Lenivé rodičovstvo: Ustúpim a zistím, či to moje dieťa zvládne samo

MK | 26. február 2024
Lenivé rodičovstvo: Ustúpim a zistím, či to moje dieťa zvládne samo

Môže to trvať dlhšie a bude to komplikovanejšie, ale malo by to skúsiť.

Niekedy si predstavujeme, že byť rodičom znamená byť stále v pohotovosti. Ale trochu pohodlnosti nezaškodí, práve naopak - skúste to s „lenivým rodičovstvom“, kde menej je niekedy viac a kde „lenivý“ rodič môže byť v skutočnosti rodič veľmi efektívny. 

Aké je to byť lenivým rodičom (a nie, nejde o to celý deň leňošiť na pohovke)

Nechajme bokom názov, ktorý môže byť mierne zavádzajúci. Lenivé rodičovstvo nie je o zanedbávaní rodičovských povinností, ale o poskytnutí priestoru vašim deťom, aby sa naučili samostatnosti, zodpovednosti a sebadôvere. Predstavte si to ako učenie sa jazde na bicykli bez tréningových kolies od prvého dňa. Áno, môže dôjsť k pár škrabancom, ale aká radosť z jazdy!

Lenivé rodičovstvo: Ustúpim a zistím, či to moje dieťa zvládne samo

Ako na to? Alebo skôr, ako na to „lenivo“?

Vytvorte priestor pre deti, kde môžu byť samostatné. Upravte vybrané miesto vo vašom dome, kde deti môžu bezpečne skúmať a hrať sa bez vašej neustálej asistencie. Nechajte ich riešiť malé problémy samy - a áno, to znamená odolávať pokušeniu riešiť každý ich problém za nich.

Keď deti zistia, že môžu niečo urobiť samy, je to pre ne veľký úspech. Aj keď to znamená, že sa naučia preliezť cez vankúš po desiatom pokuse. Táto sebadôvera a nezávislosť, ktorú si vybudujú, sú neoceniteľné. Ak si dieťa zabudne doma desiatu, nezachraňujte ho a nebežte do školy so žemľou, aj keby ste to mali blízko. Nechajte ho zistiť, čo sa stane, keď si na niečo zabudne. Tieto malé lekcie sú kľúčové pre budovanie zodpovednosti.

Buďte pozorovateľmi, nie riešiteľmi. Nechajte im priestor na voľnú hru a nevypĺňajte im 24 hodín denne aktivitami, dovoľte im mýliť sa a spadnúť na zadok. Naučia sa vstať a do budúcnosti minimálne padať tak, aby si neublížili. 

O čom je lenivé rodičovstvo?

Stačí, ak ste ochotní trochu ustúpiť a nechať vaše deti objavovať svet okolo seba, samozrejme, s vašou láskavou podporou v zálohe.

Takže, ak ste niekedy cítili vinu za to, že ste si mysleli, že ste "len lenivý rodič", je čas prehodnotiť svoju vinu. Lenivé rodičovstvo môže byť presne to, čo vaše deti potrebujú, aby z nich vyrástli  sebavedomí, nezávislí a zodpovední ľudia.  ​

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: