Aké cestoviny vybrať pre deti + RECEPTY z cestovín

Andrea Špačková | 13. marec 2023
Cestovinové recepty pre deti

Cestoviny bývajú v mnohých domácnostiach základným jedlom: sú lacné, všestranné, ľahko a rýchlo sa varia a chutia takmer každému. A ani vaše dieťa nie je výnimkou.

Sú výborným jedlom na zoznámenie detí s pevnou štruktúrou potravín. Pokiaľ sú vyrobené z celozrnnej múky, majú svoje vlastné zdravotné benefity. Niektorí rodičia však majú obavy  z priskorého zavedenia sacharidov do jedálnička svojho dieťaťa, hlavne v dnešnej dobe démonizovania sacharidov.

Treba si uvedomiť, že deti pre svoj rast a vývoj potrebujú sacharidy a navyše – cestoviny, ak sa to s ich množstvom nepreháňa, a podávate ich spolu s  ďalšími výživnými surovinami, môžu byť pre vašich najmenších veľmi výživným a zdravým jedlom.

Kedy a ako začať s cestovinami?

Cestoviny sa najlepšie zavádzajú počas obdobia prijímania tuhej stravy, to znamená po počiatočnom zavedení zeleninových a ovocných pyré, keď vaše dieťa dovŕši 6 mesiacov (pri výhradnom dojčení o čosi neskôr).

Aj keď vy možno radi  konzumujete chrumkavé cestoviny al dente, v tejto forme nie sú určené malým deťom. Pri príprave cestovín pre dojčatá nezabudnite, že by mali byť úplne uvarené, mäkučké  a najlepšie v omáčke, aby sa dali v prípade potreby roztlačiť alebo rozmixovať.

Ponúkajte  rôzne druhy: písmenká, hviezdičky ap. Jedlo tak bude  zaujímavejšie. Vyberajte však cestoviny vhodné pre deti.

Aké druhy cestovín zvoliť pre deti?

Najlepšie cestoviny na kŕmenie vášho drobca sú domáce. Nie všetky mamy však majú čas či skúsenosti s ich prípravou a dajú radšej prednosť tým z obchodu. Potom môžu zvoliť celozrnné produkty alebo cestoviny z tvrdej pšenice.

Pamätajte, že cestoviny obsahujú pšenicu, a teda aj lepok – pokiaľ nie sú bezlepkové. Ak sa vo vašej rodine v minulosti vyskytli tieto alergie, pri prvom podávaní cestovín dieťaťu pozorne sledujte príznaky možnej alergie. Je aj možnosť použiť cestoviny prirodzene bezlepkové – ryžové, pohánkové, amarantové, quinoové... V tomto prípade sa tiež riaďte odporúčaniami podľa veku.

Syrovo-mrkvové cestoviny (10+ mesiacov)

Mrkva je veľmi zdravá, obsahuje vitamíny (hlavne A), vápnik a sacharidy.

RECEPT TU:

mrkvové cestoviny 

Avokádové cestoviny (12+ mesiacov)

RECEPT TU:

Avokádové cestoviny

Paradajkové cestoviny s mozzarellou a bazalkou (12 + mesiacov)

Klasický, obľúbený recept všetkých detí.

RECEPT TU: 

paradajkové cestoviny

Zelené zeleninové cestoviny (6+ mesiacov)

Do tohto receptu môžeme zahrnúť  všetku zvyškovú zeleninu, vhodnú k veku nášho drobca.

RECEPT TU: 

zelené cestoviny

Inšpirujte sa - ďalšie RECEPTY nielen z cestovín si pozrite TU:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: