Nespokojné bábätko. Čo je za tým?

Redakcia | 13. jún 2018
Nespokojné bábätko. Čo je za tým?

Priniesli ste si domov svoj malý uzlíček, a on sa chce len nosiť na rukách, plače a je nervózny. Žiadna idylka ako z filmu sa nekoná. V hlave máte tisícky myšlienok, ktoré spája jedna otázka – čo robím zle? V podstate nič...

Čo býva najčastejšou príčinou častého plaču?

  • Kolika – trpí ňou asi 20 % dojčiat
  • Plynatosť
  • Problémy s dojčením
  • Gastroezofageálny reflux

Kolika

Sú bábätká, ktoré plačú z tzv. nevysvetliteľných príčin, najčastejšie v období od dvoch týždňov do štyroch mesiacov. Presná príčina koliky však nie je známa. Ak sa ataky plaču objavujú pravidelne, denne (alebo aspoň 3-krát do týždňa), predovšetkým v podvečerných hodinách (najčastejšie medzi 17. – 21. hodinou), môžeme hovoriť o kolike.

Kedysi sa za jedinú príčinu koliky považovali bolesti bruška, teda zatiaľ nie úplne dobre fungujúci tráviaci systém bábätka. Dnes však odborníci hovoria, že príčiny koliky sú rôzne, napríklad, že tento plač je dôsledkom nevyvinutého nervového systému a hlavne spánkových rytmov.

Kolika vrcholí tesne predtým, než sa vyvinie dlhší nočný spánok a končí sa v čase, keď sa naplno vyvinú aj pravidelné denné spánkové rytmy. Po 3 – 4 mesiacoch veku vďaka vývoju nervovej i tráviacej sústavy bábätka kolikové ťažkosti ustúpia. Počas týchto náročných mesiacov robte čokoľvek, čo drobčeka pomáha utíšiť.

Dr. Weissbluth (Healthy Sleep Habits, Happy Child, Ballantine Books, New York, 2003) totiž vyslovil teóriu, že bábätká s kolikou (či inými podobnými problémami) celkovo spávajú menej (cca 12 – 12,5 hodín) ako ostatné deti (14 – 14,5 hodín), čo vedie k chronickej únave a tým k zvyšovaniu nespokojnosti a plaču bábätka. Z výskumov vyplýva, že najväčšie problémy u detí s kolikou sú počas dňa a od ostatných detí sa tieto deti líšia hlavne v množstve a kvalite denného spánku.

ČO POMÔŽE?

Ak dieťa plače z nevysvetliteľných príčin, pokúste sa ho utíšiť kolísaním, nosením na rukách, dojčením, podaním cumlíka alebo pevným zavinutím do perinky. Preventívne opakovane masírujte dieťaťu počas dňa bruško a pozrite si aj naše rady v kapitole o bolesti bruška.

Snažte sa o to, aby vaše dieťa spalo čo najviac, ako je možné – tým, že tieto bábätká ťažko zaspávajú, skoro či často sa budia, majú rodičia pocit, že potrebujú menej spánku – čo však nie je pravda! Čím viac sa vám podarí maximalizovať spánok dieťaťa, tým bude spokojnejšie a menej uplakané. Možno ste počuli, že dieťa sa nemá uspávať dojčením či nosením, že mu vytvoríte nesprávny návyk – v tomto prípade je to jedno, na vytvorenie správnych spánkových návykov budete mať dosť času, keď pominú biologické problémy bábätka.

Prdíky?

Takmer všetky bábätká trpia plynatosťou, ale niektoré trápi viac a iné menej. Vo všeobecnosti s nimi viac problémov majú chlapci ako dievčatká. Nanešťastie, deti sa často chcú upokojovať ďalším dojčením, čo problém len zhoršuje. Nemôžete však proti tomu urobiť viac, ako snažiť sa dieťa upokojiť a počkať, až z tohto problému vyrastie. Opakované masáže bruška počas dňa problém zvyčajne zmierňujú.

Nedostatok mlieka

Každá mamička nespokojného bábätka sa obáva, či má dosť mlieka. Ak vaše bábätko spĺňa nasledujúce kritériá, môžete si byť istá, že je všetko v poriadku:

  • Má 5 – 6 mokrých plienok denne.
  • Počujete, ako pri dojčení pregĺga.
  • Dobre priberá.
  • V novorodeneckom veku dojčíte 8 – 12-krát denne, neskôr to môže klesnúť na 5 – 7-krát.

V skutočnosti je len málo žien, ktoré nemajú schopnosť vyprodukovať dostatok mlieka. Najlepším kritériom dobrej produkcie mliečka je dostatočný hmotnostný prírastok. V prvých dvoch mesiacoch sú najčastejšími príčinami nedostatku mlieka zlá poloha pri dojčení, nesprávna technika satia a nedostatočné vyprázdňovanie prsníkov.



Ak si myslíte, že máte nedostatok mlieka, skúste sa viac sústrediť na správnu polohu pri dojčení a dajte si pozor, aby dieťa dobre vyprázdnilo každý prsník aspoň pri každom druhom dojčení. Poraďte sa s pediatrom alebo, ak máte možnosť, zavolajte si laktačnú poradkyňu, aby skontrolovala vašu techniku dojčenia.

Produkciu môžete zvýšiť častejším dojčením (každú hodinu až dve počas dňa a na požiadanie v noci). Toto opatrenie má však význam iba vtedy, ak sa oba prsníky dobre vyprázdňujú. Po troch dňoch by sa mala vaša produkcia mlieka zvýšiť. Je dobré pokračovať v častejšom dojčení asi dva týždne, aby sa vyššia tvorba mlieka ustálila. Samozrejme, ak vaše dieťatko nepriberá alebo jeho hmotnosť je výrazne nižšia, ako by mala byť na svoj vek a pôrodnú hmotnosť, treba sa poradiť s pediatrom.

Správne priloženie

Problémom s dojčením môže predísť aj správne priloženie bábätka.

  • Zvoľte takú polohu, aby ste sa cítili príjemne – oprite sa chrbtom, nič vás nesmie ťahať, tlačiť... Výbornou pomôckou je tzv. vankúš na dojčenie.
  • Dieťatko držte tesne pri tele – kontakt bruško na brucho, nezavadzia mu spodná ručička.
  • Podporte hľadací reflex u bábätka – jemne mu obtrite bradavkou o líčko a pery. Malo by otvoriť ústočká, hľadať prsník.
  • Dbajte na to, aby dieťatko neuchopilo len bradavku, ale väčšinu dvorca, viac pod bradavkou ako nad ňou. Dolná pera a jazyk dieťaťa by mali prekryť oblasť pod bradavkou.
  • Podopierajte dieťatku hlávku a chrbátik, ale nie líčko. Drobček by to mohol vnímať ako stimul a otáčať sa za ním.
  • Pamätajte, že dieťatko prikladáte k prsníku a nie prsník k dieťaťu.
  • Sledujte, či voľne dýcha.
  • Podopierajte prsník len zospodu dlaňou, nie prstami v tvare nožníc, ale v tzv. „céčku“ – palec je vysoko nad dvorcom a ukazovák spolu s ostatnými prstami pod prsníkom.
  • Neodťahujte prsník od nosa dieťaťa. Dieťa, ktoré je v správnej polohe, teda sa dotýka prsníka nosom, lícom aj bradou, je schopné dýchať bočnou stranou nosných dierok.
  • Pri správnom priložení by vás dojčenie nemalo bolieť.

Priveľa predného mlieka

Ak dieťa nedostáva dostatok zadného mlieka, v snahe získať dostatočné množstvo kalórií požaduje častejšie prikladanie, a tak pije väčšie množstvo predného mlieka. Predné mlieko obsahuje veľa laktózy a bábätko preto trpí plynmi a bolesťami bruška, má časté zelené stolice, grcká a chce sa neustále dojčiť.

Aby ste predišli tomuto problému, nechajte dieťa piť čo najdlhšie na jednom prsníku, aspoň 10 – 15 minút, ale najlepšie až kým samo nepustí prsník. Staršie bábätká sú schopné získať dostatok zadného mlieka aj v kratšom čase.

Prisilný spúšťací reflex

Ak sa vaše mliečko spúšťa príliš rýchlo, bábätko nemusí dobre zvládať prehĺtanie a začne sa odťahovať od prsníka. Tento problém sa vyrieši, keď sa naučí silný prúd mlieka zvládať. Keďže mliečko najrýchlejšie tečie na začiatku dojčenia, vyskúšajte si ten najsilnejší prúd odstriekať rukou a až potom priložiť bábätko.

Môžete skúšať experimentovať s pozíciou na prsníku – takzvaná futbalová pozícia, dojčením v ľahu na chrbte (bábätko leží bruškom na vašom bruchu a pije z prsníka „smerom dohora“), pomôcť môže i pozícia v sede.

Gastroezofageálny reflux (GER)

Pomerne častá, ale ešte donedávna trochu podceňovaná príčina nespokojnosti bábätka. Väčšina bábätiek má čiastočný gastroezofageálny reflux, preto po dojčení často grckajú malé množstvá mliečka. Je to úplne normálna situácia a netreba to vôbec riešiť.

Príčinou je nevyvinutý sval uzatvárajúci žalúdok, ktorého vývoj trvá niekoľko mesiacov po narodení, niekedy až do 8. – 10. mesiaca života. Väčšinou sa však reflux zvykne zmierniť alebo úplne stratiť po 4 – 6 mesiacoch. Niektoré bábätká však majú väčšie problémy s refluxom – mlieko spolu so žalúdočnými kyselinami sa vracia zo žalúdka späť do hltana a spôsobuje im bolesti. U niektorých dojčiat sa nemusí vracanie objaviť – pretože mlieko zo žalúdka sa vracia iba do hltana a hovoríme o skrytom refluxe.

Ako zistiť, že má dieťa reflux?

Ak je bábätko nespokojné v polohe ležmo, chce sa stále nosiť na rukách vo zvislej polohe, veľa štikúta, keď ho dojčíte, často sa s plačom odťahuje od prsníka a niekedy môže grckať aj dve hodiny po dojčení.

PRÍZNAKY GER

  • opakované vracanie a návrat obsahu žalúdka do úst,
  • dráždivosť dieťaťa a nepokojný spánok (niekedy môže byť príčinou aj kolika),
  • neprospievanie (v dôsledku nízkeho kalorického prísunu),
  • opakované obštrukčné zápaly priedušiek a zápaly stredného ucha,
  • čkanie, zachrípnuty hlas,
  • plač počas jedla, po jedle,
  • krátke papanie alebo častejšie papanie,
  • kyslý zápach z úst,
  • krátky spánok,
  • počas jedenia dieťa vypína chrbátik, odtíska sa od prsníka,
  • prehĺtanie naprázdno.

ČO POMÔŽE?

Ak si myslíte, že vaše dieťa má reflux, snažte sa ho čo najviac držať vo zvislej polohe. Pod matrac v postieľke naskladajte deky alebo bavlnené plienky tak, aby dieťa spávalo približne v 20 – 30-stupňovom uhle. Počas dňa môžete používať špeciálne ležadlo pre bábätká alebo autosedačku.

Kŕmte bábätko častejšie a v kratších intervaloch. Pri dojčení ho držte čo najviac zvislo a keď sa odtiahne od prsníka, chvíľu ho podržte na rukách vo zvislej polohe a potom mu dajte znovu piť. K zmierneniu príznakov vedie zahusťovanie materského mlieka – dieťatku sa pred dojčením podá lyžičkou na tento účel určený karubín alebo zemiakový škrob (po porade s pediatrom).

Ak je reflux taký silný, že dieťa prestane priberať, lekár môže predpísať potrebné lieky. Ak nedojčíte, môžete dieťaťu podávať špeciálne zahustené dojčenské mlieko. Reflux sa zvykne zmierniť alebo úplne vyriešiť po štyroch až šiestich mesiacoch.



Tip MAMA a ja: 
Veľa nespokojných bábätiek je rado v maminom náručí. Využite preto aj rôzne alternatívne spôsoby nosenia – v nosičoch, baby šatkách. Dieťatko bude vo vertikálnej polohe (čo vyhovuje najmä bábätkám s refluxom) a v tesnej blízkosti s mamičkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: