagnostikované Sacrum verticale. Pacientka vyšetrená v roku 2010 .

    Ďakujem a prajem pekne deň












    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Vami popísané dotazy sú čisto ortopedického charakteru, ale znamenajú patológie chrbtice a svalstva chrbtice, ktoré boli ortopédom diagnostikované a ktoré by teoreticky mohli spôsobovať problémy v prípade vedenia pôrodu per vias naturales, čiže spontánneho pôrodu. Nie som však ortopéd a neprináleží mi vyjadrovať sa k záležitostiam a diagnózam nespadajúcim do môjho odboru. Ak spĺňate ortopedickú indikáciu na ukončenie tehotenstva cisárskym rezom, je potrebné mať aktuálny nález od ortopéda, kde ortopéd jednoznačne vyjadrí odporúčanie k ukončeniu tehotenstva cisárskym rezom. O týchto záležitostiach treba informovať obvodného gynekológa ako aj lekárov počas tehotenských poradní absolvovaných v nemocničnom zariadení, kde plánujete rodiť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach ohľadom ortopedických záležtostí sa informujte u Vášho ortopéda. V prípade akýchkoľvek gynekologických nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia DAYLETTE

    , Autor: Veronika

    Dobrý den chcem sa spýtať ohladom antikoncepcie doktor mi predpisal antikoncepciu DAYLETTE vraj je najlepšia a nemala by som z nej ani pribrať mam 24+4 no citam tu negativa u niektorých žien... No bojim sa toho ci priberiem a nebudem mat niake vedlajsie ucinky lebo tie co som uzivala predtym som z jednej mala bolesti brucha a z druhej mi starsne tlak vyskočil dakujem za radu

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na trhu je veľmi veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie. Nie každý spôsobí vedľajšie účinky každej žene, je to individuálne, treba vyskúšať, dopredu sa to s istotou nedá povedať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Lucia

    Dobrý deň chcem sa informovať.. Dnes som začala užívať antikoncepciu no akosi som si to rozmyslela... Potrebujem sa informovať či nevadí ze dnes som užila a zajtra si už nedám....... Rozhodla som sa pre jednorazovú antikoncepciu vo forme gélu.... Môj gynekológ dnes nerobí preto som sa obrátila na vás vopred ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste užili iba jedinú tabletku, vplyv na menštruačný cyklus to nebude mať, nie ste však chránená pred tehotenstvom a je nutné používať inú formu antikoncepcie.

  • Menšie nosové kostičky

    , Autor: Lucia

    Dobrý deň, podľa papierov by som mala teraz byť v 20 tt, ale včera som bola na 3D sono kde mi doktor povedal, že celé babätko vyzerá skôr na 18 tt. Ale to nie je to čo ma trápi. Povedal, že všetko je v úplnom poriadku až na to že má malé nosové kostičky, že aj na 18 tt sú dosť malé a že je to jeden zo znakov DS. Kostičky merajú 3,6 mm... Mám 29 rokov v rodine sme nikdy žiadnu poruchu nemali. Odporučil ma na amnio. Ale aj tak mám velmi velky strach. Ja vlastne ani neviem čo to znamená. Prosím poraďte mi.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nepoznám výsledky z prvotrimestrálneho kombinovaného ultrazvuku, a či ste ho absolvovali, kde sa už dá zistiť prípadné zvýšené riziko aj na Downov syndróm. Ak je podozrenie vyslovené aj pri druhotrimestrálnom morfologickom ultrazvuku, pacientke sa odporúča amniocentéza - odber plodovej vody, za účelom zistenia alebo vylúčenia genetickej chromozomálnej poruchy (patrí tu aj Downov sy.). V prípade pozitívneho výsledku amniocentézy je poškodenie plodu prakticky isté. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapelle

    , Autor: Martina

    Dobrý deň
    Asi pred dvoma týždňami sme mali menšiu nehodu a použila som tabletku Escapelle, moja gynekologička mi hovorila pri preventivke že by som mala mat plodne dni asi v sobotu, a mali sme s priateľom pohlavný styk nad ranom v nedeľu okolo 6 hod a tabletku som použila v nedeľu večer po 18 hod. Chcela by som sa opýtať či pri ovulácii účinkuje tabletka napriek tomu že som mala ovulaciu, niekedy píšu že by som mala mat nejaké spinenie či to je z každej ženy individuálne, od použitia tabletky mám take tlaky vo vaječníkoch ale nič vážne žiadne príznaky vedľajšie len mam veľké prsia ako pred každou menstruaciu lebo akurát ju mam dostať podľa môjho diára a ďalšia vec má zaujíma či nebudem mat bližšie budúcnosti problém otehotniet keďže je to veľký nával hormónov a moc sa to neodporúča užívať
    Za každú radu ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Escapelle účinkuje až do 72 hodín po nechránenom styku bez ohľadu na to, či prebehla alebo neprebehla ovulácia. Zasahuje na rôznych úrovniach a v konečnom dôsledku aj mení kvalitu sliznice čím významne redukuje možnosť implantácie. Najvyššia istota je do 24 hodín. Je však otázne, či Vám počas plodných dní k ovulácii skutočne aj dochádza. Ak aj napriek tomu máte obavy, urobte si cca 10 - 14 dní po pohlavnom styku tehotenský test. K špineniu nemusí dôjsť hneď, bolesti v oblasti vaječníkov a prsníkov sú za týchto okolností pomerne normálne. Escapelle obsahuje hormón levonorgestrel, ktorý vplyv na ďalšie tehotenstvo nemá. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Myom

    , Autor: Sima943

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám 24 rokov a asi pred pol rokom mi lekár diagnostikoval myom na stene maternice, prednedávnom som bola na kontrolu lekár mi povedal ze ten myom ma 2.5 cm tak sa chcem opytat ak chcem mať deti mala by som podstúpiť operáciu alebo stačí len medikamentozna liečba?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, závisí od lokalizácie myóm, či sú prítomné nejaké ťažkosti v zmysle bolestí a krvácania mimo menštruácie a o koľko sa myóm zväčšil od diagnostikovania do poslednej kontroly. Určite treba myóm pravidelne sledovať. 2,5 cm myóm nie je nutné za každých okolností operovať, ale ak plánujete otehotnieť v dohľadnej dobe, tak najprv by som riešil tehotenstvo a počas neho sledoval progresiu rastu myómu a eventuálne riešil spôsob vedenia pôrodu. Medikamentózna liečba sa môže skúsiť, nemusí však zabrať. Možnosti riešenia situácie závisia od viacerých okolností. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krcok

    , Autor: Kativa12

    Dobry den,
    1. ak mam v tehu knizke napisane: hrdlo dlzky 1,5cm a branka uzavreta, tak na 36tt je to ok??? Dr. ma merala hmatom.
    2. K tomu ma uz 3ti tyzden boli stale podbrusko. Stale znamena pri chodzi a pohybe. Tazko sa mi ide uz aj na wc. Ak lezim, tak nie. Dala mi na to dr. 6tabliet denne magnezko a taktiez spasmopan. Po 3tyzdnoch sme ostali len na 6tabletach magnezka, no podbrusko stale boli.
    3. A este jedna otazka vcera som bola na CTG, tak tam namerali nejake kontrakcie (ja som ich necitila - boli do 50) a dr. ktora tam bola, tak na vystrasila, ze zaznam nie je idealny, ze je na zvazenie hospitalizacia. Tak som isla k mojej dr. A ta vravela, ze je to v pohode. Ktorej verit? :D. Tak lezim doma s neistotou. Mam sa bat? A lezat mam kvoli tomu krcku s nadvihnutou panvou alebo staci obycajne? S nadvihnutou panvou je to totiz dost neprijemne. Bolia z toho krize.
    Dakujem!!!

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, vaginálny nález máte úplne v poriadku na 36. týždeň tehotenstva. Pobolievanie podbruška v 36. tyždni tehotenstva je pomerne častá vec, maternica sa pripravuje a "štartuje" na pôrod. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva, t.j. 36+1 a vyššie sa už považuje pôrod v takomto týždni za pôrod v termíne. Ak užívate magnézium 3x2 tbl , tak maximálne do konca 37. týždňa tehotenstva (36+6), potom magnézium vysaďte, aby novorodenec nemal abstinenčný syndróm. Ležať nemusíte vôbec, ale ak máte lepší pocit a menej pocit tvrdnutia podbruška pri ležaní, tak môžte polihovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Vytok

    , Autor: Petim

    Dobrý deň prajem.
    Už dlhší čas mám gynekologické problémy, ktoré sú spojené okrem iného s krvavým vytokom vždy v čase ovulacie a trvá skoro až do menstruacie. Okrem toho mávam často pocit svrbenia a pálenia pri moceni, ktoré sa opakuje každý mesiac v uvedenom čase. V moci mi našli zvýšené množstvo bielych krviniek. Snažím sa tento problém liecit aj u gynekológa, ktorý mi robil potrebné testy, stery, ale všetko dopadlo vždy v poriadku, aj keď mám viditeľne neustále problémy, či už spomínaný krvavý vytok, hnedý, alebo s primesou"hrudiek". Do toho aj neustala bolesť krizov. Chceme mať s priateľom bábätko, ale obávame sa, že tieto moje neustále problémy nám to nedovolia. Vedeli by ste mi nejako poradiť? Som už zúfalá. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas ovulácie je špinenie normálne, hoci sa neprejaví u každej ženy. Podľa popisovaných ťažkostí to skôr vyzerá na urologickú záležitosť (pálenie pri močení, bolesť krížov, zvýšené leukocyty v moči), alebo kombináciu gynekologického a urologického problému. Nepoznám výsledky vyšetrení či už gynekologických alebo urologických, napr. kultivácie z moča a či vôbec bola realizovaná, takže sa k tomu neviem bližšie vyjadriť. Možno by pomohlo jednorazové podanie Monuralu, dostatočný príjem tekutín (2litre/deň). Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte obvodného gynekológa alebo urológa.

  • Nepravidelná menstruácia

    , Autor: Vladimíra

    Dobrý deň, som 3 mesiace po pôrode a 2 týždne po šestonedelí som začala krvácať trvalo to 4 dni potom 10 dni nič potom znova a trvalo to 6 dni, navštívila som môjho gynekológa, tvrdil že počas dojčenia môže byt menstruacia nepravidelná ale teraz po 5 dňoch krvácam zas, obávam sa, pretože v minulosti som nikdy žiaden problém nemala.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, po šestonedelí v období dojčenia nie je nepravidelný menštruačný cyklus ničím výnimočným. Ak Vás to však obmedzuje, existuje forma hormonálnej antikoncepcie, napr. preparát Desirett alebo Azalia, ktorá obsahuje iba gestagén a môžu ju užívať aj dojčiace ženy. Slúži hlavne na zabránenie tehotenstva, ale upraviť sa môže aj krvácanie aj v zmysle úplného vynechania špinenia či krvácania. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulacia

    , Autor: Eliska

    Dobrý den chcem sa opýtať,v pondelok a utorok som mala pozytyvne ovulácie testy a bazalku 36,3 36,2 a stredu a dnes 36,4 36,4,myslíte že mi už praskol ten folikul? Keď sa tak malo zdvihla bazalna, a môžem otehotnieť keď som mala styk v pondelok,dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas dní ovulácie je odporúčaný pohlavný styk intenzívne, aj dvakrát denne. Nie každá žena je otehotnie hneď z prvého a jediného pohlavného styku. Spermia prežije aj 72 hodín, takže možnosť otehotnenia pri nechránenom pohlavnom styku tri dni po pohlavnom styku tu je. Čím častejšie budete súložiť, tým je väčšia pravdepodobnosť otehotnenia.

  • masaz hradze

    , Autor: Lucka

    Dobry den,
    mozem realizovat masaz hradze mesiac pred terminom porodu ak mam pozitivneho streptokoka (SAG)?
    Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, príprava hrádze na pôrod s pozitivitou Streptococcus agalactiae nesúvisí. Jediným rozdielom je to, že od príjmu na pôrodnú sálu pri rozbehnutej kontrakčnej činnosti budú až do pôrodu podávané antibiotiká. Môžete kľudne realizovať masáž hrádze, ale s obozretnosťou, aby nedošlo k poraneniu pošvy. Dobré skúsenosti máme s Aniballom.

  • Spinenie uprostred cyklu

    , Autor: zira

    Dobry vecer,
    Na prelome september oktober som po 6 rokoch prestala brat antikoncepciu. Menstruacia chodila pravidelne 28-29 dnovy cyklus.pred poslednou menstruaciou aom tri dni spinilq hnedaaty vytok a menatruacia prisla 23.1. a trvala 6 dni ako vzdy. Ale teraz 9.2. mi zacalo spinenie hnedasty vytok neni nejak silny a ani sa nezhorsuje. 22.2. mi ma dojst menatruacia. S priatelom mame nechraneny sex. Viem ze k takemuto spineniu do hadza bud pocas ovulacie alebo ked sa vajicko uhniezduje ale zda sa mi tyzden spinania moc dlho na ovulaciu alebo uhniezdovanie. K mojek lekarke mam ist 6.3. na preventivku. Je normalne ked takto dlho trva spinenie pri ovulacii ktora podla man uz nie je alebo pri uhniezdovani vajicka? Nemam ziadne boleti nic.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je pravda, že špinenie uprostred cyklu je väčšinou spojené s ovuláciou a tiež môže byť špinenie prítomné v prvých týždňoch tehotenstva. Čo sa týka možného tehotenstva, jednoznačne sa dá potvrdiť odberom krvi, event. USG vyšetrením, hoci v prvých ťýždňoch sa tehotenstvo na USG nedá vždy jednoznačne potvrdiť . Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberov a USG potvrdí alebo vylúči tehotenstvo, prípadne nasadí liečbu v prípade potreby.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Dobrý večer, pán doktor. Mam 50 rokov a 10 rokov som uživala Logest kvoli nepravidelnemu cyklu a cystach na vaječniku. Koncom decembra som HAK prestala uživať po dohovore s gynekologom kvoli veku. Začinam mať aj prejavy klimakteria, potenie, navaly tepla.Prva menštruacia prišla presne na 28 deň cyklu , ale druha mi prišla o 6 dni skor, čo ma veľmi vyľakalo.V decembri som mala robenu preventivu, kde cytologia a vytery boli v poriadku, na USG 3 male myomymam ich už 15 rokov . Ten največši mal 26mm a teraz sa zmenšil na 16mm. Pan doktor , aky mate nazor na tu skoršu menštruaciu, može to byť ešte nasledkom HAK, alebo je to už naznak prechodu? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste mali pravidelnú menštruáciu počas užívania hormonálnej antikoncepcie a mimo jej užívania bol cyklus nepravidelný, nie je potom prekvapivé, že menštruačný cyklus môže byť teraz nepravidelný. Nemusí to byť vôbec náznak prechodu, hoci je pravda, že Vaše pocity návalov tepla a potenie patria medzi premenopauzálne príznaky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 5141