Tehuľka v lete: Ako zvládnuť dlhú cestu autom

Miroslava Miková | 7. júl 2018
Tehuľka v lete: Ako zvládnuť dlhú cestu autom

Šoférovanie je pre väčšinu žien úplne bežnou činnosťou. Situácia sa mení v tehotenstve, pretože dlhé šoférovanie sa stáva pre mnohé ženy frustrujúcou záležitosťou. Dlhé sedenie môže spôsobiť opuch nôh a zvyšovanie rizika trombózy.

Maximálna sústredenosť na dianie v cestnej premávke je vyčerpávajúca. Nebezpečenstvom číslo 1 však zostáva prípadná autonehoda. Jazda a cestovanie počas tehotenstva si vyžaduje dodržiavanie viacerých zásad, pretože mamička nesie zodpovednosť nielen za seba, ale i nenarodeného človiečika.

Zásady šoférovania počas tehotenstva

  • Základnou zásadou bezpečnosti je používanie bezpečnostných pásov. Hoci ich použitie môže byť mierne nepohodlné, v prípade potreby ochránia vás i dieťatko. Podľa štatistík je riziko zranenia nepripútaných tehotných žien niekoľkokrát vyššie ako tých, ktoré používajú bezpečnostné pásy. Bezpečnostné pásy je potrebné používať rovnako na predných i zadných sedadlách.
  • Veľmi dôležité je správne umiestnenie pásu. Jedna časť pásu musí byť umiestnená tak, že smeruje cez rameno a medzi prsia. Druhá časť je natiahnutá cez panvu až hornú časť stehien – je dôležité, aby bola v najnižšej možnej polohe pod maternicou. Bezpečnostný pás nesmie priamo prechádzať cez samotné bruško! Nezabudnite sa pred zapásaním zbaviť objemného šatstva a pás musí priliehať tesne ku telu.
  • Odborníci odporúčajú použitie prídavných bezpečnostných pásov špeciálne určených pre tehotné ženy. Znásobujú ochrannú schopnosť bežných automobilových pásov tak, že zabezpečujú stabilitu spodného pásu upevneného pod bruškom mamičky.
  • Dôležitým bezpečnostným kritériom je stav airbagov v aute. Podľa viacerých vykonaných testov nepredstavujú hrozbu pre dieťa. Odporúča sa, aby medzi volantom a hornou polovicou tela bol čo najväčší možný priestor. Samozrejme taká vzdialenosť, ktorá zabezpečí pohodlné ovládanie pedálov.
  • Nadstavte si sedadlo, volant a operadlo hlavy tak, aby vyhovovali kritériám bezpečnej jazdy a boli pohodlné. Pre nohy je lepšie, ak nie sú príliš ohnuté.
  • V prípade, že cítite nevoľnosť, slabosť či zvýšenú nervozitu, šoférovaniu sa vyhnite.
  • Dôležité sú prestávky počas šoférovania. Doprajte si ich každé dve hodiny. Prejdite sa, nadýchajte čerstvého vzduchu a použitie jednoduché cviky určené pre natiahnutie jednotlivých svalových skupín.
  • Dôležitú úlohu zohráva pitný režim. Pravidelne dopĺňajte príjem tekutín minerálnou vodou, džúsom alebo bylinkovým čajom, aby nedošlo k dehydratácii.
  • Dlhé sedenie je nebezpečné kvôli prípadných opuchom nôh a zvýšenému riziku trombózy. Nohám pomôžete nosením kompresných pančúch. Končatiny môžete uvoľniť aj pri jazde tak, že napnete prsty na nohách smerom hore alebo zatlačíte chodidlo k podlahe. Pomáha i krúženie  v oblasti členkov.
  • Nezabúdajte, že aj v prípade malej nehody je vašou povinnosťou navštíviť lekára. Dieťatko je v brušku dobre chránené, ale je lepšie situáciu overiť.
  • Bolesti v bedrovej oblasti minimalizujete použitím malého vankúšika alebo penovej podložky na sedadle.
  • V prvých dvoch trimestroch by šoférovanie nemalo byť problematické. Diskutabilné je obdobie posledných troch mesiacov. Jedna časť odborníkov vylučuje riadenie motorového vozidla v tomto období úplne, a druhá skupina ho rezolútne zamieta až v poslednom mesiaci.
  • Na ľahko dostupnom mieste majte uložené všetky doklady spolu s dôležitými kontaktmi vašich blízkych.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: