Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otočenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Takže už aj keď som na 4cm je možnosť, že sa vie otočiť KP?

Podobné otázky

  • KP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 34tt. Plod je KP. Prednosta mi povedal, že do tohto týždňa mozem očakávať otočenie… stretli ste sa s tým, že plod sa otočil aj po tomto týždni? Alebo je podľa vás ešte nejaká šanca na otočenie ? Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, už som zažil aj prípad, kedy sa plod otočil aj po termíne, je to však veľmi raritné. Ak ste v 34. týždni tehotenstva a plod je v polohe KP, je vhodné skontrolovať polohu o dva týždne. Ak bude plod v rovnakej polohe, naplánuje sa termín sekcie. Pred príjmom sa dá ešte skontrolovať poloha plodu.

  • porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat, som na konci 38tt, avsak moj porodnik mi naznacoval cisar.porod, moj gynekolog ale nevidim dovod na cisar. porod, a v podstate ani porodnik mi nepovedal dovod cisar.porodu len povedal ze sa krcok mam len trocha skrateny ale ze inak som nie vobec otvorena, prietoky, ozvy maleho su v poriadku aj otocenie..akoby som mohla pomoct aby som sa zacala otvarat? Uprimne som velmi nad cisar. porodom ani nerozmyslala..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa na nič neliečite, nemáte tehotenskú cukrovku a nevyskytujú sa u Vás ani iné ochorenia, či okolnosti, ktoré by mali vplyv na vedenie, či priebeh pôrodu a aj výsledky všetkých vyšetrení sú u Vás v norme, nemusíte porodiť do termínu pôrodu. Nie je ničím neobvyklým, že v 38. týždni tehotenstva je ešte nezrelý nález na pôrodných cestách. Skúsiť môžete nechránený pohlavný styk, piť Tonic, jesť grep, absolvovať prechádzky, …

  • sekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer chcela by som sa opytať: V roku 2003 som prekonala ochorenie obličiek, dodnes som monitorovana, lieky neberiem, v roku 2009 som rodila sekciou kvoli kp, krvnemu tlaku 150/100, a opuchom, chcem sa opytať či sa ten stav može zopakovať či to ma niečo spoločne s obličkami, ak ano či sa da vyžiadat papier na dalšiu sekciu kedže si rodiť spontanne netrufam som v 10tt a sem tam citim obličky citilas om ich aj pri prvom tehotenstve. Bojimsa rodiť spontanne kvoli rupture maternice aj obličkam kedže ich niekedy citim, je nutne sa o tom porozpravať s so svoju gyn.Ma to niečo spoločne s obličkami ten tlak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    najpodstatnejšou indikáciou k ukončeniu pôrodu cisárskym rezom bolo vo vašom prípade otočenie bábätka koncom panvovým. Krvný tlak a opuchy boli pridruženou indikáciou, išlo o preeclampsiu a je tam možný súvis aj s obličkami. Či sa táto indikácia zopakuje je veľmi ťažké predpovedať. Ako som už spomínala nižšie, niektoré kliniky prihliadajú na prianie pacientky a po predchádzajúcom cisárskom reze volia ukončenie pôrodu opäť cisárskym rezom. Iné kliniky zase berú ohľad na hrúbku jazvy, hmotnosť plodu v termíne pôrodu a vývoj prvej doby pôrodnej. Ruptúra maternice je v dnešnej dobe veľmi zriedkavou komplikáciou, vďaka prísnemu monitoringu pacientky po cisárskom reze.