Ste tehotná? Doprajte si ryby

Redakcia | 17. júl 2019
Ste tehotná? Doprajte si ryby

„Ženy, ktoré konzumujú mastné ryby v druhej polovici tehotenstva, pravdepodobne porodia silnejšie deti.“ Konštatuje to nová štúdia britských a dánskych vedcov.

Cieľom štúdie bolo porovnať 736 tehotných žien, ktoré denne konzumovali rybí olej od 24. týždňa tehotenstva až do 1. týždňa po narodení dieťaťa, s tehotnými ženami, ktoré olej nekonzumovali. 

Omega-3 mastné kyseliny sú pre vývoj plodu dôležité

Profesor Hans Bisgaard, ktorý viedol výskum na univerzite v Kodani, uviedol: „Stravovanie počas tehotenstva a detstva je dôležitým determinantom vývoja a zdravia detí. Najmä konzumácia rýb obsahujúcich omega-3 mastné kyseliny je dôležitá pre ich správny vývoj.

Výskumníci kontrolovali výšku, hmotnosť, obvod hlavy a pasu u detí matiek, ktoré sa zúčastnili štúdie. Zistenia, publikované v The British Medical Journal, odhalili u detí matiek užívajúcich rybí olej, trvalý vyšší index telesnej hmotnosti, a to od veku 12 mesiacov do 6 rokov.

Vedci skonštatovali, že konzumácia mastných rýb  (losos, makrela, sardinky, pstruh, sleď) alebo rybieho oleja v tehotenstve vedie k narodeniu silnejších detí. Ich sila sa však neprejavuje v nadmernom množstve nezdravého tuku v tele, ale v hustote ich kostí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: