Sú bio deti zdravšie?

RNDr. Barbara Sviežená, PhD. | 10. júl 2020
Prečo jest bio

V otázke biopotravín sa názory líšia.

Najmä v tej zásadnej – či biokvalita ovplyvňuje zdravie našich detí.

Mnohé štúdie potvrdili, že v organicky pestovanej zelenine a ovocí je dokázateľne menej pesticídov v porovnaní s produktami konvenčného pestovania. Aj keď pri bežnom pestovaní sa používajú bezpečné dávky chemikálií, nevieme odhadnúť ich vzájomnú kombináciu najmä v prípade dlhodobého používania.

Deti do troch rokov nemajú plne zrelý tráviaci trakt, preto je u nich väčšie riziko prechodu nevhodných látok do organizmu.

Ďalšou výhodou je, že biopotraviny môžu mať o 10 – 30 % vyššiu koncentráciu niektorých látok, napríklad vitamínu C, antioxidantov či iných fytonutrientov. 

Prečo by sme mali jesť bio?
Prečítajte si tiež:

Prečo by sme mali jesť bio?

Ktoré ovocie a zelenina je najviac kontaminované?

V prípade rastlinných potravín je najideálnejšie, ak si ich dopestujeme sami. Takúto možnosť má však len málo z nás. Môžeme sa spoliehať na trhy alebo debničkový predaj. Minimálne pri jablkách, zemiakoch, špenáte, jahodách, hrozne a uhorkách by sme mali sledovať organickú kvalitu – tieto druhy totiž môžu obsahovať najviac kontaminantov.

Každá kúsok "živej"zeleniny sa ráta viac ako tej z kapsičky

Zeleninu a ovocie netreba démonizovať, ani pokiaľ ich kupujeme výhradne v obchodných reťazcoch. Nezabúdajme, že každý zjedený kúsok sa ráta a prispieva k zdraviu. Určite nie je riešením, ak namiesto čerstvého ovocia a zeleniny budete deťom kupovať kapsičky či fľaštičky v bio kvalite.

Ak už bio, tak sa sústreďme na živočíšne zdroje a aspoň najmenším deťom doprajme mäsko z overenej farmy, či vajíčka z biochovu.

Zdroj: winstitut.sk

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: