Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,009 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • KP

    , Autor: HappyM

    Dobrý deň, som v 34tt. Plod je KP. Prednosta mi povedal, že do tohto týždňa mozem očakávať otočenie… stretli ste sa s tým, že plod sa otočil aj po tomto týždni? Alebo je podľa vás ešte nejaká šanca na otočenie ? Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, už som zažil aj prípad, kedy sa plod otočil aj po termíne, je to však veľmi raritné. Ak ste v 34. týždni tehotenstva a plod je v polohe KP, je vhodné skontrolovať polohu o dva týždne. Ak bude plod v rovnakej polohe, naplánuje sa termín sekcie. Pred príjmom sa dá ešte skontrolovať poloha plodu.

Podobné otázky

  • Otáčanie bábätká v 37 tt

    , Autor: Miška14393

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať či už ste sa stretli s niečím takýmto že sa bábätko stále toci. Celý čas bola dole hlavou a teraz sa to začalo meniť. Bola mi plánovaná sekcia a dnes ako som išla na predoperačné vyšetrenia sa znova otočila tak sa to zrušilo. Myslíte že sa ešte môže otočiť? Nie je to nebezpečné ak sa tak veci točí je tam malo miesta že sa pupočnikova šnúra omota. Budú lekári vidieť v den pôrodu na sone či je pupočník v poriadku?
    35+6 dole hlavou
    36+0 KP
    36+5 dole hlavou

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď je to málo časté, už som sa párkrát s podobným prípadom stretol. Aj keď je to málo pravdepodobné, plod sa ešte môže otočiť aj v termíne. V prípade plodovej vody, či nástupu pravidelnej kontrakčnej činnosti pri príjme do nemocničného zariadenia odporúčam realizovať USG za účelom verifikácie polohy plodu. Samozrejme sa vrámci USG vyšetrenia realizujú aj prietoky v pupočníku. Každý tretí novorodenec sa rodí s pupočníkom okolo krku plodu. Pupočník okolo krku nie je dôvodom na cisársky rez. Postupujte podľa odporúčaní lekárov nemocničného zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Pôrod poloha KP

    , Autor: catherine

    Dobrý deň,
    Prosím o radu, končím 36 týždeň a polohu dieťaťa (chlapec) mám stále KP. Zatiaľ to so mnou žiadny pôrodník nekonzultoval, tak neviem čo mám čakať. Ale v prípade, že má budu tlačiť do spontánneho pôrodu, mám právo sa v tomto pripade domáhať sekcie? Nechcem rodiť KP prirodzene kvôli všetkým rizikám čo to obnáša. Som druhorodicka, prvý som rodila spontánne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na tehotenské poradne v nemocničnom zariadení sa väčšinou začína chodiť po ukončenom 36. týždni. Asi na väčšine pracovísk sa pri polohe KP u chlapcov indikuje primárny cisársky rez. Nebojte sa pýtať vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Magnerot kvôli vysokemu tlaku na konci tehotenstva

    , Autor: Rakso

    Dobrý deň,
    som v 39 tt a 3 dni som bola hospitalizovaná so zvýšeným krvným tlakom 150/100. Vyšetrenia ctg, uzv, interné boli v poriadku, nasadený 2x1 tab dopegyt a 3x1 tab magnézium. Tlak sa upravil, takže ma prepustili. V liečbe mám pokračovať až do TP a mám sa hlásiť až v termíne. Je nutné pokračovať v užívaní magnézia až do pôrodu? Bábo je v polohe KP, chcela by som rodiť spontánne, k sekcii pristúpiť až sekundárne. Preto by som nerada prenášala a tiež som čítala, že pri polohe KP sa nezvykne pôrod vyvolávať, či urýchľovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spontánny pôrod koncom panvovým sa dá viesť za istých okolností. Nepoznám všetky informácie, ani nález, ani výsledky vyšetrení, či bola vylúčená preeklampsia, či ste sa aj v minulosti liečili na tlak, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Áno, pôrod koncom panvovým sa nevyvoláva, ani neurýchľuje. Vzhľadom k tomu, že máte problémy s tlakom a v priebehu hodín môže navyše dôjsť k vzostupu tlaku krvi, plod je v polohe koncom panvovým a ak ste aj prvorodička, je vhodnejšie viesť pôrod plánovaným cisárskym rezom. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nefunkcne priame brusne svaly po porode

    , Autor: Andrea_Vojtkova_1129045711

    dobry den prajem, chcela by som sa opytat, ci ste sa niekedy ako porodnik stretli s tym, ze by musel byt indikovany cisarsky rez z dovodu nefunkcnych brusnych svalov rodicky. rozmyslam nad druhym dietatom ale mam trvajuce tazkosti s brusnymi svalmi po prvom porode. rodila som pred 15-imi mesiacmi planovanou sekciou (KP), 3 mesiace po porode som mala diastazu priamych brusnych svalov na 5 cm na celom bruchu. odvtedy cvicim podla navodu fyzioterapeutov a diastaza je takmer uplne prec, zostalo este rozostupenie na 2 prsty okolo pupku. pred 5 mesiacmi som bola na EMG u neurologa, hovoril, ze nenameral takmer ziadnu aktivitu v priamych brusnych svaloch a vraj ak planujem dalsie dieta, nebudem ho vladat porodit prirodzene. odvtedy nadalej cvicim, v lahu na chrbte uz vladzem zdvihnut naraz obe nohy do vzduchu ale vstat telom priamo dohora (urobit "brusak") nadalej vobec nedokazem. myslite si, ze takyto stav priamych brusnych svalov moze byt prekazkou pri prirodzenom porode? ak ano, vedeli by ste mi poradit, na koho sa mozem obratit ohladom nejakych dalsich vysetreni na potvrdenie vaznosti mojho stavu? nechcela by som mat dalsiu planovanu sekciu "zbytocne" ale ani skusit rodit prirodzene a zistit v strede procesu, ze dieta naozaj nevladzem vytlacit... Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, k zlyhaniu brušného lisu pri pôrode môže dôjsť aj u pacientky bez diastázy, či iných ťažkostí vzniknutých v období pred pôrodom, či počas tehotenstva. Ak už ste absolvovali fyzioterapeutické a neurologické vyšetrenie, viete, na čom ste. Tým, že už ste po jednom cisárskom reze, pre Vás plynú isté obmedzenia, čo sa týka využitia hormonálnych preparátov, používaných na dozretie pôrodných ciest, či vyvolania pôrodnej činnosti. Dopredu Vám nikto naisto nepovie, či vôbec porodíte spontánne (z iných príčin, ako zlyhanie brušného lisu), či sa vôbec pôrod spustí sám, či bude nález na pôrodných cestách na prirodzený pôrod, či sa budete otvárať, nie to ešte, či budete vedieť vytlačiť dieťa. Ak nemáte problém s vyprázdňovaním (pri ktorom používate brušné svalstvo rovnako, ako pri pôrode), z tohto hľadiska si nemyslím, že by ste nevedeli vytlačiť dieťa.

  • VBA2C

    , Autor: miselka123

    Dobrý deň prajem! Ja by som sa chcela opýtať následovnu otázku:Mala som 2 akútne sekcie,1.-3/2014,predčasný pôrod v 35tt odtok plodovej vody a syn sa otočil v bolestiach kp,2.-11/2018,pokus o vbac,žiaľ neúspešny,z dôvodu nepostupujúceho pôrodu po odtečení vody (18hodín)a klesanie oziev. Mojou otázkou je,či odstupom času je možné niekde na Slovensku ešte skúsiť rodiť spontánne po 2akútnych sekciach? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne si myslím, že Vám to nikde nebude umožnené, ale vyjadriť sa Vám viem a môžem iba za našu kliniku. U pacientky po 2 cisárskych rezoch je indikované ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.