Deti spia lepšie, ak sú matky pokojné

Marika Koscelníková | 17. február 2021
Spánok matiek

Nepravidelná večierka ovplyvňuje správanie dieťaťa počas dňa.

Chodia vaše deti spať večer skoro, alebo majú neskorú večierku?   

Už je čas ísť spať

V mnohých rodinách je večerný čas plný plaču a nekonečného naťahovania. Dieťa, ktoré by podľa všetkých parametrov - veku, primeranej únavy počas dňa, spánkového režimu - malo byť už unavené a pripravené do postele, chytá "druhý dych". Rodičia sú z tejto situácie vystresovaní ešte pred tým, ako vôbec nastane. Tak sa dookola z večerného času stáva kolotoč sĺz, vyhrážok, únavy a stresu.

Či už bol deň pokojný alebo rušný, každý sa končí večierkou. Sú dni, ktoré ubehnú rýchlo, iné sa vlečú pomaly. Čas spánku by mal byť rituálom a večierka skorá a pravidelná. Profitujú z toho všetci členovia rodiny.

Večerná rutina je dôležitá

Nie vždy sa podarí ísť do postele v rovnakej hodine a nie vždy v rovnakom čase aj zaspať, ale dodržiavanie pravidelnej večierky (ext. zdroj večierky) je dôležité a malo by sa stať rutinou.  

Vedeli ste, že deti do piatich rokov by mali spať 10 – 14 hodín? Štúdie (ext. zdroj štúdie) potvrdili, že nedostatočný a nepravidelný spánok má obrovský vplyv na správanie dieťaťa. Deti, ktoré nemali pravidelnú večierku vykazovali vyššiu podráždenosť, nepokoj a agresivitu. Možno to poznáte - zlý deň, zlá noc. Podráždené dieťa, netrpezlivý rodič.  Ako z kolotoča von? Spánok zohráva naozaj dôležitú úlohu. 

Dobrý spánok zaručí spánková hygiena a pravidelná rutina:

  • pravidelný spánkový režim (aj cez víkendy!)
  • spánok v skorších večerných hodinách (ext. zdroj večerných hodinách výskum), ťahať večierku k 19.00 u menších a k 20.00 u starších detí
  • počas zaspávania by v miestnosti nemala byť elektronika
  • úplné stlmenia svetla v miestnosti, v ktorej sa spí
  • vytvorenie spánkových asociácii, ak ich dieťa potrebuje (zaužívané zvyklosti, ktoré si dieťa spojí so spánkom. Napr. mojkáčik, rozprávka na dobrú noc, a pod.)  
  • dodržiavanie a nastavenie pravidelných spánkových rituálov

Toto všetko výrazne ovplyvňuje spánok detí. Pokiaľ nie je dieťa oddýchnuté, prejavuje sa u neho  podráždenosť, nepozornosť a zlé správanie. Správanie dieťaťa zhoršuje náladu rodičov a začína sa kolotoč. Dobrá hygiena spánku, najmä skoršia doba spánku, môže zlepšiť kvalitu života detí aj mamičiek.

Mnohé štúdie (ext. zdroj štúdie) poukazujú na významnú súvislosť medzi poruchami spánku u detí a spánkom matiek, čo ovplyvňuje následné fungovanie počas dňa. Pravdou je, že deti spia lepšie, ak sú matky pokojné. 

Mamy potrebujú kvalitný spánok

Kvalita spánku matky je navyše významným prediktorom nálady, stresu a únavy matiek. Čo z toho vyplýva? 

Dieťa spí pokojnejšie, ak je pokojná mama, ktorá ho do postele uloží. Dieťa spí pokojnejšie, ak je mama oddýchnutá a má dostatok času na regeneráciu fyzického aj psychického tela. Ak sa s deťmi ešte o 22.00 naháňate po byte, skúste zmeniť postupne spánkový režim deťom a následne aj sebe.

Pokojný spánok si zaslúžia všetky mamy. A všetky deti túžia po spokojných mamách.     

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: