12 potravín, ktoré nám môžu brániť schudnúť

Gabriela Zelinková | 15. jún 2021
Jedla, ktoré bránia chudnutiu

Aj vy sa niekedy čudujete, z čoho vlastne priberáte, keď dokopy nič nezjete?

Počítate kalórie, rozmýšľate nad každým zrnkom ryže, či sa ešte vojdete do denného energetického limitu a výsledok žiaden? Možno jete tie nesprávne potraviny – a zbytočne ich jete v menšom  množstve. A niekedy by sme si mali poriadne posvietiť viac aj na to, čo pijeme, ako na to, čo zjeme.

1. Cukor

2. Biela múka

teda  jednoduché sacharidy: akékoľvek sladkosti, biele pečivo, klasické cestoviny, ale aj biela ryža, zemiaky.

Ak vaša strava pozostáva väčšinou z jednoduchých sacharidov, ktoré majú vysoký glykemický index, schudnete iba veľmi ťažko. Jednoduché sacharidy totiž provokujú tvorbu hormónu inzulínu (ext. zdroj inzulín). Je to anti-chudnúci hormón, ktorý núti telo ukladať energiu do tukových zásob a navyše spôsobuje neustály hlad a chuť na sladké. Čím viac sa ho vylúči, tým viac tukových zásob naberiete. 

Riešenie:
Prílohy nahraďte z väčšej časti zeleninou. Vymeňte biele pečivo a cestoviny za celozrnné, ryžu tiež za celozrnnú alebo ryžu basmati. Naučte sa cestoviny variť al dente – ako to robia Taliani – znižujete tak ich glykemický index.

Podobne varené zemiaky majú nižší glykemický index ako pečené alebo v akejkoľvek inej forme. Cestoviny al dente si aj pri chudnutí môžete občas dať na obed (max. 1x týždenne), ale s mierou – málo  cestovín, veľa rajčinovej šťavy, varenej zeleniny alebo zeleninového šalátu. Ak chcete chudnúť, na večeru si žiadne sacharidy už nedávajte.  

Tip MAMA a ja:

Skúste zo stravy úplne vyradiť cukor v akejkoľvek forme, existujú  seriózne štúdie, že tým veľmi dopomôžete omladeniu vášho organizmu, oveľa viac ako drahými lekárskymi zákrokmi a krémami. Ak už vaše zdravie nie je dostatočnou motiváciou  

A čo ak sa nevieme vzdať sladkého?

Ak neviete vydržať bez sladkostí a cukru, nahraďte ho prírodným sladidlom – stéviou. Nie je to umelé chemické sladidlo, ale prírodný produkt z juhoamerckej rastliny – EÚ ho povolila iba minulý rok, ale napríklad Japonci ním sladia takmer 30 rokov. Je nielen absolútne bez kalórií, ale dokonca aj zdraviu prospešné.

jedlá, ktoré bránia chudnutiu

3. Jogurt s ovocnou zložkou 

Milujete ovocné jogurty s lahodnou ovocnou chuťou?  Mliečne výrobky s ovocím sú určite veľmi zdravou kombináciou. Ale pozor! V kúpených ovocných jogurtoch je sirupový koncentrát, ktorý obsahuje len stopové množstvá ovocia, navyše prisladený bielym cukrom! Takto jete nielen zbytočné kalórie, ale aj nezdravý cukor a množstvo éčok.

Riešenie:
Zmiešajte kvalitný klasický biely jogurt bez zbytočných prídavných látok (žiadnu light verziu) s čerstvým ovocím. Získate tak pochúťku, ktorá má o 90 % menej cukru ako ovocný jogurt z obchodu. Ak chcete, môžete pridať aj ovsené vločky.

4. Cereálne zmesi:

Cereálie sú vo všeobecnosti považované za zdravé a výživné jedlo, ktoré sa odporúča konzumovať hlavne na raňajky. Lenže nie sú cereálie ako cereálie! Všímajte si pozorne informácie na etiketách, pretože existuje množstvo cereálnych zmesí, ktoré obsahujú príliš veľa jednoduchých cukrov a prídavných látok. Paradoxom potom je, že na týchto výrobkoch je uvedené niečo v zmysle ,,podporujú chudnutie”.

Riešenie:
Vhodnejšou alternatívou je urobiť si na raňajky vlastné cereálie. Premiešajte kvalitné ovsené vločky (najlepšie bio) s trochou lieskových orechov, kokosu alebo čerstvého či sušeného ovocia, prípadne troškou medu (ešte lepšie stévie). Môžete vmiešať do kvalitného bieleho jogurtu alebo mlieka. 

Domáce výborné müsli tyčinky
Prečítajte si tiež:

Domáce výborné müsli tyčinky

5. Müsli tyčinky 

V reklamách sa na nás usmievajú štíhlunké modelky chrumkajúce najzdravšiu pochúťku na svete – celozrnnú müsli tyčinku s množstvom vitamínov. Väčšina z nich však nášmu stravovaniu viac škodí ako pomôže. Najmä tie máčané v čokoláde alebo v jogurte a lacnejšie varianty obsahujú kvantum cukrov, sladidiel, éčok. 

Preto si treba dávať pozor, aké tyčinky si kupujete, na čo sú určené a čo obsahujú. Práve v obsahu rôznych müsli tyčiniek je obrovský rozdiel. Zložky ako ovsené vločky alebo orechy sú v poriadku, ale vyhýbajte sa hlavne tyčinkám s veľkým obsahom jednoduchých sacharidov (rafinovaný cukor, sirupy, sladidlá, nekvalitná mliečna čokoláda a podobne). Pozor – müsli tyčinky majú väčšinou vysoký glykemický index, nie sú určite vhodné popoludní.

Riešenie:
Trošku lepšou alternatívou sú proteínové tyčinky z fitness centier či športových obchodov. Tiež existujú v rôznej kvalite, a tak v prvom rade sa pozerajte na ich zloženie. (Kvalitná proteínová tyčinka by mala obsahovať niečo ako: mliečne bielkoviny, vláknina, glukózový sirup, čokoládová poleva alebo srvátkový izolát, sójový izolát, kazeín, želatína, čokoládová poleva). Nie sú lacné, ale polovica tejto tyčinky vás zasýti a neprovokuje zbytočne inzulín.

6. Kečup

Dochucovadlo, ktoré na pohľad pôsobí zdravšie a menej kaloricky ako tatárska omáčka – je predsa vyrobené zo zdravých rajčín. Keď si preštudujete etiketu, zistíte, že až 20 % z neho tvorí cukor. 

Riešenie:
Máte dve možnosti. Naučíte sa kečup nepoužívať. Možno stačí jedlo najprv ochutnať a zistíte, že ho kečupom dochutiť vlastne nepotrebujete. Ak sa však bez neho naozaj nezaobídete, vyrobte si doma vlastný kečup – poobzerajte sa na internete po recepte s nejakou jeho zdravšou verziou. Ak to nie je možné, v obchode vyhľadajte biokečup s vyšším obsahom rajčín, nízkym obsahom cukru (nie light s umelými sladidlami) a používajte s mierou.

Tip MAMA a ja:

Kečup nahraďte pripravenou šťavou z čerstvých rajčín. Na olivovom oleji poduste čerstvé rajčiny, podlejte trochou vody, pridajte čerstvú bazalku, trošku soli, ak máte radi pikantné, aj štipku čilli. Je to určite lepšie než presladený a nezdravý kečup.

Urobte si domáci KEČUP
Prečítajte si tiež:

Urobte si domáci KEČUP

7. Ocot

Patrí  medzi potraviny, ktoré výrazne prekysľujú organizmus. Prekyslený organizmus spôsobuje chronickú únavu, oslabuje sa imunita a vznikajú  rôzne ochorenia, medziiným aj alergie.

Vieme, že jablčný ocot nalačno sa odporúča v niektorých diétach na urýchlenie metabolizmu – napriek tomu hovoríme octu nie. Ocot ako taký odporúčame v jedálničku výrazne obmedziť a pokojne aj z kuchyne vyradiť (ešte tak ponechať ho na čistenie hrncov ). Čínska medicína jeho používanie absolútne neodporúča.

Riešenie:
Tam, kde používate bežne ocot, začnite dávať citrón. Je zaujímavé, že aj keď je citrón kyslý, na organizmus pôsobí zásadito a znižuje tak prekyslenie organizmu.

Tip MAMA a ja:

Miesto octovej diéty vypite nalačno 1 pohár vody s citrónom. 

Na každodenné prečistenie organizmu a odbúranie toxínov z tela je vhodné ráno vypiť pohár vlažnej vody s citrónom. Voda s citrónom telo povzbudí. Podporuje náš ráno spomalený metabolizmus, a to najmä vďaka
stimulačnému účinku vitamínu C.

V našom tele pôsobí citrónová šťava zásadito, vyplavuje močovinu a pomáha upraviť prekyslenie organizmu, ktoré nám spôsobuje konzumácia mäsa a cukrov, či sladkostí. Stimuluje krvný obeh, znižuje tlak a aktivuje črevnú a žlčníkovú sekréciu.

Očistná kúra s citrónovou šťavou

Známy lekár Avicena (ext. zdroj Avicena) zaviedol pred viac než 1 000 rokmi očistnú kúru pečene a žlčníka. Každé ráno nalačno užívate postupne 1,5 PL panenského olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy a polovicu PL medu. Raňajkovať môžete po 15 minútach. Zdraví ľudia absolvujú kúru jedenkrát za 2 až 3 roky, ľudia s ťažkosťami každý rok po dobu 5 mesiacov. Počas kúry je zakázane konzumovať vysmážané jedlá, mäso, kávu a alkohol. 

jedlá, ktoré bránia chudnutiu

8. Lepok

V žiadnom prípade vám teraz nekážeme zbaviť sa chleba a prejsť na bezlepkovú diétu. Niekomu lepok škodí, niekomu nie. To si musíte odsledovať sami. Najnovšie výskumy však tvrdia, že viac ako 60% ľudí sú intolerantní na pšeničný lepok. To znamená, nie celiatici, pretože celiakia sa im z krvných testov väčšinou nepotvrdí, ale “iba” intolerantní

Riešenie:
Ak máte podozrenie, že sa po chlebe či cestovinách necítite dobre – máte ,,ťažké” črevá, nafukuje vás alebo trpíte hnačkami, zápchami či plynatosťou, vyskúšajte pšeničný chlieb a výrobky na pár dní zo stravy vyradiť a zistiť, či problémy neprejdú.

9. Kysnuté potraviny

Množstvu ľudí nerobia dobre kysnuté potraviny (klasické chleby, kysnuté koláče, buchty, pizza…). Nafukujú ich a spôsobia črevné problémy, niektorí z nich za vinníka pokladajú lepok a pritom problém môže byť v droždí. 

Droždie, podobne ako ocot, spôsobuje prekyslenie organizmu a ak sa dostatočne nevyváži potravinami, ktoré pôsobia zásadotvorné, máte na problém zarobené.

Čínska medicína odporúča droždie z jedálnička úplne vyradiť, západná medicína naopak  tvrdí, že droždie ako také je veľmi zdravé, radí sa k najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov (obsahuje napr. veľké množstvo vitamínu B), má detoxikačné účinky.

Riešenie:
Kde je teda pravda? A čo s tým? Najlepšie asi bude postupovať individuálne a intuitívne. Ak cítite, že vám nebýva po chlebe či iných kysnutých potravinách dobre, skúste ich vyradiť, chlieb nahradiť nekysnutým chlebom. Ak je všetko v poriadku, netrpíte častými kvasikovými infekciami (kandidózou) a váš organizmus nie je prekyslený, môžete droždie užívať ďalej…

10. 100 %  ovocné džúsy a šťavy 

Dáme si 100 % džús zo škatule a myslíme si, že sme naplnili celodennú dávku vitamínov. Obrovský omyl! Takmer všetky zdraviu prospešné látky a vitamíny sú v kúpených ovocných šťavách odstránené výrobou koncentrátu  a pasterizáciou. Jediné, čo zostane, je vysoký obsah ovocného cukru (fruktózy), prípadne aj rafinovaného cukru, pokiaľ sú ešte prisladzované.

Ak si pozorne preštudujete etiketu, zistíte, že len máloktorý z džúsov obsahuje menej ako 160 kJ  na 100 ml. V prípade, že počas dňa vypijete jeden liter tejto na pohľad neškodnej tekutiny, výsledok je navlas rovnaký, akoby ste prijali jedno hlavné jedlo. Okrem toho, ak si porovnáte cenu džúsu a ovocia, ktoré by ste na jeho výrobu potrebovali – nevyjde vám z toho džús až podozrivo lacný? 

Pokiaľ chcete chudnúť, ani doma pripravené ovocné šťavy nie sú vhodným riešením. Prečo? Na prípravu 2-3 dl šťavy spotrebujete aj 3-5 kusov ovocia, čo vám síce prinesie veľa vitamínov, ale aj veľa fruktózy (prirodzeného ovocného cukru), a teda aj veľa kalórií. A navyše – odšťavovaním odstránite veľmi cennú vec, ktorú ovocie má – vlákninu. 

Pre porovnanie

  • 3 dl čerstvej jablkovej šťavy 630 kJ
  • 1 jablko (100 g)                     260 kJ

Čo myslíte, čo vás viac zasýti?

Jedno jablko vás zasýti viac ako šťava napríklad z 3 jabĺk.  Prečo? Neodšťavené jablko obsahuje práve tú vlákninu, ktorá prispieva k pocitu nasýtenia, navyše dobre prečistí črevá a pomáha správnemu a pravidelnému vyprázdňovaniu. Okrem toho z hľadiska psychiky vždy nasýtia lepšie tvrdé potraviny, ktoré hryziete, ako mäkké, ale tie zas lepšie ako polotekuté či tekuté.  

11. Diétne nealko

Myslíte si, že light potravinami a nápojmi oklamete organizmus? Neprijmete síce kalórie, ale umelé sladidlo aspartam (ext. zdroj aspartam) , ktoré je toxické, karcinogénne a má takmer 100 vedľajších zdravotných účinkov. Pitie veľkého množstva nápojov s obsahom aspartamu vraj môže podľa niektorých zdrojov spôsobiť chronickú nespavosť, zvonenie v ušiach až slepotu. Navyše umelé sladidlá podporujú chuť na sladké a pažravosť, pretože spôsobujú výkyvy inzulínu v organizme. 

A čo je ešte horšie – množstvo éčok z diétnych nápojov sa nám ukladá v organizme a pri ich veľkom príjme ich telo nestíha vylučovať a z čriev sa stáva skládka toxínov a škodlivín, čo výrazne spomaľuje metabolizmus a spôsobuje prekyslenie organizmu.

Ak by sa z diétnych potravín chudlo, najchudší národ na svete by boli Američania. Nikto nezje toľko diétnych jedál ako oni!

Riešenie: Diétne nápoje nahraďte nebublinkovou vodou a čajmi. 

Tip MAMA a ja:

Aj tak máte chuť na niečo iné ako stále iba nebublinkové vody a nesladené čaje? Urobte si skvelý domáci ľadový čaj. Môžete si pripraviť aj 1 či 2 litre do zásoby na celý deň. Kvalitný zelený (alebo mätový či iný obľúbený) čaj zalejte horúcou vodou, po vychladnutí pridajte podľa chuti stéviu a citrón. Prelejte do veľkej fľaše či vhodného hrnca, džbánu a dajte do chladničky. Pred podávaním môžete pridať ľad. A máte zdravý sladký nápoj, ktorý neobsahuje žiadne kalórie!

12. Alkohol

O škodlivosti tvrdého alkoholu bolo popísaného veľa. Neprospieva nielen našej pečeni, ale jeho nadmerná konzumácia môže viesť k chorobám pečene, pankreasu, poškodeniu nervového tkaniva, či k ohrozeniu nášho života. Negatívne pôsobí na starnutie organizmu, spôsobuje rýchlejšiu tvorbu vrások.

Riešenie:
Jedinou výnimkou je víno – ale s mierou! Červené víno obsahuje resveratrol (ext. zdroj resveratrol), ktorý patrí medzi silné antioxidanty a ako antioxidant vykazuje široké ochranné pôsobenie na bunky, tkanivá, orgány a celý organizmus. Okrem iného sa uvádza jeho schopnosť brániť starnutiu buniek a organizmu alebo spomaľovať proces degenerácie mozgu pri niektorých ochoreniach.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: