Nechaj biomatku žiť alebo veď sa NEHÁDAJME, ženy

Alexandra Okálová | 20. jún 2019
Biomatka

...povzdychla si a podstrčila dieťaťu „brumíka“. To je presne o mne. A hoci, to netreba chápať doslovne, v tejto vete je vlastne esencia toho, čo cítim, keď počujem všetky tie „akože nad vecou matky“, čo sa tvária, že v živote dieťaťu pšeno nedali ochutnať, ale budú vám do tých mladých šatkujúcich vegánskych materí rýpať a rýpať.

Napríklad jedna zatrpknutá pani v strednom veku, sa prednedávnom, na môj vkus dosť vulgárnym spôsobom, rozčuľovala na fejsbúku, že načo sú dnešným matkám bioplienky a ekohračky, že prečo im nedávame cukor, veď ona varila kedysi výživy z piatich kíl jabĺk a kila cukru a načo nám je sterilizátor... Veď ona sa bez týchto vecí zaobišla.

Tak táto smutná pani nemá ani páru o tom, čo je to biomatka, tým by som začala. Lebo drahá zlatá, už len tá záležitosť s bio plienkou: vy ste, zrejme, mali na mysli ekoplienku, ktorá je eko preto, lebo je ohľaduplná k životnému prostrediu a krásne sa rozloží v priebehu krátkeho obdobia.

Som za ekológiu, BIO podporujem v rámci svojich možností

Viete, koľko sa rozkladá v prírode bežná jednorazovka? 250 Rokov! 250!!! No a teraz rozdávajte svoje múdrosti! Ááále čo, nebudem si tu ja karmu kaziť. Chcela som vás len, moje milé žienky, čo nakupujete v bioobchodoch pre svoje ratolesti, čo šatkujete a dojčíte aj vyše dva roky, podporiť. Pretože viem, že rovnako, ako tá nahnevaná pani, chcete pre tie svoje malé batôžky to najlepšie. A za to vás ktosi súdi? 

Pozrite, tiež neštopem svoje dieťa pšenovými osúchmi s brokolicovou nátierkou každý deň, a veru má môj synáčik každý večer krupicu z kravského mlieka, ale mne sa to, čo robíte, strašne páči. Lebo ja som zasa postihnutá v inom smere. Pre ilustráciu asi stačí povedať, že ešte dieťa nebolo ani poriadne zamiesené a ja  som už mala zakúpený kočík, postieľku, kompletnú výbavičku a dokonca aj prvé „timberlandy“, veď teda, nech má ten môj potomok štýl.

Samozrejme, že sme ich absolútne nevynosili, pretože ten môj introvertný IT-čkar kaviarenského typu sa uráčil postaviť až v 19-tich mesiacoch, a to už mu boli dávno malé.  A jasné, aj ja som si obstarala vibračné kresielko (mimochodom, vynikajúca vec), kôš na plienky, sterilizátor, parný hrniec s mixérom 2 v 1, chodúľku, spievajúci šerblík, ohrievač fliaš do auta, polohovací vankúšik a neviem čo všetko. Ale úprimne? Všetko som to použila, hoci niektoré veci len kratučko.

Áno, stálo ma to fúru peňazí, ktoré som mohla dať dieťaťu radšej „na knižku“, ale chápete, prvorodička... Všetky si tým prejdeme. A ja na to dnes s láskou spomínam. 

Na BIOmaterstve nie je nič zlé

Ale späť k biomaterstvu. Mne sa vážne táto alternatíva veľmi páči. A mnohému som sa od biomatiek priučila. Samozrejme, tak, ako vo všetkom, selektujem. Takže, očkovanie za mňa určite ÁNO, ale viete, zasa tým biomatkám odmietanie očkovania len ktosi prisúdil. Lebo takí sme, potrebujeme na všetko škatuľky.

Ja vravím, osloboďme sa od toho, uleťme si občas, nedržme sa striktne svojich ideológii bez toho, aby sme dali šancu preniknúť k sebe nové myšlienky. Skúste to na moment. Je to super. Napríklad začnite kupovať ekoplienky, alebo prejdite na vyšší, pre mňa nedosiahnuteľný level – bezplienkovú metódu, či látkovky (obdivujem každú, ktorá sa na to dala!), kupujte mlieko v skle, „čapujte“ si čistiace prostriedky či pracie prášky do vlastných nádob v špecializovaných ekoshopoch, recyklujte oblečenie i hračky, nakupujte v detských bazároch. Z tohto hľadiska by som sa skutočne nebála použiť ani „modrého koňa“. 

Je toho mnoho, čo sa môžeme priučiť od biomatiek

O ekológii si ale povieme v nejakom inom blogu. Na dnes končím a idem sa uložiť do svojich voňavých perín s vôňou levandule. Pozdravujem vás všetky, či už kŕmite svoje dietky mekáčom (verím, že len raz do roka, keď ozaj nestíhate) alebo quinoovou kašou s mandľovým mliekom. Hlavne sa nehádajte, ženy! Veď všetky máme jeden a ten istý cieľ – šťastné deti. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: