Konzumácia orechov v tehotenstve pomôže znížiť riziko alergie u detí
Výskum, ktorý bol publikovaný v odbornom magazíne Journal of Physiology, ukázal, že existuje súvislosť medzi tým, čo mamička počas tehotenstva konzumuje a rizikom rozvoja alergií u jej dieťaťa.
Výskumníci zistili, že ak strava matky obsahuje určité skupiny polynenasýtených mastných kyselín (ext. zdroj PUFA) – také, ako nájdeme v rybách, vlašských orechoch alebo v ľanovom semienku – môže to ovplyvniť vývoj čriev dieťaťa.
Ste tehotná? Doprajte si ryby
Orechy proti alergiám
O týchto mastných kyselinách sa vie, že zlepšujú reakciu črevných imunitných buniek na baktérie a cudzie látky, takže u dieťaťa je nižšia pravdepodobnosť, že bude trpieť alergiami.
Niekoľko doterajších klinických štúdií ukázalo, že doplnky výživy s obsahom rybieho oleja a oleja z vlašských orechov u tehotných žien znižujú riziko vzniku alergie u ich detí. Okrem kvalitných tukov sú orechy zároveň bohatým zdrojom bielkovín.
Môžu byť ale náchylnejšie na napádanie plesňami.
TIP Mama a ja:
Pokiaľ nemáte orechy z overených zdrojov, tak riziku konzumácie plesní predídete ich namočením vo vode s trochou citrónovej šťavy. Orechy nechajte v tomto roztoku postáť ideálne celú noc. Vďaka namočeniu budú ľahšie stráviteľné a chutnejšie.