Pediatrička radí: Ako ochrániť deti pred hrozbou koronavírusu?

Marika Koscelníková | 15. marec 2020
Pediatrička radí: Ako ochrániť deti pred hrozbou koronavírusu?

Medzi nakazenými koronavírusom sú už aj deti. Dajte si pozor najmä na tieto veci!

​Na Slovensku je od 12. marca 2020 vvhlásená mimoriadna situácia v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 (koronavírus). Na zabránenie ďalšieho šírenia ochorenia platia viaceré opatrenia ako napríklad zatvorenie škôl, voľnočasových centier, letísk, zastavenie medzinárodnej vlakovej a autobusovej dopravy a ďalšie.

Dodržiavanie odporúčaní by malo spomaliť šírenie vírusu, každý deň pribúdajú nové a nové prípady, väčšinou s cestovateľskou  - priamou alebo nepriamou  - anamnézou. Objavili sa medzi nimi už aj deti. 

Pediatrička  MUDr. Marta Špániková má pre rodičov pár základných odporúčaní a dobrých rád, ako sa chrániť pred nákazou. V prvom rade upozorňuje rodičov, že uzavretie škôl, jaslí, škôlok nie sú prázdniny! Je to epidemiologické opatrenie na zabránenie šíreniu infekcie koronavírusom.

Odporúčania pediatričky MUDr. Marty Špánikovej v súvislosti s koronavírusom 

  • V prvom rade sledovať odporúčania krízového štábu a ľudí, ktorí sa venujú zabezpečeniu opatrení proti šíreniu infekcie spôsobenej koronavírusom.
  • Nestretávať sa s inými mamičkami a deťmi ani na detských ihriskách, ani v detských centrách v rámci nákupných centier, nenavštevovať kurzy plávania dojčiat a malých detí, ani žiadne cvičenia pre deti a iné krúžky, dnes také moderné.
  • Nenavštevovať zdravotnícke zariadenia s banálnymi infekciami, skôr komunikovať s detským lekárom telefonicky mailom, smskou. Ak ste osobou alebo rodinou, ktorej bola nariadená karanténa, veľmi dôsledne ju dodržiavať.

Pozor aj na výťah a plienky 

  • Ak bývate v dome, kde používate výťah, tak pred vstupom do výťahu otvoriť dvere a nechať ho aspoň jednu dve minúty otvorené, aby sa vyvetralo. Ak nemusíte, nevstupujte do výťahu, choďte pešo ale nedotýkajte sa zábradlia, prípadne majte rukavice. Taktiež zistiť ako často sa výťah dezinfikuje, upratuje, umýva a v záujme vlastnom aj susedov sa dohodnúť na upratovaní a vetraní výťahu pri dodržaní všetkých hygienických pravidiel.
  • Často si doma umývať ruky, dezinfikovať kľučky, samozrejme umývať ruky  aj deťom. Nezabudnite na dezinfekciu mobilných telefónov a klávesníc počítačov.
  • Dôkladné umývanie rúk po toalete používanie jednorázových uterákov, dôkladné čistenie kľučiek a zariadenia na toalete aj doma. Umývanie rúk po prebaľovaní dieťatka a okamžité odpratanie špinavej plienky! Nenechávať plienku voľne v byte ani na chvíľu!
Odporúčam prestať používať látkové plienky a s tým spojené odstraňovanie exkrementov z nich a pranie!
  • Doma často vetrať.
  • Samozrejme odložiť cestovanie, ak vás situácia zastihla u starých rodičov ostaňte tam, ak doma, necestujte za starými rodičmi alebo na chalupu.   

Uzavretie škôl, jaslí, škôlok nie sú prázdniny!

Je to epidemiologické opatrenie na zabránenie šíreniu infekcie koronavírusom, aby sa ľudia čo najmenej stretávali a tým sa zamedzí šírenie infekcie medzi ľuďmi!

Podľa všeobecných informácií sú závažným a ťažkým priebehom ochorenia ohrození hlavne starší ľudia a pacienti s chronickým ochorením, v tomto smere aj deti nevynímajúc. Deti majú pravdepodobne priebeh ochorenia podobný nekomplikovanému priebehu chrípky. Sama som dieťa s týmto ochorením nemala a neliečila, takže sú to len sprostredkované informácie.

Posilnenie imunity v čase hrozby koronavírusu 

Čo sa týka posilnenia imunity: samozrejme pobyt na čerstvo vzduchu neobmedzovať ale tam, kde nie sú ľudia! Prechádzky na voľnom priestranstve a nestretávať sa s inými ľuďmi na vzdialenosť menej ako 4 metre. Nenavštevovať uzavreté priestory! 

Deti, ktoré sú riadne očkované nie sú vystavené infekciám, ktoré ak by dostali, mohli by zásadným spôsobom negatívne ovplyvniť aj infekciu koronavírusom. Očkovanie vo všeobecnosti podporuje imunitný systém dieťaťa!!!!

Neočkované deti sú vystavené aj infekciám, ktoré by nemuseli dostať, ak by boli očkované. Ich priebeh by závažne negatívne ovplyvnil ich imunitný systém a dôsledkom by mohla byť aj znížená obranyschopnosť voči koronavírusu. 

Pozitívne imunitný systém ovplyvňuje aj správna výživa, dostatok ovocia, zeleniny, obilnín, strukovín a živočíšnych bielkovín – mäso, vajcia, mlieko , mliečne výrobky. V zime od novembra do marca je potrebné podávať deťom vitamín D alebo rybí tuk. V tomto období ohrozenia koronavírusom by som zaradila do preventívnych opatrení aj imunoglukan v príslušnej dávke.   

Ako som vyššie uviedla vitamín D v každom prípade najmenej do konca marca a vitamín C určite tiež pôsobí podporne na správne fungovanie celého organizmu."

Pani doktorka Špániková konštatuje, že sa často stretáva v tomto období s otázkami mamičiek, ktoré sa týkajú "alternatívného" spôsobu prevencie.  V tomto prípade sú diskusné  skupiny na internete skôr na škodu, ako na osoh. Mnohé z "odporúčaných" metód sú nebezpečné pre deti! Teraz je našou úlohou chovať sa rozumne a zodpovedne.   

"Varujem pred podávaním alternatívnej liečby a prostriedkov na zabránenie infekcii koronavírusom ako sú koloidné striebro a iné prípravky a roztoky populárne medzi niektorými mamičkami. Tieto prostriedky neliečia, nezvyšujú imunitu a môžu zdravie každého dieťaťa vážne ohroziť!"

koronavírus a deti

MUDr. Marta Špániková spolupracuje s časopisom Mama a ja ako odborník z oblasti pediatrie. Na webe Mama a ja má pre aj poradňu pediatra

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: