Francúzska diéta alebo Prečo sú francúzsky (takmer) vždy štíhle

Mgr. Katarína Olejárová | 25. december 2023
Francúzska diéta

Ako dlho vydržíte byť na polievke z kyslej kapusty či žiť na šalátoch s nízkotučným dresingom? Ako dlho sa vydržíte tváriť, že nízkotučný biely jogurt je tá najlepšia lahôdka?

Koľko diét ste doteraz držali? Koľko kíl ste schudli a koľko sa vám po čase vrátilo späť? To, že na chvíľu zmeníte spôsob stravovania a obmedzíte prísun kalórií, naozaj funguje, avšak len vtedy, keď dodržiavate režim.

Ale ruku na srdce. Ako dlho vydržíte byť na polievke z kyslej kapusty či žiť na šalátoch s nízkotučným dresingom? Ako dlho sa vydržíte tváriť, že nízkotučný biely jogurt je tá najlepšia lahôdka?

Francúzsky paradox

Je možné, aby ste naozaj dobre jedli, schudli a znova mali radi svoje jedlo? Zatiaľ čo klasické diéty vás často umučia hladom či „nepoživateľnými“ špecialitami, teraz si konečne vychutnáte poriadne jedlo! Určite ste sa už stretli s pojmom francúzsky paradox (ext, zdroj Francúzsky paradox).

Rôzne štúdie priniesli prekvapivé závery. Napriek tučným krémom, syrom, maslu a chlebu je miera obezity vo Francúzsku iba 11,3 percenta populácie . Trikrát nižšie je aj riziko ochorenia srdca. Stačí sa len preladiť na ich spôsob života a dosiahnete rovnaký účinok. Ukážeme vám, ako na to.

Doprajte si ako Francúzi

Francúzi nedržia diétu. Oni na svoju váhu myslia – ale k svojmu jedlu sa nesprávajú ako my – ako k zoznamu tukov, sacharidov a bielkovín, ktoré sa majú zjesť v presnom pomere (30 percent z denného príjmu kalórií vo forme tukov, keď vychádzame z klasického modelu „2 000 kalórií za deň“). Francúzi si doprajú chlieb, kurča so zeleninou, víno, čokoládu a syr.

Keď majú kilogramy navyše, ktoré potrebujú zhodiť, pomer cukrov a tukov v potravinách je tá posledná vec, na ktorú myslia.

Vyskúšajte to aj vy, urobte si život jednoduchým: Jedzte jedlo. A keď to nie je jedlo, tak to nejedzte.

Čokoláda, maslo, syry, chlieb, vitajte späť!

Ak ste sa v minulosti riadili tým, čo diktujú módne diéty, museli ste sa rozlúčiť s viacerými báječnými potravinami. Teraz ich môžete znova prijať späť do svojho života.

  • Tie, ktoré boli predtým na nízkotučnej diéte: syry, maslo, zmrzlinu, čokoládu, lososa, šľahačku a smotanu, všetky druhy orechov.
  • Tie, čo boli predtým na nízkosacharidovej diéte: ryžu, chlieb, zemiaky, normálny cukor, všetky druhy ovocia, všetky druhy zeleniny, víno, pivo.
  • Francúzsky spôsob stravovania je totiž založený na pravých potravinách a naopak vylučuje tie, ktoré sú chemicky upravované.

fransúzska dieéta

Posvieťte si na zloženie toho, čo jete

Oplatí sa čítať etikety, len tak si totiž môžete overiť, odkiaľ potraviny pochádzajú. Len si spomeňte na potravinové škandály, ktoré v poslednom čase otriasli celým svetom. Nie je náhodou ten keks, ktorý ste si kúpili na desiatu, vyrobený v Poľsku?

Ani si neuvedomíte, že koľko normálne vyzerajúcich potravín sú vlastne umelé napodobeniny. Keď si však preštudujete tabuľku na zadnej strane balenia, nelámte si hlavu nad množstvom makromolekúl. Radšej skúmajte to, či sú tie ingrediencie pravé (prírodné).

Napríklad, chlieb, čo vyrobili z múky, soli, vody a droždia, je dobrý. Chlieb, ktorý vyrobili z tridsiatich siedmich nevysloviteľných ingrediencií, dobrý nie je – a je úplne jedno, koľko sacharidov, tukov alebo bielkovín sa v tom výrobku nachádza. Obrovská hromada chemikálií vyrobených v laboratóriách neobsahuje žiadne tuky a ďalšia obrovská kopa týchto chemikálií neobsahuje nijaké sacharidy. Ale nemali by ste jesť žiadne z nich.

Veď predsa chcete jesť jedlo, a nie chemické zlúčeniny!

Viedli nás k tomu, aby sme si prečítali etiketu a sledovali nesprávne veci. Tým, že sme sa príliš zameriavali na makromolekuly, dovolili sme si jesť priemyselne stužené oleje, ktoré poškodzujú naše srdcia, náhradné sladidlá, z ktorých sa tiež priberá...

Keď budete čítať etikety preto, aby ste sa dozvedeli, či ide o pravú potravinu, vyhnete sa mnohým komplikáciám, pretože v jablku sa nenachádzajú syntetické farbivá a ani v paradajke nijaké chemické sladidlá.

Francúzska cibuľová polievka
Prečítajte si tiež:

Francúzska cibuľová polievka

Urobte si v komore inventúru

Deťom sa snažíte dopriať čo najkvalitnejšie potraviny, tak prečo ich nedoprajete aj sebe? Kvalitné smotanové jogurty, syry, maslo im dávate s vedomím, že im to prospeje. Prestaňte pri nákupe selektovať toto pre mňa, toto pre dieťa a nakupujte kvalitné „pravé“ potraviny pre celú rodinu. Ako na to?

  • Vylúčte všetky nízkosacharidové potravinárske výrobky, ako aj výrobky obsahujúce nepravé sacharidy, ako sú tie, ktoré obsahujú sorbitol a aspartam.
  • Vylúčte všetky nízkotučné potravinárske výrobky, ako aj výrobky plné nepravých tukov, ako sú tie, ktoré obsahujú hydrogenované oleje a olestru.
  • Vyhoďte všetky sýtené nealkoholické nápoje.
  • Získavajte výživu z potravín, a nie potravinových doplnkov. Pilulky sú pre chorých.

Zabudnite na umelé príchute

Obľubujete jogurty, puding či zmrzlinu s jahodovou príchuťou? Na to, aby výrobcovia získali zdanie chuti jahôd, museli použiť niekoľko desiatok chemických zlúčenín. Nebolo by lepšie dať si biely smotanový jogurt s domácim jahodovým lekvárom, o ktorom viete, že ho naozaj vyrobili z jahôd?

Ovládnite svoju maškrtnosť

Snažíte sa schudnúť a ovládnuť svoju túžbu po sladkostiach tým, že jete sladkosti s umelými sladidlami namiesto cukru? Diétne výrobky v skutočnosti zvyšujú vašu maškrtnosť dokonca viac ako cukor! Vašu chuť na sladké uspokojujú potraviny, ktoré stimulujú receptory pre vnímanie sladkej chuti na vašom jazyku – cukor je iba jedna z nich.

Vlastne, chemické sladidlá sa chvália, o čo sladšie sú ako cukor, čím stimulujú vašu túžbu po nezdravých presladených potravinách. Okrem skutočnosti, že chemické sladidlá sa spájajú so zdravotnými problémami, diétne výrobky maria vašu snahu maškrtnosť potlačiť.

Radšej si podľa vzoru Francúzov doprajte kúsok kvalitnej, ale naozaj kvalitnej čokolády, či lahodný ovocný koláč (ale pozor, vyrobený z naozajstného ovocia, nie z umelých príchutí!).

Sú bio deti zdravšie?
Prečítajte si tiež:

Sú bio deti zdravšie?

Takto to funguje

Predstavte si, že svoj obľúbený nízkotučný jogurt s jahodovou príchuťou zameníte za smotanový s kúskami jahôd. Že je to nemysliteľné, lebo je plný kalórií? Premôžte sa a vyskúšajte to. Väčšina žien dnes automaticky siaha po nízkotučných mliečnych výrobkoch a má úplne zdegenerované chute.

Keď si však doprajete skutočné jedlo – pravý smotanový jogurt s jahodami, budete prekvapená intenzitou jeho chuti. Jednoducho oproti umelým nízkotučným jogurtom chutí vynikajúco, ale vy ste na to už celkom zabudli! Keď však znovu objavíte jeho skutočnú chuť, ťažko sa už budete chcieť vrátiť k jeho náhrade. Okrem toho, zo skutočného jogurtu budete aj oveľa viac nasýtená. A tak to funguje so všetkými potravinami.

Keď „znovu objavíte“ chuť skutočného chleba, masla, čokolády... už nebudete chcieť ich nízkotučné náhrady a v konečnom dôsledku ich zjete menej a naozaj si ich vychutnáte. To je francúzsky spôsob stravovania!

francúzska diéta

Rodina má jesť spoločne

Jednou z prvých obetí v živote plného stresu je rodinný stôl. Na stupnici priorít sa zaraďuje až za pracovné stretnutia, činnosti, reprízy televíznych programov a dokonca za rozmary detí, ktoré uprednostňujú jedenie osamote vo svojej izbe.

Problém je dvojaký: dojem, že nemáte čas na to, aby rodinné stolovanie fungovalo, a to, že tomu neprikladáte dostatočnú dôležitosť, pretože ľudia nechápu, ako veľmi na tom záleží z pohľadu ich hmotnosti a zdravia.

Pamätáte sa na časy, keď jedlo bolo o rodine a priateľoch, a nie o schmatnutí cereálnej tyčinky pri kývaní na rozlúčku partnerovi a deťom cestou von z dverí domu alebo bytu?

Francúzi, ako aj mnoho ďalších stredozemných kultúr, neprišli o tradíciu jedenia za rodinným stolom. Pre nich je normou, aby sa zišli dva- trikrát do dňa za spoločným stolom, a nie aby sa jednotliví členovia rodiny izolovali vo svojich izbách a pozerali obľúbené televízne programy.

Ale čo má spoločné stolovanie do činenia s chudnutím?

Päť hlavných dôvodov, prečo je rodinné stolovanie dobré pre chudnutie:

1. Lepšia výživa

Pre dospelých je strata rodinného stolovania hrozným nedostatkom, ktorý ovplyvňuje viac ako iba vzťah rodičov a ich detí. Štúdia Dr. Kerriho Boutella z roku 2003 dospela k záveru, že keď jeme pri stole – skôr ako pred obrazovkou televízora alebo v aute, alebo keď niekam kráčame – máme tendenciu jesť zdravšie jedlá. Toto je veľmi jednoduchá matematika – lepšia výživa rovná sa menšie problémy s hmotnosťou.

2. Prirodzená kontrola veľkosti porcií

Pretože jete obklopení ľuďmi, nakoniec to dopadne tak, že sa s nimi budete počas jedla rozprávať. To vášmu žalúdku dáva šancu, že stihne poslať signál do mozgu, že ste sýty skôr, ako sa zbytočne prejete. Ľudia, ktorí jedia v spoločnosti iných, sa s menšou pravdepodobnosťou prepchajú ako tí, čo jedia sami.

3. Predchádzanie neusporiadanému jedeniu

Predsavzatie jesť pri rodinnom stole znamená, že si musíte vo svojom rušnom živote naplánovať každý deň čas na stolovanie. A pravidelný čas na jedenie, ako sa ukazuje, sa dáva do súvislosti so zlepšením nevhodného správania sa pri jedení, ako je napríklad pažravé hltanie, pasívne prejedanie sa a zlý výber jedla. Toto všetko totiž len podnecuje problémy s hmotnosťou. 

4. Spoločenská posila

Jedenie so skupinou, zvlášť keď používate zdravé stravovacie návyky, je pre tieto nové vzorce správania sa dokonalou posilou. Pretože dokonca aj vtedy, ak sa s ľuďmi okolo vás nerozprávate o svojich návykoch, ešte stále si môžete všimnúť tých, ktorí sú štíhli, a tých, ktorí nie sú (pažravo hltajúcich jedlo). 

5. Pomoc svojim deťom

Keď deti jedia osamote, nemajú pri sebe nikoho, kto by im poslúžil ako vzor v tom, ako jesť správne a s mierou. Nedostávajú návod, ako nadväzovať vzťahy s ostatnými, nijaké usmernenie, ako viesť základnú konverzáciu. Keď každý deň jete so svojou rodinou, deti sa jednoduché pravidlá správneho jedenia naučia.

To je dôvod, prečo toto nie je dôležité iba pre deti a rodinu ako celok, je to aj kľúč k tomu, prečo sú Francúzi takí úspešní v dobrom a správnom jedení a prečo zostávajú štíhli po celý život.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: