Vyhorené mamy: Usmiata víla vs. škriekajúca bosorka

Eva Valentíny | 10. apríl 2021
Vyhorené mamy

Vďaka kučeravému vírusu sa z nás opäť stali upratovačky, kuchárky, domáce učiteľky + ako „bonus“ môžeme naplno vykonávať aj svoju prácu.

O tom, kto si má v rodine nasadiť kyslíkovú masku ako prvý, sme na našich stránkach písali už niekoľkokrát. Že sa k tomu kyslíku dnešná mama takmer nedostane, je druhá vec. Realita roku 2020 doslova vymazala posledných 100 rokov emancipácie. Vďaka kučeravému vírusu sa z nás opäť stali upratovačky, kuchárky, domáce učiteľky  + ako „bonus“ môžeme naplno vykonávať aj svoju prácu. 

Vyhorení rodičia

Ak máte pocit, že je toho na vás priveľa a večerný pohár vína už nezaberá, nie ste sama. Výskumy potvrdzujú, že až 97 % mamičiek vykazovalo v priebehu pandémie aspoň občasne príznaky vyhorenia. Čoraz častejšie hlásia aj pocity úzkosti, bezmocnosti a depresie.

Duševné zdravie máte len jedno, preto vám prinášame rady a tipy, ako sa oň lepšie postarať. A nie je to priamo telefónne číslo na dobrého terapeuta. 

Usmiata víla vs. škriekajúca bosorka

K tomuto bodu som sa chcela dostať oveľa neskôr, ale jeho dôležitosť a zásah do každodenného života ma donútili venovať sa mu ako prvému. To, čo vám prednostne odporučí 10 psychoterapeutov z 10, je, aby ste sa vyspali, drahé mamy. Hoci viem, že stretnúť vyspatú matku je rovnaké, ako vidieť dinosaura, ale vedeli ste, že spánok zlepšuje imunitu, výrazne znižuje riziko vzniku ochorení, upravuje hladiny hormónov a predovšetkým blahodarne vplýva na duševné zdravie?

Ak sa zle vyspíte, máte tendenciu byť depresívna, zle sa koncentrujete a ste neproduktívna. V preklade to znamená, že nepríčetne ziapete na svoje deti, manželovi ponúknete kráľovstvo za tretiu šálku kávy a počítate, koľko času ešte ostáva, kým vaše ratolesti pôjdu spať... Nikdy nebola lepšia príležitosť na zmenu spánkových rytmov ako v tomto období.

Do postele choďte čo najskôr! Doprajte si 8 (a pokojne aj viac) hodín spánku a ak si vaše deti poobede zdriemnu, oddýchnite si pri nich. Zaručujem vám, že sa vaše nervy začnú správať inak aj bez zneužívania alkoholu a nočných atakov chladničky. Možno sa, dokonca, opäť začnete usmievať. V skratke: ak tento článok čítate večer a vaše deti už spia, prestaňte čítať práve teraz a CHOĎŤE SA VYSPAŤ.

To, čo vám prednostne odporučí 10 psychoterapeutov z 10, je, aby ste sa vyspali. Hoci viem, že stretnúť vyspatú matku je rovnaké, ako vidieť dinosaura...

Hýbte sa! 

No áno, rigorózna práca z tohto článku nebude a nové zázraky nech si vymýšľajú kúzelníci typu Copperfield. Viem, že to už viete, ale praktizujete to?

Len dvadsaťminútovým cvičením denne výrazne znížite riziko úzkosti či depresie a v kombinácii s predchádzajúcim bodom sa z vás zo dňa na deň môže stať priam éterická a vyrovnaná bytosť. Ak ste správna – po dokonalosti túžiaca matka – ktorá urobí prvé aj posledné pre blaho svojich detí, začnete v tomto bode súkať minimálne dve výhovorky.

Prvou bývajú deti (tie si za ten čas stihnú pozrieť dva večerníčky alebo urobiť rituál s ockom) a druhou sú možnosti (ktorých je na internete nekonečno a vy URČITE vyberiete niečo, čo vás bude baviť). Váš cieľ je 20 minút čohokoľvek – od jogy po učenie sa snowbordingu na nezasnežených kopcoch. Hlavne sa hýbte a už teraz sa môžete začať tešiť na to, ako v lete obliekate plavky v novom tele.

Milujte rutinu 

Máme štyri ročné obdobia, deň a noc, mesačný cyklus ženy... a potom ešte svoju rannú a poobedňajšiu kávu, sobotnú vaňu, nedeľný kostol, predspánkové čítanie a Baby šéfa na Netflixe. 

Po príchode kvietkovaného vírusu z dokonalo obrúsených a vypracovaných denných rituálov nezostal kameň na kameni. Ostal len chaos v každodenných činnostiach a vnútorný kompas väčšiny matiek, ktorý prepočítaval, kedy táto apokalypsa skončí. V našej rodine to nebolo inak. Ale zistila som, že nastavenie režimu nám dáva istotu, bezpečie a šetrí energiu na prekonanie obdobia, ktoré je pre nás psychicky náročné.

Aj keď sme prepli na núdzový stav, režim bol a je v našich životoch nesmierne potrebný. Snažte sa nájsť si rutinu aj v období, keď vám kríza zničila vaše predstavy o dokonalom živote.

Vítajte zmenu

Mierne provokatívna veta v časoch, keď už aj nestíhajúce biomatky rozmrazujú polotovary... Každá kríza však v sebe nesie aj potenciál rastu. Keďže túto – akokoľvek apokalypticky tváriacu sa – šancu nechceme prepásť, bolo by fajn zamyslieť sa, čo nám v našich predchádzajúcich životoch chýbalo. Chápem, že čas, keď je domácnosť na prasknutie a žena v nej pred nervovým kolapsom, nie je ideálna šanca na učenie sa nových vecí. Je to však príležitosť robiť veci inak.

Začať čítať deťom rozprávky v angličtine, urobiť každý deň jeden recept z novej kuchárskej knihy alebo vyradiť z domácnosti všetko, čo neprináša radosť a potešenie. Ja som napríklad vyskúšala cvičiť jogu aj s mužmi (Jaro Pávek) či dokonca v angličine (Peter Walters). Vyskúšajte aj vy – je to priam oku lahodiaci zážitok. 

Buďte v kontakte

Je pravdou, že cez zoom si s kamoškami ťažko dáte víno, ale ponadávať si na deti a manžela v karanténe sa stále dá. Telefón ani internet vám nenahradí vzácne osobné stretnutie, ale čo by za to dali ženy počas epidémie španielskej chrípky! Opäť to bude znieť ako samozrejmosť, ale v snahe zabezpečiť množstvo povinností sa pred vonkajším svetom veľa matiek vyplo.

Preto si volajte, skypujte, posielajte pohľadnice či listy. Žite sociálne – a nehovorím zrovna o sociálnych sieťach. Tie nám v tomto smere podľa psychológov viac berú, ako dávajú. 

Pestujte seba – súcit

Všetci dnes chceme byť šťastní, usmiati, úspešní, na cieľ zameraní a neviem ešte akí pozitívne aktívni. Treba však zdôrazniť, že aj negatívne emócie majú v našich životoch miesto. Je normálne, ak v niektorých – a vôbec nie jednoduchých situáciách – cítime strach, obavy, úzkosť, hnev či sklamanie. Tieto pocity prišli, aby nám niečo povedali a ukazujú, že sme ešte stále cítiaci ľudia (a nie naprogramované usmievajúce sa mašinky s vybielenými zubami).

„Buďte k sebe láskavá a súcitná,“ hovorí výskumná pracovníčka Kristen Neff, ktorá súcit k sebe samému vyzdvihuje ako nutné riešenie v ťažkých časoch. Ak je nám ťažko, máme si dovoliť povedať: „Toto je obdobie, ktoré je pre mňa náročné. Ale náročné situácie sú súčasťou života a to ma robí človekom. Teraz potrebujem byť k sebe láskavá.“

Nebudeme si klamať! Toto obdobie otrasie aj stoickým mníchom a Budhovi zmrazí úsmev. Je náročné a bodka. Možno nás ale má naučiť, ako byť mamou, ktorá je na seba dobrá. Podľa psychológov by sme sa už odmalička mali učiť činnostiam, ktoré nám vracajú duševnú rovnováhu. Tie, ktoré nám pomôžu zachovať si duševnú pohodu.

Ak ich nemáte, je toto obdobie ideálne na nájdenie si niečoho, čo vás vráti do prístavu pokoja v čase budúcich búrok. Ako som spomínala, treba veľa spať, cvičiť, stanoviť si režim, naučiť sa nové veci a smiať sa s tými, ktorých ľúbite. Pomerne jednoduché, a predsa také ťažké. 

Preto aj keď zlyháte a občas vám „rupnú nervy“,buďte na seba dobrá.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: