Veľká tridsiatka ovocia a zeleniny: Viete, ktoré sú „najčistejšie“ a „najšpinavšie“ potraviny?

Veľká tridsiatka ovocia a zeleniny: Viete, ktoré sú „najčistejšie“ a „najšpinavšie“ potraviny?
12.4.2019 v kategórii Infošky, autor Iveta Škrabáková, foto: istockphoto.com

Americká environmentálna skupina (EWG) každý rok zverejňuje zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi. Užitočné vedieť!

Zoznam potravín s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov je zostavený na základe analýzy viac ako 28 tisíc vzoriek odobratých Americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA) a amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) z ovocia a zeleniny. Tie sú následne skúmané EWG.

Čo sú to pesticídy

Sú to chemické látky, ktoré sa v poľnohospodárstve a lesníctve používajú proti škodcom, burine a chorobám. Pri dlhodobom konzumovaní potravín s vysokým obsahom pesticídov nám hrozí riziko poškodenia nervového systému, vznik nádorových či iných ochorení (napr. astma či Alzheimerova choroba).

Čo ukázali výsledky analýzy

EWG zistila, že ani jedna zo vzoriek ovocia nebola pri testovaní pozitívna na viac ako štyri druhy pesticídov a pri 7% vzoriek bol odhalený len jeden druh. Čo sa týka ananásu, menej ako 11 vzoriek tohto ovocia preukázalo zistené pesticídy. Viac ako 78 % vzoriek manga, 75 % kiwi a 61 % sladkého melóna nemalo pozostatky pesticídov.

„Stále viac spotrebiteľov si vyberá organické ovocie a zeleninu, alebo si pomocou tohto zoznamu, ktorý zostavilo EWG nájdu jednoduchý spôsob, ako si ich kúpiť bez toho aby obsahovali veľa toxických látok. Chcú jesť stravu bohatú na ovocie a zeleninu, avšak bez obsahu pesticídov. A tiež chcú podporiť miestne hospodárstvo, poľnohospodárstvo, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu,“ uviedla Sonya Lunder, senior analytik EWG.

„Špinavá“ pätnástka potravín

  • Batáty (sladké zemiaky)
  • Jablká
  • Zeler
  • Cherry rajčiny
  • Uhorka
  • Hrozno
  • Chilli
  • Nektarinky
  • Broskyne
  • Zemiaky
  • Špenát
  • Jahody
  • Sladká paprika
  • Kel
  • Cuketa

„Čistá pätnástka“ potravín