Mamy sú nahnevané a to je v poriadku. Je to fáza smútku.

Marika Koscelníková | 22. apríl 2020
mamy sú nahnevané

Smútime nad stratou normálu.

Všetko je inak.
Svet sa spomalil. My sme zmenili svoje návyky a rituály, svoj režim a životný štýl.

 

Pandémia

Áno, sú mamy, ktoré na sieťach zdieľajú usmievajúce  sa deti pri domácom vyučovaní a napučané baktérie v zaváraninovej fľaške - je to skvelý čas - vraví popisok pri fotke. 

Sú aj mamy, ktoré toho majú dosť a hnevajú sa.
Mnohé túto lekciu izolácie a obmedzeného pohybu nezvládame s úsmevom. Veľa mám je práve teraz naštvaných. Na koronavírusy, na školský systém, na svoje deti a svojich partnerov. Na všetko.

A viete čo? To je v poriadku.

Hnev je tiež jednou z uznávaných etáp smútku

Najprv to bol šok: Nemohli sme uveriť, že sa to naozaj deje. Skutočne zatvárajú školy? Naozaj budeme musieť zostať doma? Ako by sa to mohlo stať v roku 2020?

Potom popieranie: Určite to nebude príliš dlho. Stavím sa, že deti sa po dvoch týždňoch vrátia do školy. Tento vírus nie je veľký problém, nebláznime všetci...

Teraz sme v štádiu hnevu, keď sme všetci jednoducho naštvaní. Uvedomili sme si, že toto bude na dlho. Že veci sa tak skoro nevrátia do normálu. Ako máme pracovať z domu a zároveň učiť svoje deti, dezinfikovať všetko od potravín cez zásielky až po podrážky na topánkach?  Ako ochrániť každého v rodine pred ochorením, zabrániť deťom navzájom sa pozabíjať? Ako?

„Teraz sme všetci v kolektívnom zármutku a prejavujeme rôzne emocionálne reakcie na to, čo prežívame. Všeobecne nám chýbajú stretnutia, kontakty, ktoré by nám pomohli zbaviť sa zármutku. “, vysvetľuje Sherry Cormier, Ph.D., emeritná psychologička a profesorka na Univerzite v Západnej Virgínii.  „Súčasné podmienky sú pre mnohých rodičov a rodiny náročné a budúcnosť nie je známa. Všetci strácame niekoho alebo niečo počas tejto pandemickej udalosti. Keď pôjdeme hlbšie a uznáme náš smútok, hnev sa často zmierni. "

Buďte naštvané mamy, hnevajte sa a vedzte, že je to normálne.
Je to normálna reakcia na stratu života, ktorý ste mali pred dvoma mesiacmi, kontrolu, ktorú ste mali pred dvoma mesiacmi, a pocit normality, ktorý ste mali pred dvoma mesiacmi.

Vedzte, že sme na tom všetci rovnako.
Nie si v tom sama. 

Zdroj: parents.com/By Kristi Pahr 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: