V minulosti sa o období vzdoru veľa nevedelo

Marika Koscelníková | 6. október 2024
V minulosti sa o období vzdoru veľa nevedelo

„To je taký moderný výmysel.“ „Vzdor? Dali sme decku po zadku a bolo po vzdore.“

Vzdor? Kedysi nemalo správanie dieťaťa takéto pomenovanie 

V minulosti sa o tomto období veľa nehovorilo z viacerých dôvodov. V tradičných spoločnostiach bol kľúčový rešpekt k autorite a dospelí, vrátane rodičov a starých rodičov, používali prísne metódy výchovy, ktoré kládli dôraz na poslušnosť a disciplínu. Tým pádom bolo obdobie vzdoru menej výrazné, alebo sa prejavovalo inými spôsobmi, pretože deti sa rýchlo naučili, že odpor je nežiaduce správanie, ktoré vedie k trestu.

S postupom času a s nástupom modernej psychológie sa však začalo viac hovoriť o jednotlivých fázach detského vývoja, vrátane obdobia vzdoru. Psychológovia, ako napríklad Erik Erikson, prispeli k pochopeniu, že tieto fázy sú dôležité pre zdravý vývoj dieťaťa a jeho schopnosť vytvoriť si vlastnú identitu. Preto sa v súčasnosti kladie väčší dôraz na rešpektovanie týchto fáz a na hľadanie spôsobov, ako dieťaťu pomôcť zvládnuť svoje emócie, skôr než ich potláčať.

Obdobie vzdoru nastáva u každého dieťaťa, prejavy a ich intenzita sú však rôzne

„Moje dieťa nemá také obdobie,“ tvrdí jedna z mamičiek na detskom ihrisku. Je možné, že sú deti, ktoré obdobím vzdoru prejdú bez výraznejších prejavov? Podľa detskej psychologičky Márie Bražinovej nastáva obdobie vzdoru v živote každého dieťaťa, u niektorých trvá dlhšie, u iných kratšie.

Prejavy vzdoru sa môžu objaviť v rôznej intenzite

„Niektoré deti ‚vytvárajú scény‘ na dennom poriadku, iné môžu svoju frustráciu prejavovať zriedkavo, alebo rodič ani nepostrehne, že jeho dieťa daným obdobím prešlo. U niektorých detí sa môže obdobie vzdoru objaviť až v neskoršom vývinovom období. Veľkú rolu tu zohráva temperament a povahové črty dieťaťa, s ktorými prichádza na tento svet. Pokojnejšia osobnosť sa so získavaním autonómie a budovaním vôle vyrovná pokojnejšie a často nemusia byť prítomné prejavy navonok.

Na druhej strane, deti, ktoré sú energické a temperamentné, prejavujú radosť a pozitívne emócie výraznejším spôsobom. Práve u týchto detí sa výraznejšie prejavuje aj prežívaná frustrácia a túžba po samostatnosti,“ uvádza Bražinová a upozorňuje, že na vzdor má vplyv aj postoj a prístup rodičov k týmto prejavom správania a k výchove vo všeobecnosti.

V minulosti sa o období vzdoru veľa nevedelo

Vzdor: Správanie dieťaťa nie je účelové 

„Je žiaduce, aby rodič pochopil, že dané správanie dieťaťa nie je účelové a že dieťa sa s rodičom nesnaží manipulovať – to zatiaľ nedokáže. Dôležité je toto obdobie prijať. Pokoj. Trpezlivosť. Pozornosť. Blízkosť. Tieto štyri princípy môžu rodičom pomôcť zvládnuť toto náročné obdobie.

Jednou z primeraných reakcií je dať dieťaťu možnosť voľby, no nezabúdať na hranice. Napríklad pri výbere oblečenia do škôlky si môžeme nachystať oblečenie už večer. Dajte dieťaťu možnosť, aby si samo vybralo, čo si bude chcieť obliecť na druhý deň. Ak nevie a sprevádza to odpoveďou ‚neviem‘ alebo ‚nechcem si vybrať‘, dajte mu dve možnosti: ‚Vidím, že si nevieš vybrať, pomôžem ti. Tu je A alebo B.‘ Ak príde odpoveď ‚ani jedno‘, zopakujte mu: ‚Doteraz si si nič nevybral. Je tu A alebo B. Ak si nevieš vybrať, ja vyberiem A.‘ Tam sa diskusia končí. Je prirodzené, že dieťaťu sa to páčiť nebude, bude sa hnevať, smútiť, skúšať ďalšie stratégie,“ poukazuje Bražinová.

Hranice deti chránia, nebojte sa ich nastaviť

„Ak ich neurčíme, deti sa môžu ocitnúť v situácii, keď budú mať viac kompetencií, než sú schopné zvládnuť. Dôsledkom toho je chaos a neustály vzdor,“ upozorňuje detská psychologička.

Nastavenie pravidiel a hraníc je pre mnohých rodičov rébusom. Rodič, ktorý nechce byť príliš prísny, ale zároveň vie, že dieťa potrebuje hranice, často zápasí s vnútorným konfliktom. Na jednej strane túži byť láskavý a chápavý, nechce byť vnímaný ako ten „zlý“ alebo autoritatívny. Na druhej strane si uvedomuje, že stanovenie hraníc je pre dieťa nevyhnutné. Deti potrebujú vedieť, čo sa od nich očakáva, a v tomto by sme mali byť dôslední a konzistentní.

Obdobie vzdoru - na toto nezabúdajte

  1. Dieťa ešte nemá nástroje, pomocou ktorých by vedelo potlačiť svoju frustráciu a vyjadriť to, čo cíti a čo potrebuje. Aj preto medzi najčastejšie prejavy patrí krik, plač, hádzanie sa o zem, bitie, kopanie, búchanie rukou, hryzenie...“
  2. Neprimerané prejavy nerobia z vášho dieťaťa zlé dieťa.
  3. Pokoj. Trpezlivosť. Pozornosť. Blízkosť. Tieto štyri princípy môžu rodičom pomôcť zvládnuť toto náročné obdobie. Jednou z primeraných reakcií je dať voľbu možnosti, no nezabúdať na hranice.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: