Oneskorený vývoj reči u detí: Tipy pre rodičov

MK | 24. júl 2024
Oneskorený vývoj reči u detí: Tipy pre rodičov

Oneskorený vývoj reči postihuje približne 17% detí do troch rokov. Hoci môžu rozumieť slovám, nerozprávajú a na komunikáciu používajú gestá ako ukazovanie. Niektoré deti sa učia nové slová pomalšie, majú problémy s artikuláciou alebo veľmi malú slovnú zásobu.

Keď dieťa (ne) rozpráva

Dieťa začína prejavovať svoje komunikačné schopnosti približne v prvom roku života. V tomto období už má dostatočne rozvinutú pasívnu slovnú zásobu a rozumie rôznym príkazom a pokynom.

Avšak, ak dvojročné dieťa neprejavuje potrebu vyjadrovať svoje pocity, nekomentuje ani neverbálne nevyjadruje, čo vidí (napríklad gestami), ak používa menej ako desať zrozumiteľných slov, netvorí dvojslovné kombinácie, a v troch rokoch stále netvorí jednoduché vety, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Takéto deti majú poruchu reči na všetkých jazykových rovinách. Nevedia správne tvoriť jednotlivé hlásky, často ich vynechávajú, zamieňajú alebo komolia slová.

Ich vety bývajú neúplné a jednoduché, majú ťažkosti so správnym používaním rodov, čísel a pádov, často používajú nesprávne gramatické tvary slov a majú narušenú časovú a dejovú postupnosť. Výrazným indikátorom je, že v ich prejave dominujú podstatné mená nad ostatnými slovnými druhmi.

Ak má rodič akékoľvek pochybnosti o tom, či vývin reči dieťaťa prebieha správne, mal by vyhľadať odborníka.

Oneskorenie reči môže mať rôzne príčiny - vývojové chyby, mentálna porucha, psychosociálna deprivácia, nesprávne návyky (cumlík), nedostatok podnetov a pod. Ďalším faktorom môže byť prioritizácia motorických schopností, kde niektoré deti sa viac sústredia na fyzické schopnosti, ako je lezenie a skákanie, čo môže znížiť ich záujem o rozprávanie. Okrem toho, ak rodičia alebo starší súrodenci rýchlo predvídajú potreby dieťaťa, dieťa môže mať menšiu motiváciu komunikovať ich, čo môže ovplyvniť jeho vývoj reči. Minulé infekcie alebo problémy so sluchom sú ďalšie faktory, ktoré môžu spomaliť vývoj reči u detí.

TIP:

Strážte čas pred obrazovkou, keď je dieťa len pasívnym poslucháčom a neprebieha komunikácia, potrebujete rozrozprávať dieťatko a žiadna technológia neurobí prácu za vás. Vy hovoríte ľudskou rečou, ktorá má svoju melódiu, rytmus, intenzitu, emóciu.  To je to, čo sa dieťa potrebuje naučiť a čomu porozumie. 

Ako pomôcť dieťaťu rozvíjať reč

Dobrou správou je, že až 70% detí s oneskoreným vývojom reči dobieha zameškané pred nástupom do školy. Tu sú kroky, ktoré môžete podniknúť:

Rozprávajte sa s dieťaťom - o tom, čo robíte, čo držíte v ruke, pomenúvajte veci v dome, čítajte knihy. Čím viac bude dieťa vystavené jazyku, tým viac slov si osvojí. Ak dieťa povie "lopta", odpovedzte "červená lopta" alebo "veľká lopta" na rozšírenie jeho reči. Otázky formulujte tak, aby dieťa nemohlo odpovedať "áno" alebo "nie", dávajte dieťaťu otázky, ktoré ponúkajú výber, napríklad "Chceš avokádo alebo banán?". Deti, ktoré sa hrajú v prostredí bohatom na jazyk a socializujú sa s ostatnými, majú väčšiu šancu osvojiť si jazykové zručnosti. Vyhľadávajte s dieťaťom príležitosti na hru s rovesníkmi.

Podnecujte dieťa, aby napodobňovalo motorické zručnosti (tlieskanie, skákanie) a postupne prechádzalo na zvuky a slová, ktoré po vás opakuje. Hra je ideálnou príležitosťou na rozvoj reči, nájdite si čas na premyslenú hru s dieťatkom a zamerajte sa na rozvoj jeho komunikačných schopností. Spev je ďalšou príležitosťou na rozvoj jazyka, spievajte si obľúbené pesničky a učte dieťatko riekanky, ktoré sú rytmické a teda ľahko zapamätateľné. 

Ak máte obavy o vývoj reči vášho dieťaťa, konzultujte ich so svojím lekárom, najmä ak: 

  • Do 18 mesiacov: Dieťa verbálne nekomunikuje, nerozširuje slovnú zásobu, nie je mu rozumieť
  • Do 2 rokov: Dieťa nepoužíva dvojslovné frázy alebo nesleduje jednoduché pokyny.
  • Do 3 rokov: Dieťa má nezrozumiteľnú reč, nehovorí vo vetách alebo nerozumie jednoduchým pokynom.
  • Ďalšie príznaky: Strata schopnosti komunikovať a reagovať na slovné pokyny, problémy s pochopením jazyka, napodobňovaním zvukov, nedostatok gest, znížený očný kontakt a sociálne zručnosti, problémy s prehĺtaním alebo kŕmením.

Lekár vás môže odkázať na audiológa alebo logopéda, ktorý zhodnotí, ako dobre dieťa rozumie jazyku a komunikuje. Problém určite nepodceňujte, nie je pravda, že dieťa z "toho vyrastie". Jazyk je potrebné rozvíjať a ak sa objavia problémy, je potrebné ich riešiť s odborníkmi.  

Slovná zásoba u detí 

12 až 18 mesiacov:

Slovná zásoba: 5 až 20 slov. Používanie jednoslovných vyjadrení, rozpoznávanie predmetov, používanie gest.

18 až 24 mesiacov:

Slovná zásoba: 50 až 150 slov. Dvojslovné kombinácie, pochopenie jednoduchých pokynov.

24 až 30 mesiacov: 

Slovná zásoba: 200 až 300 slov. Jednoduché vety, kladenie otázok, používanie prídavných mien.

30 až 36 mesiacov:

Slovná zásoba: 500 až 600 slov. Vety o troch až štyroch slovách, množné čísla, časovanie slovies.

36 až 48 mesiacov:

Slovná zásoba: 800 až 1 000 slov. Zložité vety, rozprávanie príbehov, správna gramatika.

Ako rozvíjať reč dieťaťa

Veľa čítajte a rozprávajte sa s dieťatkom. Motivujte ho, aby vyjadrilo svoju potrebu slovami a doprajte mu čas, kým sa mu to podarí. Inak povedané, keď tušíte, že chce podať medvedíka z poličky, chvíľu vyčkajte, aby svoju potrebu nejakým spôsobom odkomunikovalo. 

Ak máte akékoľvek obavy, neváhajte sa poradiť s pediatrom alebo logopédom. Je dôležité nepodceniť vyšetrenie dieťaťa, aby ste vedeli, ako mu pomôcť reč rozvíjať. 

Zdroj: www.whattoexpect.com, www.npz.sk

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: