Zavádzame lepok: Biele alebo celozrnné pečivo, ktorým začať?

Redakcia | 27. apríl 2020
Zavádzame lepok: Biele alebo celozrnné pečivo, ktorým začať?

Dať dieťaťu na ochutnanie biely rohlík, alebo celozrnný? Čo je vhodnejšie pre deti?


Som zmätená z informácií o podávaní pečiva. Z každej strany počúvam, že by sme mali konzumovať celozrnné pečivo, na druhej strane, takéto pečivo vraj polročné dieťa dobre nestrávi. Ako sa mám v takýchto protichodných informáciách vyznať? Kedy a najmä akým pečivom začať?

vicianovaNa Vašu otázku odpovedá: MUDr. Katarína Vicianová, Neonatologická klinika intenzívne medicíny, Národný ústav detských chorôb BA

Predovšetkým si treba ujasniť niektoré informácie. Lepok, nazývaný tiež glutén, je zmes bielkovín, ktoré sú súčasťou obilných zŕn (pšenica, jačmeň, raž, ovos) a pohánky.

Lepok sa skladá z dvoch častí – z gliadínu a glutenínu. Najškodlivejší z nich je gliadín. Pohánka síce neobsahuje lepok ako taký, ale obsahuje zložky jemu veľmi podobné, tzv. prolamíny (avenín). Pohánka je tiež často kontaminovaná lepkom.        

Kedy zavádzať lepok?

Zavádzanie lepku na základe odporúčania Európskej spoločnosti pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN 2008) vychádza zo štúdií, podľa ktorých riziko vzniku celiakie (alergia na lepok) je nižšie, ak je dieťa v čase zavádzania lepku, hoci  i v malom množstve, ešte dojčené. Teda, materské mlieko má ochranný účinok. Riziko vzniku celiakie sa ešte zníži, ak sú deti dojčené aj naďalej po zavedení lepku.

  • Dojčeným deťom podáme lepok po 6. mesiaci, do ukončeného 7. mesiaca. Do polievky môžeme zavariť 1 kávovú lyžičku (3 g)  detskej krupice, trošku bezvaječných cestovín (do roka nemôžu vaječný bielok) alebo natrhať trošku bieleho pečiva.
  • Deťom čiastočne dojčeným a prikrmovaným počiatočným umelým mliekom podáme lepok po ukončenom 4. mesiaci,  najlepšie medzi 5. až 7. mesiacom, využijúc ochranu hoci i minimálneho dojčenia.Deťom na umelej výžive podáme lepok medzi 6. a 7. mesiacom života.

Cereálie, čiže obilniny sú najcennejšie v celozrnnej podobe. Tak obsahujú najviac vitamínov skupiny B a vlákniny. Sú vynikajúcim zdrojom sacharidov  a dodávajú organizmu bielkoviny.
 
Polysacharidy obilnín sa nazývajú i vláknina. Vlákniny sú nestráviteľné časti, ktoré zväčšujú objem stolice. Vlákniny poznáme dvojaké, a to rozpustné vo vode, ktoré viažu vodu a zmäkčujú stolicu. Sú osobitne vhodné na liečbu tvrdej stolice, lebo jej zmäkčením nie je vyprázdňovanie také bolestivé.

Mletím obilných zŕn sa získava múka a krupica. Mletie múky závisí od suroviny, od jemnosti mletia (krupica, hrubá, hladká, polohrubá) a od stupňa vymletia. Množstvo múky, ktoré sa získava mletím obilia sa udáva v %.

Cereálne pečivo a deti
Prečítajte si tiež:

Cereálne pečivo a deti

Nie je múka ako múka

Rozlišujeme nízko vymletú múku (biela) a vysoko vymletú múku (čierna). Biela múka obsahuje veľmi málo minerálnych látok, neobsahuje vitamíny, vlákninu ani tuk, obsahuje veľa škrobu (70 %). Čierna múka obsahuje viac minerálnych látok, vitamíny, tuk a vlákninu. Má vysokú biologickú hodnotu. Pečivo sa vyrába zo základnej suroviny pšeničnej múky, droždia a prísad. Rozdiel je v tom, či ide o pečivo biele alebo celozrnné.

Celozrnné pečivo, ako sme už vysvetlili, obsahuje viac zdraviu prospešných látok a je  vhodnejšie pre zdravú výživu.
Biele pečivo dodáva telu iba sacharidy, a preto by v strave malo tvoriť menšiu časť. Ale u väčších detí a dospelých. 

Akým pečivom začať?

U malých detí platí, že detský organizmus si nevie poradiť s dávkou vlákniny v celozrnnom pečive, určenou dospelým. U detí je tolerancia celozrnného pečiva pomerne dosť individuálna. Väčšie množstvo vlákniny môže spôsobovať u najmenších detí bolesti bruška. Preto odporúčame celozrnné pečivo až po prvom roku života.

Sú však i iné názory odborníkov na výživu, ktorí odporúčajú v stravovaní detí do desať rokov prevahu bieleho  pečiva. Približne do tretieho až štvrtého roku treba deťom podávať vlákninu hlavne vo forme ovocia, zeleniny, strukovín, ovsených vločiek. Ak dieťatko nemá ťažkosti s trávením, potom možno skúsiť podávať celozrnné výrobky denne.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: