Podporte rozvoj jazykových schopností vášho dieťaťa: 7 kľúčových metód

MK | 7. február 2024
Podporte rast jazykových schopností vášho dieťaťa: 7 kľúčových metód

Ako môžete podnecovať (a zlepšiť) jazykové zručnosti vášho dieťaťa? Čo by ste mali robiť každý deň, aby ste prispeli k rozvoju jazyka a reči?

Komunikačné míľniky sú schopnosti, ktoré sa od detí priemerne očakávajú v určitom veku. Tieto míľniky sa navzájom dopĺňajú a pomáhajú nám zistiť, či je vývoj dieťaťa v poriadku.

Metódy, ako podporiť rozvoj jazyka u bábätka 

Napriek tomu, že im ešte celkom nerozumiete, každé malé dieťatko komunikuje. Zvukmi, plačom, gestami, pohybom tela - aj keď sa to môže zdať málo, je to začiatok jazykového vývinu vášho dieťatka. Podporte jeho komunikáciu najmä tým, že budete na tieto prejavy reagovať, interakcia dáva dieťaťu signál, že mu rozumiete a tak svoje prejavy bude neustále vylepšovať. Tak sa dopracuje k prvým slovám a vetám. 

1. Spievajte dieťaťu a počúvajte spolu pesničky

Či už ide o staré známe detské pesničky zo Spievankova, riekanky alebo iné piesne, ktoré dieťa rado počúva - využite ich ako spôsob učenia sa novým slovám a rytmike. Majte ich pustené pri ceste autom alebo tancujte a spievajte si v kuchyni s dieťaťom pri varení. Uspávanky sú krásnym rituálom, ktorý sa vpíše hlboko do jeho srdiečka a známa melódia, ktorú počuje pred spaním ho upokojí a pripraví na spánok. 

2. Rozprávajte sa so svojím dieťaťom a zároveň používajte gestá a iné zvuky

Predtým, ako deti začnú tvoriť slová, rozpoznávajú zmeny vo výške tónu, hlasitosti a iných prvkoch komunikácie. Začnú si tiež spájať plač s tým, že privolajú vašu pozornosť, je to ich spôsob komunikácie.  

Deti si začínajú všímať recipročný vzťah medzi použitím svojho hlasu a uspokojením svojich potrieb. To ich povzbudzuje, aby začali zámerne komunikovať o svojich potrebách prostredníctvom takých vecí, ako je ukazovanie a reč tela, používaním rôznych zvukov. Takže aj keď sa vaše dieťa ešte nevie zapojiť do konverzácie pomocou slov, venuje pozornosť všetkému, čo robíte, a použije to ako základ pre rozvoj svojich komunikačných schopností.

Spôsoby, ako podporiť rozvoj jazyka u batoliat

Od 18 mesiacov do 2 rokov môže batoľa prejsť niekoľko komunikačných míľnikov, ako napríklad schopnosť povedať 10 až 50 rôznych slov, riadiť sa jednoduchými pokynmi a používať jednoduché dvojslovné frázy.

3. Čítajte deťom

Nespočetné množstvo štúdií ukazuje vzťah medzi čítaním a jazykovým vývinom. Bez ohľadu na to, aké sú malé deti, čítanie dieťaťu pomáha pri rozpoznávaní písmen a slov, ako aj pri rozširovaní slovnej zásoby. Mnohé knihy pre deti podnecujú ich predstavivosť a používajú slová a opisy, ktoré sa pri bežných rozhovoroch bežne nevyskytujú.

4. Rozprávajte sa s dieťaťom

Existujú dva hlavné spôsoby, ako môžete zapracovať rozprávanie do každodenných interakcií s vaším batoľaťom.

  • Prvým je hovoriť o tom, čo robíte. Napríklad „skladám bielizeň“. Alebo "Pripravím pre teba chutný obed."
  • Druhý je rozprávať o tom, čo robí vaše dieťa. Napríklad „na stavbu domčeka používaš kocky“ alebo „auto sa hýbe a krúti kolesami Je to zelené auto.“ Opisovanie toho, čo robíte alebo čo vidíte robiť svoje dieťa, mu pomáha premieňať slová na frázy a nakoniec vety.

Predškoláci a školáci a rozvoj ich jazykových schopnosti 

5. Dramatická hra

Hra je dokonalý spôsob, ako rozvíjať predstavivosť, ale tiež výrazne pomáha zlepšiť jazykové schopnosti vášho dieťaťa. Zapojenie sa do dramatickej rolovej hry (hra na obchod, na školu) je príležitosťou, ako povzbudiť dieťa, aby vytváralo príbehy, zápletky, postavy a emócie – to všetko rozširuje jeho slovnú zásobu, schopnosť používať frázy a tvoriť vety. 

6. Používajte otvorené otázky

Nelimitujte dieťa v rozhovore otázkami, na ktoré môže povedať áno alebo nie. Pýtajte sa otázky, ktoré ponechávajú priestor na vysvetlenie. 

Opravovať zlú výslovnosť?
Prečítajte si tiež:

Opravovať zlú výslovnosť?

7. Neopravujte zakaždým výslovnosť  

Rovnako ako všetko ostatné, čo sa v živote učíme, aj jazykový vývoj dieťaťa závisí od krivky učenia. Ak ešte nedokážu časovať, používať správne slovesá alebo výslovnosť, zdržte sa zakaždým kritiky a opravovania.  Môžu si túto spätnú väzbu vysvetľovať negatívne a môžu sa cítiť trápne. Namiesto toho skúste vetu zopakovať napríklad s opraveným slovesom či výslovnosťou.

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: