Dovolenka s bruškom: Môže tehotná žena lietať?

Redakcia | 27. júl 2018
Dovolenka s bruškom: Môže tehotná žena lietať?

Naplánovali ste si letnú dovolenku ešte pred otehotnením, alebo chcete vycestovať s bruškom?

Treba však zvážiť riziká, ktoré sa pre budúcu mamičku s cestovaním spájajú – a to nepočítame nevoľnosti, ktoré niektoré tehotné ženy sužujú a pri ceste sa môžu ešte viac vystupňovať. Je teda otázne, či cestu, po ktorej potrebujete zopár dní na zotavenie, vôbec absolvovať.

Myslite hlavne na svoje bezpečie

Ak skutočne chcete cestovať, vyberte si dopravný prostriedok, ktorý je pre vás čo najbezpečnejší a najpohodlnejší, pričom na ceste k moru zvyčajne volíme medzi autom a lietadlom. Autobus s ohľadom na nedostatok priestoru medzi sedadlami nie je príliš vhodný, vlaky zasa do týchto destinácií zvyčajne nechodievajú.

Pri ceste autom treba počas cesty zaradiť dostatok prestávok, pretože tehuľka, ešte viac než bežný cestujúci, si potrebuje odskočiť na toaletu a povystierať si nohy. Pri dlhšej trase je vhodné zaradiť aj nejaké „medzipristátie“ na noc, aby si budúca mamička mohla počas cesty dôkladne oddýchnuť.Na cestu si nezabudnite pribaliť vhodný pitný režim, voľnejšie pohodlné oblečenie a ľahšiu desiatu.

Tehuľka v lietadle

Najrýchlejšie sa dostanete do cieľovej destinácie letecky, tento spôsob prepravy však nie je vhodný pre ženy vo vyššom štádiu tehotenstva.

  • Tehotné ženy do 28. týždňa gravidity môžu lietať bez odporúčania lekára, avšak vždy je vhodná konzultácia s ním.
  • Medzi 28. týždňom a 36. týždňom gravidity môžu byť tehuľky, podľa pravidiel väčšiny leteckých spoločností, prepravované iba s lekárskym osvedčením.
  • Po 36. týždni už väčšina aerolínií tehotným ženám prepravu neumožňuje.

Rizikové tehuľky radšej necestujte

Rozhodne sa cestovanie neodporúča ženám s rizikovým tehotenstvom, no aj u ďalších tehuliek môžu napr. výrazné zmeny nadmorskej výšky ovplyvniť tlak krvi a privodiť hroziaci potrat alebo predčasný pôrod.

Preto zvoľte dovolenku radšej v prostredí, ktoré sa zásadne nelíši od prostredia, v ktorom žijete. Určite to nie je vaša posledná dovolenka a cestovanie si užijete aj po narodení bábätka.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: