Príbeh Lenky: Mám rezervu ešte na mesiac. ČO bude potom?

Lena S. | 19. apríl 2020
kvôli koronakríze mám krízu finančnú

Som doma s dieťaťom a bez peňazí. Kedy sa toto skončí? Musím do práce!

Rozmýšľam o tom, či nedať v práci výpoveď a aspoň mi bude chodiť podpora. Už som skoro 8 týždňov doma so synom kvôli koronavírusu. Bývalý manžel žije v zahraničí a má novú rodinu. Výživné som nevidela už dva mesiace (pracuje na zákazky ako murár a teraz je bez práce) a moje rezervy sa míňajú. Peniaze som ešte žiadne z očr nedostala. 

Kvôli koronakríze mám aj krízu finančnú

Viem, že nie som sama, lebo aj v mojom okolí sú rodiny, ktoré živoria aj keby nebolo korony a teraz sú na tom úplne zle. Neviem si predstaviť, čo budeme robiť, ak toto potrvá ešte dlho. Potraviny mi nosí brat, ktorý je zdravotník, tak sa s ním ani nestretávame, len nám nakupuje raz týždenne, aby mi pomohol. 

Platím podnájom 460 eur mesačne. Požiadala som už tento mesiac o odklad a majiteľ mi vyhovel, ale že len nateraz, že budúci mesiac už musím zaplatiť, lebo aj on má splátky.

Keby otvorili školy, môžem do práce 

Syn má 7 rokov, je druhák a nemôžem ho nechať doma samého, aby som išla na brigádu do obchodu. A nie, nedám ho svojej mame, ktorá má 71 rokov, lebo ju treba chrániť a nie zaťažovať.

Mám na účte ešte okolo 600 eur na horšie časy, ale keď zaplatíme nájom  a peniaze zo Sociálky mi neprídu, čo potom? Keď okolo seba počúvam, ako ľudia nemajú za čo platiť hypotéky, splátky, pôžičky, hovorím si, že ako toto dopadne? Už aby otvorili školy, hneď by som išla do práce. Koľko je takých matiek, ktoré sa starajú o deti samé a nemajú peniaze? 

Minule som čítala príspevok jednej pani, ktorá odsudzovala iné mamy za to, že by chceli, aby sa už otvorili školy. Že ako to môžu tak ohroziť zdravie kvôli tomu, že nechcú byť s deťmi doma.

To asi nebola pani, ktorá má financie celej rodiny na vlastných pleciach a nikto jej domov nenosí peniaze. Každá mama sa bojí o deti, ale verím, že keby otvorili školy, možno by tam boli deti väčšom bezpečí, ako sú teraz poniektoré. 

Vidím po meste aj synových spolužiakov ako sa spolu bicyklujú a hrajú na ihrisku za panelákom.  Rodičia sú doma. Veľa rodičov to už vzdalo a nerešpektujú zákaz stretávania, tak sa deti stretávajú a hrajú aj na ihriskách. V škole by boli pod väčším dohľadom a niektorí aj vo väčšom hygienickom bezpečí. 
 
Keby sa ma niekto opýtal, či otvoriť školy, tak poviem áno. Je veľa matiek, rodín, ako sme my, závislých na jednom príjme, ktorý vypadol. Ja verím, že to nebude už dlho, lebo to mnohé nezvládneme.

Nemyslím teraz nejaké psychické kecy o izolácii ale reálne problémy, že nebudeme mať čo do úst.  

Milé mamy,

tieto dni sú pre mnohé rodiny ťažké. Pre rodiny, ktoré prišli o príjem a musia splácať hypotéky, dlhy, poplatky. Dotkla sa aj vaše rodiny táto situácia? Napíšte nám o tom, ako to zvládate, aké sú vaše obavy a prípadne, ako riešite túto situáciu....Píšte na: koscelnikova@orbisin.sk

Ďakujeme za vaše príbehy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: