Prečo sú bábätká večer najviac plačlivé?

Redakcia | 24. máj 2021
Prečo sú bábätká večer plačlivé

Nadmerný plač sa zvykne ozývať podvečer, okolo šiestej.

Vtedy je väčšina bábätiek nervóznejších ako počas dňa. Po celom dni je dieťatko unavené z podnetov, ktoré počas dňa vnímalo.

Večerná únava bábätiek

Do toho zväčša príde z práce ocko. Nová náruč znamená ďalšie preťaženie – iný hlas, iná tvár, iná vôňa, iný spôsob držania… Ocko chce dopriať bábu veľa pozornosti a užiť si ho.

Nasleduje večerný kúpeľ, čo je pre niekoľkotýždňové bábätko tiež stresujúca udalosť. Obliekanie po kúpaní už môže končiť hysterickým neutíšiteľným plačom.

Aj rodičia sú unavení po celom dni: mamine boľavé bradavky, alebo večerný nedostatok mlieka, prázdna chladnička a otec v náročnej dvojitej úlohe rodiča a živiteľa rodiny. Starí rodičia volajú, ako sa má ich vnúčatko a kedy ho môžu vidieť. Večer je jednoducho stresujúci, a tento stres vníma aj bábätko.

Môžeme si ho uľahčiť tak, že náročné činnosti ako kúpanie presunieme na vhodnejší čas. Nikde nie je napísané, že bábo sa musí kúpať večer.

Nemusíme bábätko za každú cenu upokojiť 

Možno pomôže vystriedať sa s partnerom v starostlivosti o bábätko v tomto kritickom čase. Ten druhý z vás si môže dopriať krátky oddych na čerstvom vzduchu alebo zašportovať si. Jednoducho sa pripravme na to, že našou úlohou v tento večer nebude utíšiť dieťa – veď sa potýkame s „neutíšiteľným plačom“.

Našou úlohou nie je bábätko za každú cenu utíšiť, dieťa nemá vypínač. Našou úlohou je zostať pokojní a byť bábätku oporou, kým plač neustane.

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka?

Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov!

psychológia pre milujúcich rodičov
CHCEM SI OBJEDNAŤ KNIHU PSYCHOLÓGIA PRE MILUJÚCICH RODIČOV

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: