Kedy je najvhodnejšie zaviesť LEPOK do stravy najmenších?

Redakcia | 5. júl 2018
Kedy je najvhodnejšie zaviesť LEPOK do stravy najmenších?

Kedy zavádzať do stravy dojčaťa obilniny? Názory medzi pediatrami, imunoalergológmi a gastroenterológmi na zavádzanie obilnín, a tým aj lepku do stravy bábätiek sa v poslednom čase líšia.

Vaša otázka:

Som mamou dvoch synčekov, 6 a 15-mesačného. Mätú ma nejednotné názory medzi pediatrami, imunoalergológmi a gastroenterológmi na zavádzanie obilnín, a tým aj lepku do stravy. Niektorí tvrdia, že obilniny (lepok) sa môžu začať pridávať do stravy po 4. mesiaci, ďalší tvrdia, že po ukončenom 6. mesiaci a počula som i názor, že do 10. mesiaca života je veľmi dôležité žiadne obilniny a múčne prípravky nepodávať. Kedy je teda najvhodnejšie zaviesť dieťaťu obilniny do jedálnička? 

Riziko vzniku celiakie je nižšie, ak je dieťa v čase zavádzania lepku ešte dojčené

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová: Vaša otázka je veľmi aktuálna. Naozaj panuje nejednotnosť v názoroch na vek dieťatka a zavedenie obilnín do stravy. O dôležitosti obilnín vo výžive niet pochýb.

Pred niekoľkými rokmi (r. 2008) sa Európska spoločnosť pre gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN) venovala zavádzaniu lepku na základe novších poznatkov o celiakii  (alergia na lepok), o dĺžke dojčenia a dĺžke materskej dovolenky v jednotlivých európskych štátoch.

Jej odporúčanie vychádza zo štúdií, podľa ktorých je riziko vzniku celiakie nižšie, ak je dieťa v čase zavádzania lepku v malom množstve ešte dojčené. Teda, materské mlieko má ochranný účinok. Riziko vzniku celiakie sa ešte zníži, ak sa deti dojčia aj naďalej po zavedení lepku. Avšak ochranná funkcia dlhodobého dojčenia pri celiakii dokázaná nie je.

Kedy pediatri odporúčajú zavádzať lepok do stravy?

V našich podmienkach, t. z. s prihliadnutím na tradíciu dojčenia a dĺžku materskej dovolenky, preto odporúčame:  

  • 1. Dojčeným deťom podáme obilniny (lepok) po 6. mesiaci, najneskôr do ukončeného 7. mesiaca. Do polievočky môžeme zavariť 1 kávovú lyžičku (3 g)  detskej krupice, trošku bezvaječných cestovín (do roka nemôžu vaječný bielok) alebo nadrobiť trošku pečiva.
  • 2.  Deťom čiastočne dojčeným a prikrmovaným počiatočným umelým mliekom podáme lepok po ukončenom 4. mesiaci, najlepšie medzi 5. až 7. mesiacom, využijúc ochranu dojčenia.
  • 3.  Deťom na umelej výžive podáme lepok medzi 6. a 7. mesiacom života. Mliečnu obilnú kašu ako ďalší príkrm zavádzame u dieťaťa kŕmeného umelým mliekom po 7. mesiaci života.   

Priemyselne pripravené mliečne kaše musia mať označenie druhu obilniny a údaj o vhodnosti použitia pre dieťa podľa veku. Celkové množstvo bielkovín v mliečnej obilnej kaši nemá byť vyššie alebo nižšie, než sú hodnoty určené pre mlieko pre staršie dojčatá.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: