5 vecí, ktoré by ste mali v domácnosti určite dezinfikovať

Marika Koscelníková | 14. marec 2020
5 vecí, ktoré by ste mali v domácnosti určite dezinfikovať

Nový koronavírus žije na povrchu niekoľko hodín alebo dní, preto je dôležité dezinfikovať veci, ktoré pravidelne používate.

Nosiť rúško, prípadne aj jednorázové rukavice, by malo byť v súčasnej situácii prirodzené a nie výnimočné. Ak si neviete ochranné rúško na tvár zabezpečiť z obchodov, vyrobte si provizórne. Na internete nájdete množstvo dobrých tipov. To isté platí aj o dezinfekčných géloch a prostriedkoch.

Viac ako inokedy je potrebné dbať aj čistotu a dezinfekciu domácnosti. Pravidelné vytieranie podlahy, kľučiek, sanity, ale aj iných vecí, ktoré počas dňa bežne využívate.    

Tu je návod, ako správne dezinfikovať mobilné telefóny, dosky, klávesnice a ďalšie veci bežnej potreby:

Šírenie nového koronavírusu (COVID-19)vyvolalo extrémne opatrenia, a to z dobrého dôvodu: Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zdôrazňujú význam dezinfekcie pri prenose respiračného ochorenia.

Umývajte si ruky mydlom a vodou

Najlepším spôsobom, ako sa ochrániť,  je stále aktuálne umývanie si rúk mydlom a vodou najmenej 20 sekúnd, hovorí Miryam Wahrman, Ph.D., profesor biológie a riaditeľ laboratória mikrobiologického výskumu na univerzite Williama Patersona. No tu vaša práca nekončí - len čo sa dotknete svojho telefónu alebo  klávesnice, ruky čisté nie sú. 

„Súčasné dôkazy naznačujú, že nový koronavírus môže zostať životaschopný hodiny až dni na povrchoch vyrobených z rôznych materiálov,“ uvádza CDC. „Čistenie viditeľne znečistených povrchov s následnou dezinfekciou je najlepšou praxou na prevenciu vírusu COVID-19 a iných vírusových respiračných chorôb v domácnostiach a komunitných prostrediach.

Váš mobilný telefón

Viete o tom, že mobilné telefóny sú oveľa viac "špinavé" ako sedadlá na toaletách?  

Spoločnosť APPLE tvrí, že telefón môžete sterilizovať handričkou z mikrovlákien postriekanou dezinfekčným roztokom na báze alkoholu, ako je napríklad 70% izopropylalkohol zriedený vodou v pomere jedna ku jednej. POZOR! Nikdy neponorte telefón do tekutiny celý a nenechajte čistiace prostriedky preniknúť do akéhokoľvek otvoru.

Pretože koronavírus môže na povrchoch potenciálne trvať niekoľko dní, mali by ste pravidelne dezinfikovať povrchy ako sú kľučky dverí - nezabudnite aj na vonkajšie, nielen vnútorné!, diaľkové ovládače, spínače svetla a splachovače toaliet. 

Kuchyňa

Kuchynské pulty sú často miestom, kde si uložíme  peňaženky, mobilné telefóny a kľúče, však? Aj z tohto dôvodu ich  dezinfikujte pravidelne čistiacimi prostriedkami, ktoré sú vhodné pre daný materiál, s ktorého sú vyrobené. 

Klávesnica na počítači

Či už pracujete v kancelárii alebo homeoffice vo svetle koronavírusových problémov, vaša klávesnica je horúcim miestom pre baktérie a baktérie.

Postup dezinfekcie: Po odpojení klávesnice podržte klávesnicu hore nohami a potraste ju, aby ste odstránili uvoľnené zvyšky prachu a nečistôt. Potom jemne utrite klávesy dezinfekčným prostriedkom alebo handričkou z mikrovlákna postriekanou čistiacim roztokom.

Slovensko stíchlo: Ostávam DOMA
Prečítajte si tiež:

Slovensko stíchlo: Ostávam DOMA

Hračky a prikrývky

Príznaky koronavírusu sú u detí zvyčajne mierne - a niektoré deti sú úplne asymptomatické. Ale môžu byť nosičmi - preto dbajte na čistotu a prevenciu aj detskej izbe. Všetky deky a prikrývky, rovnako ako aj plyšové hračky a textílie dajte do práčky. Čo sa dá, vyžehlite. Tie, ktoré sa vyprať nedajú, dezinfikujte pomocou čistiacich sprejov alebo utierok. 

Zdroj: parents.com 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: