Bruškové otázniky: Čo je s bruškom v lete dovolené, a čo nie?

Redakcia | 6. júl 2019
Bruškové otázniky: Čo je s bruškom v lete dovolené, a čo nie?

Chcete ešte stihnúť „poslednú“ dovolenku, kým príde drobček na svet? Viete, čo môžete, a čo nie? Poradíme vám, na čo si dať pozor pri výletoch či ochutnávaní špecialít, aby bola vaša dovolenka pekná.

„Môžeme ísť na výlet po pamiatkach?“

Stačí, ak sa na dovolenke v Španielsku budem vyhýbať slnku od 11-tej do 15-tej hodiny a natierať sa opaľovacím krémom s vyšším ochranným faktorom? Máme však možnosť ísť aj na fakultatívny výlet, môže tehuľka (budem v 5. mesiaci tehotenstva) ísť aj na jeden výlet po pamiatkach?

Lekári väčšinou neradi vidia, keď tehotné ženy absolvujú náročnejšie cesty. Také Španielsko určite nie je za rohom, takže ťažko rozhodnúť, či vám cesta prospeje alebo nie. Ak tam však už budete, vyhýbajte sa slniečku viac než od 11. do 15. hodiny – pre vás sú vhodnejšie skôr ranné a večerné prechádzky, ale ak je slniečko na oblohe, mali by ste byť stále natretá krémom s ochranným faktorom.

Poznávacie výlety treba taktiež opatrne zvážiť a aj tu platí – skôr nie ako áno. Prečo? Keďže tam bude zrejme dosť teplo, môže to spôsobiť zhoršenie vášho stavu – viac opuchov nôh, zníženie tlaku krvi, čo môže viesť až k mdlobám, eventuálne dokonca k úpalu.

Záleží však od náročnosti výletu, od toho, koľko hodín sa cestuje autobusom, ako dlho sa potom chodí peši. Samozrejme, znášanie tehotenstva je veľmi individuálne – sú ženy, ktoré nemajú žiadne ťažkosti a cítia sa ako keby ani bruško nemali a na druhej strane ženy, ktorým robia problém aj bežné aktivity. Záleží teda hlavne na vás, na tom ako sa cítite a čo vám odporučí váš gynekológ, ktorý pozná váš zdravotný stav.   

 „Stravovacie chyby v lete?“

Aké pravidlá platia pre budúcu mamičku, ak ju chytí hnačkovité ochorenie v lete? (Napr. v prípade diétnej chyby.)

Prvá odpoveď, ktorá sa núka, je – tehuľka „nemá nárok“ na diétnu chybu. Hoďte však kameňom, kto ste bez viny... ☺

  • Hnačkovité ochorenie býva nebezpečné, pretože postihnutú osobu – hlavne vo vážnejších prípadoch ochorenia – ohrozuje dehydratácia, čo v kombinácii s vyššími letnými teplotami môže nastať veľmi rýchlo. Riziko dehydratácie sa zvyšuje, ak sa hnačka skombinuje s vracaním – jednak sa zvyšujú straty tekutín, jednak sa zhoršujú možnosti príjmu tekutín. Skúste príjem tekutín po malých dúškoch – tekutiny majú byť nesladené, nesýtené, skôr vlažné než teplé (v niektorých prípadoch dokonca až studené). Môže to byť čistá voda alebo nesladený čaj, napr. repíkový. Môžete zjesť aj „čierne uhlie“.
  • Základná rada znie – ochorenie v žiadnom prípade nepodceňujte. Pokiaľ hnačky neustupujú, prípadne sa kombinujú s vracaním, čo najskôr navštívte lekára. Ten po vyšetrení ochorenie diagnostikuje a nasadí liečbu zodpovedajúcu vášmu stavu. V prípade, že nejde o infekčné ochorenie, niekedy stačí len podanie tekutín do žily vo forme infúznych roztokov.
  • Pamätajte, že prevencia je jednoduchšia ako liečba. Preto sa vyhýbajte „podozrivým“ potravinám alebo nevhodnej kombinácii potravín.

„Bazén či jazero, to je otázka!“

Môžem si ísť v lete zaplávať do klasického bazéna alebo radšej uprednostniť jazero?

Plávanie si odkonzultujte so svojím lekárom, hlavne vo vyšších štádiách tehotenstva. Pre tehotnú je to, inak, ideálny šport, ale – žiaľ – problémom býva hygiena vody. Vo všeobecnosti sa neodporúča, ak máte sklon k častým infekciám genitálií alebo močových ciest.

Ak vás tieto problémy netrápia a boli ste zvyknutá plávať aj pred graviditou, pokojne v tom pokračujte – nie však sama. Vždy majte pri sebe niekoho, kto vás bude sprevádzať. Plávanie v jazerách sa – tak trochu mylne – považuje za zdravšie, pretože v chladnejšej vode sa až tak nemnožia rôzne mikroorganizmy ako vo vyhrievaných bazénoch či termálnych kúpaliskách – neznamená to však, že by bola táto voda úplne bez závad. Tieto vody totiž nie sú kontrolované hygienikmi, a tak nikdy nevieme, či nie sú nejako znečistené.

Problémom môže byť aj samotná nízka teplota vody, ktorá na citlivejšie osoby môže pôsobiť nepriaznivo – napr. u tehotných žien môže vyvolať kŕče. Za vhodnejšie sa považujú skôr kúpaliská alebo kryté bazény. Vyberajte tie, kde je menej ľudí a kde sa dbá na dodržiavanie hygienických noriem. Príliš teplá voda niektorých termálnych kúpalísk nie je vhodná – jednak kvôli možnému premnoženiu mikroorganizmov, jednak kvôli negatívnemu pôsobeniu na organizmus tehotnej ženy.

„Do reštaurácie v zahraničí – áno či nie?“

Ako sa mám stravovať na dovolenke v zahraničí (ideme do Grécka, milujem ich tzatziky)?

Strava býva pri cestách do zahraničia často jedným z najväčších rizikových bodov dovolenky. Je totiž pochopiteľné, že keď prídete do cudzej krajiny, chcete ochutnať miestne špeciality, čo však nemusí vždy dopadnúť k našej spokojnosti. Ak sa teda rozhodnete navštíviť miestnu reštauráciu, skúste tam prísť najskôr len tak „na kávu“. Obzrite si personál aj hostí, obrusy i riady. Ak sa vám len čosi nepáči, tak sa radšej konzumácie v takomto podniku vzdajte.

Na dovolenke obzvlášť zvažujte, čo budete jesť. Vopred sa oboznámte s tým, ktoré potraviny sa považujú v danej krajine za „bezpečné“ a čo by ste si radšej mali odoprieť. Do tej druhej skupiny zaraďte všetko, čo je tepelne nedostatočne opracované (pozor na lákavé minútky) alebo hrozí rýchlym pokazením, napr. rôzne studené omáčky z mliečnych výrobkov alebo majonézy.
V reštaurácii, kde dbajú na hygienu a nezávadnosť potravín, by tzatziky (a ani grécky šalát) nemali robiť problém. Koniec-koncov, tzatziky si môžete pripraviť – aj keď nie úplne „pravé“ – aj doma z pasterizovaného jogurtu.

„Už nechcem pribrať 25 kg!“

Nechcem počas tehotenstva veľmi pribrať – mám si zostaviť jedálniček najmä z ovocia, zeleniny, chudého mäsa – priberiem potom menej ako pri prvom tehotenstve, keď to bolo 25 kg? (To som jedla ale úplne všetko a veľa...)  

Aj keď sa metabolizmus tehotnej ženy môže trochu zmeniť, pribrať 25 kg počas tehotenstva je trochu priveľa – únosná by bola tak polovica. Samozrejme, bolo by asi nesprávne chcieť, aby žena pribrala len tie 3 kg, ktoré bude vážiť jej potomok.

Do nárastu hmotnosti treba započítať napr. aj placentu (na konci gravidity môže vážiť až okolo 1 kg), plodovú vodu a taktiež zväčšený objem vody a krvi, ktorý v tele budúcej mamičky koluje (samozrejme, časť z tejto krvi je už v hmotnosti plodu). Zbytočný nárast hmotnosti nielen znepríjemňuje priebeh tehotenstva – žena si pripadá zbytočne neforemná práve v období, keď sa možno najviac potrebuje uistiť o svojej kráse. Nezanedbateľné je aj zdravotné riziko, ktoré sa môže pridružiť – obezita môže viesť k cukrovke, a to nielen u matky, ale aj u dieťatka. Často sa zvýši krvný tlak, čo môže viesť k ďalším zdravotným rizikám.

  • Ak nechcete neprimerane pribrať, rozhodne sa neriaďte tým, že v tehotenstve treba jesť za dvoch.
  • Dbajte na primeranú a vyváženú stravu, snažte sa príliš nevyhovárať na svoje „tehotenské chute“.
  • Samozrejme, vhodnejšie sú chudé než mastné mäsá a dostatok zeleniny a ovocia.
  • Neznamená to však úplné vylúčenie tukov zo stravy. Radšej obmedzte sladké a slané. Cukor je napríklad aj v ovocí – a nie je ho tam až tak málo.
  • Slané zasa vedie k zadržiavaniu tekutín v tele a k zvýšeniu krvného tlaku.
  • Takže aj v tehotenstve platí: Všetko s mierou!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: