Letné menu tehuľky: Smäd alebo hlad?
Leto je to obdobie s množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. Aj tu však platí zásada„všetko s mierou“. Hojnosť čerstvých potravín ľahko zvádza ku nadmernej konzumácii, hlavne ovocia. To sa môže u tehotnej ženy následne prejaviť na zvýšení hladiny krvného cukru alebo aj na vyššom prírastku na hmotnosti.
Leto vonia i chutí... Ak ste tehotná, mali by ste byť pri výbere pokrmov opatrnejšia. A platí to aj vtedy, keď ostanete doma alebo sa vyberiete na dovolenku.
Dovolenka s bruškom: Môže tehotná žena lietať?
Smäd alebo hlad?
Vplyvom vyšších teplôt si organizmus žiada aj zvýšenie hydratácie. Pociťujeme skôr smäd ako hlad, viac sa potíme a máme potrebu menej sa hýbať, aby sme sa neprehriali. Teplotu tela môžete regulovať dostatočným príjmom tekutín a konzumáciou potravín s vyšším obsahom tzv. viazanej vody.
Táto sa nachádza vo vnútri buniek a v priestore medzi nimi. Organizmus ju následne dokáže absorbovať počas trávenia. Výhodou potravín bohatých na vodu je aj to, že obsahujú menej kalórií.
Vyberajte si potraviny s vyšším obsahom vody:
- viac ako 80 % vody:
uhorka, hlávkový šalát, vodný melón, paradajky, huby, paprika, jahody, brokolica, mlieko, jogurt, kefír, pomaranč, mandarínka, mrkva, jablko, kivi
- 50 – 80 % vody:
vajce, banán, varené zemiaky, varená ryža a cestoviny, mäkký syr (mozzarella, cottage), párky, šunky a mäkké salámy
- 30 – 50 % vody:
polotvrdý syr (eidam), smažené hranolčeky, chlieb, pečivo, suché salámy a klobásy, džem, parmezán
- 5 – 30 % vody:
med, maslo, sušené ovocie, múka, ovsené vločky, müsli, orechy
- menej ako 5 %:
čokoláda, čipsy, cukor, olej, masť
Príjem „tekutých“ kalórií v podobe limonád, džúsov ap. spôsobuje kolísanie hladiny cukru, čo môže u tehotnej zintenzívniť pocity nevoľnosti i hladu. Preto si tieto chuťovky doprajte len sporadicky.
Tehuľka v lete: Jedno slniečko na oblohe, druhé v brušku
TIP MAMA a ja na letné osvieženie
Vodný melón si mnohí pletú s ovocím, ale v skutočnosti je to zelenina z čeľade tekvicovitých. Obsahuje viac ako 90 % vody a len minimálne množstvo minerálov a vitamínov. Napriek tomu má blahodarné účinky na zdravie.
Obsahuje tri silné antioxidanty – lykopén, betakarotén a vitamín C, ktoré chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a chránia našu pokožku či srdce. Melón nepatrí medzi alergizujúce potraviny a zároveň v sebe nekumuluje veľké množstvo pesticídov. Na organizmus má močopudný účinok, ktorý prispieva k rýchlemu zbavovaniu sa nepotrebných látok.
Vďaka svojej sladkej chuti sa hodí do ovocných šalátov, ale jeho sviežosť vynikne aj v kombinácii so slanými pokrmami, ako sú syry, tvaroh či olivy. Nebojte sa preto jeho použitia aj v zeleninových šalátoch. Netradičnou chuťou vynikne napríklad grilovaný melón s ricottou, vlašskými orechmi a medom, ktorý si môžete dať ako ľahký dezert.