Mliečna chrasta: Šupinatý fliačik v detských vláskoch

Veronika Kmetóny Gazdová | 24. júl 2024
Mliečna chrasta: Šupinatý fliačik v detských vláskoch

Pri túlení sa k svojmu bábätku si častokrát privoniame k vláskom. Nie je totiž nič krajšie ako vôňa a dotyk nášho dieťatka. Znepokojiť sa však dokážeme, keď pomedzi jemnučké a hebké vlásky zrazu vykúkajú žltkastobiele šupinaté odlupujúce sa škvrny na pokožke hlavy.

Určite sme nepochybili pri hygiene, keďže tento problém sa objaví aj pri maximálnej starostlivosti a rovnako tak nesúvisí s tým, či má bábätko hustejšie alebo redšie vlásky. Liečba tohto problému je našťastie bezbolestná a vo väčšine prípadov pomerne rýchla. 

Mliečna chrasta

Pomenovanie mliečnej chrasty sa dlhodobo až ľudovo spája z minulosti s nedostatkom správnej hygieny, či s nedbanlivosťou o čistotu bábätka. Táto predstava je však nesprávna, pretože – odborne nazývaná – lézia či seborea sa často objaví aj pri tej najprecíznejšej starostlivosti o čistotu a hygienu dieťatka. Za vznikom mliečnej chrasty sa skrývajú v skutočnosti úplne iné príčiny.

Ide totiž o bežnú zmenu pokožky hlavy u bábätiek. Mliečna chrasta je bežným kožným problémom v dojčenskom veku, ktorý sa vyskytuje vo veku najčastejšie od 3 do 12 mesiacov. Odchýlka ale nie je vylúčená a objaviť sa môže aj u školákov či adolescentov v dôsledku nevyváženej stravy či hormonálnych zmien, a je spôsobená prekrývaním vrstiev odumretých buniek epitelu a prebytočným mazom. 

Príčiny vzniku mliečnej chrasty

Faktorov a možných príčin je viac. Najčastejším dôvodom vzniku mliečnej chrasty býva nepravidelná, zvýšená produkcia kožného mazu. Mazové žľazy sú aktívnejšie aj z dôvodu materských hormónov, ale tiež prirodzených hormonálnych zmien u bábätka. Kvôli tomu, že dochádza k zvýšenej mastnote pokožky hlavy, sa jej pH posúva v zásaditom smere a maz upcháva kožné bunky. Tým dochádza k poklesu obsahu vody v rohovitej vrstve kože a vytvára sa charakteristický syndróm olupovania.

Predispozíciu na jej vznik majú najmä bábätká s citlivejšou a suchšou pokožkou, to ale zároveň ide ruka v ruke s náchylnosťou k atopii, ekzémom alebo alergiám. V tejto kategórii vlastností kože dochádza k nedostatočnému prekrveniu pokožky hlavy, nedostatku zinku alebo vitamínov skupiny B. Nejde však len o „vnútorné“ príčiny, vznik mliečnej chrasty môže nežiaduco ovplyvniť aj to, keď sa v nepriaznivom počasí na hlavičku bábätka dáva hrubá, nepriedušná čiapka, ktorá spôsobí potenie pokožky hlavy.

Mliečna chrasta - ako ju rozpoznať

To, že ide o mliečnu chrastu identifikujeme podľa toho, že na hlávke bábätka spozorujeme odlupujúce sa, šupinaté, žltkastobiele alebo - v závažnejších prípadoch – až hnedasté miesta, ktoré sú v niektorých oblastiach mastné a lepkavé a inde pôsobia sucho. Táto mliečna chrasta sa objavuje vo vlasovej časti, postihuje primárne pokožku hlavy, oblasť fontanely a temena hlavy, ale môže sa objaviť aj na obočí, očných viečkach alebo za uškami.

Po mechanickom odstránení odlupovanej vrstvy, čo sa ale za žiadnych okolností neodporúča, môže byť pokožka hlavy začervenaná, bolestivá a je viditeľne narušená jej štruktúra. Čo je ale pozitívne, že tento typ kožného ochorenia sa neprenáša, nespôsobuje dieťatku svrbenie ani bolesť. Liečba je však mimoriadne dôležitá, pretože neošetrené miesto sa ľahko môže stať zdrojom plesňovej alebo bakteriálnej infekcie.

Mliečna chrasta: Šupinatý fliačik v detských vláskoch

Liečba mliečnej chrasty

V prípade novorodencov obvykle postačuje na liečbu mliečnej chrasty pravidelné šetrné umývanie pokožky hlavy vlažnou vodou a jemným šampónom, ktorý je na to určený. Je dôležité nepoužívať silné komerčné a drogériové šampóny či v prípade bielizne agresívne pracie prostriedky a aviváže, ktoré by mohli dráždiť jemnú detskú pokožku. Je možné tiež jemne odstraňovať šupinky prstami alebo mäkkým hrebeňom, avšak dôležité je týmto úkonom nepodráždiť pokožku. Alfou a omegou je tiež dodržiavať správnu hygienu a vyhnúť sa nadmernému používaniu kozmetických produktov, ktoré by mohli stav ešte zhoršiť.

Pri výskyte mliečnej chrasty sa odporúčajú rôzne oleje, ktoré v sebe obsahujú liečivé zložky harmančeka, ten má protizápalový účinok, zložku antiseptického alfa-bisabololu či vitamínu E, ktorý má regeneračné účinky a zlepšuje stav pokožky. Je však potrebné nájsť vhodný produkt, ktorý vyhovuje práve nášmu dieťatku, lebo aj v prípade kožných problémov platí, že nie každému vyhovuje rovnaký „recept“. 

Prevencia je vždy lepšia ako samotná liečba

Žena môže ochrániť bábätko pred vznikom mliečnej chrasty už v tehotenstve tým, že bude dbať na vyváženú a na živiny bohatú stravu, čo má automaticky pozitívny vplyv aj na bábätko. To isté pre ženu platí aj v období dojčenia, keď dieťatko dostáva všetko potrebné od mamy prostredníctvom jej mlieka. U novorodencov je dôležité pravidelne čistiť dojčenské potreby, aby nedochádzalo k prenosu baktérií na citlivú detskú pokožku.

Keďže vznik mliečnej chrasty súvisí s prietokom krvi do pokožky hlavy, mali by sme dbať na to, aby sme tento proces podporili. A to napríklad aj tým, že bábätku umývame (a tým aj jemne masírujeme) pokožku hlávky a to aj vtedy, ak dieťatko ešte nemá vlásky. Rovnako môžeme použiť hrebeň, resp. kefu s mäkučkými štetinami a v prípade, že dieťaťu vyberáme čiapku, zvoliť takú, ktorá je vyrobená z prírodného materiálu. Ten zabezpečí, že pokožka hlavy dieťaťa sa pod ňou „nesparí“ a bude môcť „dýchať“. 

Určite sa však pri akomkoľvek probléme nespoliehajme len sami na seba, ale pri pretrvávajúcich ťažkostiach, či zhoršení stavu vyhľadajme odbornú pomoc lekára, dermatológa. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: