Novorodenecké mazivo má dôležitú ochrannú funkciu: Na tele novorodenca by malo zostať aspoň 24 hodín

Marianna Stanková | 6. jún 2024
Novorodenecké mazivo má dôležitú ochrannú funkciu: Na tele novorodenca by malo zostať aspoň 24 hodín

Pokožka dieťatka je po narodení pokrytá mazľavou hmotou. Tá slúži nielen ako pomoc pri prechode pôrodnými cestami. Úloha novorodeneckého maziva je podstatne významnejšia.

Každá mamička chce svoje dieťatko ochraňovať a dať mu len to najlepšie. Okrem svojej náruče a materského mliečka mu môže poskytnúť ďalší benefit, o ktorom máloktorá z nás tuší – nechať mu novorodenecké mazivo na telíčku aspoň 24 hodín.

V bežnej pôrodníckej praxi je rutinný postup, ktorý zahŕňa vyšetrenie, váženie, meranie a umytie novorodenca ešte skôr, ako vám ho prinesú. Bábätko tak rodičia dostanú očistené od zbytkov plodovej vody, krvi a maziva. A práve to je chyba!

Novorodenecké mazivo (vernix caseosa)

Je to biela syrovitá hmota, ktorá pokrýva kožu plodu počas posledného trimestra tehotenstva a niekoľko dní po pôrode. V maternici je jeho hlavnou úlohou ochrániť kožu plodu pred maceráciou v plodovej vode, pri pôrode pomáha k ľahšiemu vypudeniu plodu z tela matky a po pôrode uľahčuje adaptáciu kože, chráni ju pred vysychaním a pôsobí ako antimikrobiálna ochrana. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča počkať s kúpeľom najmenej šesť hodín – a pokiaľ môžete, celých 24 hodín.

Ako a kde vzniká mazivo

Dieťatku sa vytvára koža už od 3. týždňa tehotenstva. Najskôr je tvorená jednou vrstvou kuboidných buniek. V 11. týždni tehotenstva sa skladá už z troch vrstiev: bazálna, stredná a povrchová.

Pod povrchovou vrstvou, takzvanou peridermou, sa koža ďalej vyvíja a do konca 4. mesiaca gravidity má koža definitívnu stavbu. Periderma tak tvorí dočasnú ochranu vyvíjajúcej sa kože. V 21. týždni tehotenstva je koža úplne vytvorená a periderma sa odlupuje. A práve odlúpnuté bunky peridermy spolu so sekrétom mazových žliaz vytvárajú vernix caseosa, čiže novorodenecké mazivo. Ním je dieťatko pokryté a chránené až do príchodu na svet (môže pokrývať celé telíčko alebo je prítomné len v kožných záhyboch), kedy začne plniť ďalšie poslanie – v priebehu pôrodu zmenšuje trenie a funguje ako antimikrobiálna ochrana.

Objem maziva závisí od stavu plodu. Lekári z neho dokonca môžu vyčítať prípadné vnútromaternicové problémy. 

Novorodenecké mazivo: Najsilnejší ochranca imunity 

Biela hmota narodením dieťatka ani zďaleka svoju misiu nekončí, práve naopak. Je pripravená pomôcť mu v prvých dňoch života mimo maternicu. Je to totiž tá najlepšia imunitná mechanická ochrana pred baktériami. Podľa niektorých štúdií tiež zabraňuje nadmerným stratám tepla a tekutín. Ponechané mazivo detskú pokožku prirodzene hydratuje, pretože má vysoký podiel vody.

Triglyceridy, ktoré zázračná biela hmota obsahuje, sú zdrojom pre tvorbu mastných kyselín. Dochádza k poklesu pH kože, kyslé pH potláča rast patogénnych baktérií. Vďaka prítomnosti vitamínu A, E a melanínu má tiež antioxidačné vlastnosti. Ak bojujete s pocitom, že dieťatko pokryté bielou hmotou je „nečisté”, máme pre vás príjemnú správu.

Podľa odborníkov má totiž porovnateľné čistiace účinky ako komerčné prostriedky, ale na rozdiel od mydiel je schopné pokožke zaistiť dostatočnú hydratáciu a ochranný lipidový film. Ten drobčeka chráni pred mechanickým poškodením čí stratou telesnej teploty. Hovorí sa dokonca o prítomnosti feromónu v mazive, ktoré rozširuje zmyslové vnemy a spôsobuje, že mamičky majú potrebu telesného kontaktu s bábätkom. Bohužiaľ, väčšina mamičiek ani len netuší, s akým nenahraditeľným benefitom sa ich drobček narodil.  

Novorodenecké mazivo má dôležitú ochrannú funkciu: Na tele novorodenca by malo zostať aspoň 24 hodín

Prvý kúpeľ a vstrebávanie maziva

Pokožka novorodenca je rozdielna od tej u dospelého človeka. Je náchylnejšia na poranenia, infekcie, a preto potrebuje špeciálnu starostlivosť. Dieťatko treba čistiť len jemne, dostatočne hydratovať, chrániť pred dráždivými látkami a slnečným žiarením. V prvých dňoch všetko toto poskytuje vernix caseosa. Jeho najväčšia časť sa vstrebáva 24 hodín po pôrode, zvyšok do približne piatich dní po pôrode (v kožných záhyboch to môže trvať dlhšie). Ak je maziva viac, je možné ho čiastočne odstrániť tampónom namočeným v sterilnej vode.

Prvýkrát by sa malo dieťatko kúpať po stabilizácii teploty. V súčasnej dobe sa hovorí, že by to nemalo byť skôr ako 24 hodín po pôrode, ideálne však po úplnom vstrebaní maziva. Prvý kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako päť minút a postačí vám čistá voda o teplote 37 °C. Ak sa rozhodnete používať mydlo, obmedzte ho na podpazušie, triesla a plienkovú oblasť.

Vedeli ste, že...

...vernix produkujú mazové žliazky bábätka a okrem sekrétu, ktorý tieto žliazky vylučujú, obsahuje aj odumreté kožné bunky? Mázok sa teda skladá z 81 % vody, 10 % bielkovín, 9 % tuku, lanuga (primárne ochlpenie pokrývajúce kožu plodu) a odlúpnutých buniek peridermy.

Pokožka bábätka a pranie

Ako pri kúpaní, aj pri praní detského oblečenia by ste mali dodržiavať niekoľko pravidiel. Pokožka novorodenca je päťkrát tenšia ako u dospelého človeka, a preto je veľmi citlivá a rýchlo sa podráždi.

  • Na pranie používajte detské pracie prostriedky.
  • Aviváže by mali byť tabu. Na trhu síce nájdete aj tie určené pre bábätká, no aviváže celkovo zbytočne dráždia detskú pokožku a môžu spôsobiť rôzne kožné ťažkosti. A, ruku na srdce, skutočne potrebujete zakryť tú nádhernú vôňu vášho bábätka?
  • Aby ste dôkladne odstránili zvyšky pracieho prostriedku, pridajte jedno pláchanie naviac.
  • Ak vám to finančná situácia dovoľuje, siahnite po ekologických pracích prostriedkoch. Pre detičky trpiace kožnými ochoreniami je ideálne pranie v mydlových orechoch.
  • Z času na čas vyčistite práčku aj zvnútra, aby ste zabránili tvorbe plesní a iných nečistôt, ktoré sa potom dostávajú do bielizne. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: