Výchova detí je ťažšia ako kedysi, lebo si kladieme na plecia príliš veľa

Redakcia | 9. marec 2024
Výchova detí je ťažšia ako kedysi, lebo si kladieme na plecia príliš veľa

Koľko detí, toľko krúžkov, možno aj diagnóz, alergií, špeciálnych prístupov. Do toho kariérne príležitosti, zásadne teplé zdravé večere a aby sme nezabudli, ideálne s dokonalou postavou a "fancy" náladou mamy. Niekto sa čuduje, že dnešné matky sú na pokraji vyhorenia?

V dnešnom svete nároky na rodičov narástli na bezprecedentnú úroveň. Od rodičov sa očakáva, že každý kúsok zo seba, svoj čas, energiu, zdroje venujú svojim deťom, samozrejme, v spojení s riadením kariéry a domácimi povinnosťami. Žiaľ, matkám to ponecháva malý priestor na nádych. Tento spôsob rodičovstva je neudržateľný. Intenzívne rodičovstvo zvýšilo úroveň, pokiaľ ide o štandardy toho, aká je dobrá matka. 

Čelia dnešní rodičia ťažšej výzve ako tí, ktorí prišli predtým?

Podľa štúdie  (ext. zdroj štúdia) Pew Research Center o rodičovstve z roku 2023 sa 70 % respondentov domnieva, že byť matkou je dnes náročnejšie ako pred niekoľkými desaťročiami. Čísla ukazujú, že 60 % zdieľa rovnaký názor na otcovstvo. Investícia času a peňazí do detí v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami raketovo vzrástla, takže 40 % rodičov priznalo, že rodičovstvo je únavná práca, a takmer jedna tretina to považuje za trvalo stresujúcu úlohu. Bodka. Súhlasíte?

Vo svojej podstate prešlo rodičovstvo za posledné desaťročia transformáciou. Napríklad, viete o tom, že  v roku 1960 pracovalo iba 20 % matiek; dnes toto číslo stúplo  a až 75 % matiek  pracuje na plný úväzok? Napriek tomu, ženy sa snažia "vykompenzovať" svoju neprítomnosť tým, že dbajú na každý aspekt fyzického, sociálneho, emocionálneho a kognitívneho vývinu svojho dieťaťa, aj keď  ich to doháňa až k vyčerpaniu a rodičovskému vyhoreniu.

Výchova detí je ťažšia ako kedysi, lebo si kladieme na plecia príliš veľa

Intenzívne rodičovstvo je jedným z faktorov vyhorenia mamy

Nie je teda prekvapujúce, že miera vyhorenia u mamičiek stúpa. Sociálne normy toho, čo znamená byť „dobrou matkou“, sa často sprostredkúvajú prostredníctvom médií, ktoré komunikujú štandardy pre „ideálnu“ matku. Ženy spochybňujú svoj záväzok voči svojej profesionálnej kariére, rovnako ako prípad, ak svoju rodinu stavajú nad všetko ostatné, vrátane svojho zdravia a pohody. 

Pre mnohé ženy nie je najťažšou vecou samotný proces stať sa matkou – nie tehotenstvo,  ani pôrod, ani bezsenné noci, ani dojčenie. Keď sme vyrastali, večere boli rýchle, na desiatu jablko. Súčasná mama varí organické teplé domáce jedlá a cíti vinu, ak to tak nie je. Vozí deti na krúžky, pomedzi to školenia, hrá sa Človeče nehnevaj sa a po nociach študuje nové vyhlášky, alebo perie či žehlí. Posun smerom k intenzívnemu rodičovstvu predstavuje pre dnešné matky výraznú výzvu, s ktorou sa predchádzajúce generácie nestretávali. 

Matky sa ocitli v náročnom teréne intenzívneho materstva, kde sa často očakáva, že budú svojim deťom venovať veľa času, energie a úsilia aj za cenu vlastného pokoja. Popri tom, samozrejme, nestratia kariéru a samy seba.  Musia byť eko a láskavé, tiež empatické a asertívne, rozhodné a starostlivé, ambiciózne a nežné... Niekde sa stala chyba, nemyslíte? 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: