Máme reflux! AKO si doma pomôcť?

Mgr. Mária Kopčíková, laktačná poradkyňa | 21. máj 2018
reflux, neprospievanie

Čo to je, ako to rodičia môžu „diagnostikovať“ a ako sa s ním dá fungovať, sa pokúsime zhrnúť v nasledujúcich riadkoch.

Veľa rodičov niekoľko dní (týždňov) po tom, ako si donesú svoje novorodeniatko z pôrodnice domov, zažíva krušné chvíle. Dieťa často plače, je nespokojné, grcká. Veľmi veľa rodičov tento stav pripisuje zlej kvalite materského mlieka alebo jeho nedostatku.

Majú skrátka pocit, že keď dieťa plače, je hladné. V posledných rokoch je pomerne bežnou príčinou takéhoto správania u bábätka reflux. Čo to je, ako to rodičia môžu „diagnostikovať“ a ako sa s ním dá fungovať, sa pokúsime zhrnúť v nasledujúcich riadkoch.

Čo je reflux?

Zjednodušene povedané – gastroezofageálny reflux (GER) je spôsobený samovoľným, opakovaným návratom obsahu žalúdka späť do pažeráka, a niekedy až do úst.

Spôsobuje to nedokončený vývoj funkčného zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, ktorý sa vyvíja až do prvého roku života. Pokiaľ dieťa nemá iné problémy, napriek častejšiemu grckaniu dobre prospieva, hovoríme iba o refluxe a stav nevyžaduje liečbu.

Avšak, za istých okolností,  prítomnosť kyslého žalúdočného obsahu môže vyvolať zmeny na sliznici pažeráka a aj mimo-pažerákové problémy. Vtedy hovoríme o refluxovej chorobe.

Je to ochorenie spôsobené patologickým (chorobným) gastroezofágovým refluxom. Vznik príznakov závisí od množstva a zloženia vracajúceho sa obsahu a dĺžky jeho pôsobenia na sliznicu pažeráka. Detí s refluxovou chorobu je veľmi málo a môžu mať problém s prospievaním.

Reflux u detí do jedného roku je bežný jav. Napriek tomu, že niektoré (a tým pádom aj rodičia) sa potrápia intenzívnejšie a dlhšie, netreba robiť paniku a treba vedieť, že je to v podstate normálne.

Od narodenia do 3. mesiaca života sa reflux objaví asi u 50 % detí.

Príčiny vzniku refluxu

Faktormi, ktoré podporujú rozvinutie refluxu, sú napríklad dedičnosť (prítomnosť GER u súrodencov, rodičov), nízka pôrodná hmotnosť, neurologické ochorenia a poruchy svalového napätia, chronické ochorenia dýchacích ciest, zvýšený vnútrobrušný tlak, nevyzretá koordinácia satia a hltania. Zhoršenie stavu nastáva pri viróze alebo pri prerezávaní zubov.

reflux u detí

Reflux - problém dnešnej doby?

Dôvodom, ktorý zvýšený výskyt refluxu v posledných rokoch  môže ovplyvňovať, je priebeh tehotenstvavedenie pôrodu. Súčasné rodičky sú druhou – treťou generáciou, v ktorej je tehotenstvo „masívne zachraňované“.

Zase sme pri pokroku medicíny, ktorý je na jednej strane skvelý a vďaka nemu vieme zvládnuť mnohé krízové situácie. No na druhej strane medikácia počas tehotenstva a rôzne zásahy do prirodzeného priebehu pôrodu môžu ovplyvniť zdravotný stav dieťatka a jeho adaptáciu na život mimo maternice.

Ďalší faktor je intenzívna reklama firiem, ktoré vyrábajú umelé mlieka. Na trhu ich je veľmi veľa, okrem iných aj špeciálne antirefluxné. Reklama môže zvádzať k riešeniu „z kratšej cesty“. Vyriešte svoj problém – dajte dieťaťu mlieko, ktoré ho nebude trápiť!

Veľmi dôležité pri hľadaní príčin zvýšeného výskytu refluxu je polohovanie bábätka. Čerstvé mamičky sa obávajú dávať deti na bruško, pretože sa veľa hovorí o súvislosti s touto polohou a SIDS (syndróm náhleho úmrtia novorodencov).

Áno, deti by sme nemali dávať spať na bruško.

Počas dňa by malo byť dieťatko v polohe na brušku niekoľkokrát.

Jednak v tejto polohe spevňuje šijové svalstvo, učí sa postupne držať hlavičku, a v súvislosti s refluxom je dôležité to, že pri pobyte na brušku si tonizuje (posilňuje) brušné svalstvo. Takže jeho tráviaci trakt je potom schopný lepšie pracovať aj s potravou, ktorá sa vráti zo žalúdka.

Príznaky, diagnostika refluxu

Väčšina dojčiat občas po jedle grcká. Niektoré grckajú často, po každom dojčení, ale je to malý objem (jedna čajová lyžička – skúste to doma, rozlejte jednu čajovú lyžičku vody, aby ste mali predstavu, aký je to objem tekutiny, prípadne aký veľký fľak vám po nej ostane). Je to iba také, ako hovoria Česi, „ublinknutí“. Na odgrgnutie si dieťa môže vyžadovať dlhší čas – do 30 minút.

Deti s refluxom sa často javia ako nespokojné, plačlivé, najmä ak sú hneď po dojčení uložené do vodorovnej polohy. Zhruba o 10-15 minút môže nastať takáto plačlivá reakcia a dieťa zvyčajne po zodvihnutí na ruky reaguje tak, že sa upokojí.

Veľa mamičiek v takejto situácii váha, či dieťa neplače od hladu a pre istotu ho znova po krátkom čase od predošlého dojčenia prikladá na prsník. Keď sa potom dieťa ocitá kvôli „domnelému hladu“ na prsníku každých 30 minút, veľa žien zhodnotí, že majú málo mlieka a predčasne pristúpia k zavedeniu umelej stravy. Toto je však mylný postup

Ide naozaj o reflux?

Jednoduchá domáca diferenciálna diagnostika

Samozrejme, vždy treba mať istotu, že dieťa dobre saje a prísun materského mlieka je dostatočný. Na to nám poslúži sledovanie pomočených plienok (6 za 24 hodín) a vzhľadu stolice (žltá, žltohnedá, ako praženica).  Pokiaľ máme istotu, že tento faktor je v poriadku a vieme, že dieťa síce grcká často, ale vždy je to mini objem, musíme skúšať tzv. režimové opatrenia.

Keď máme opakovanú skúsenosť, že plačlivé dieťa po zodvihnutí na ruky stíchne, netreba podliehať mýtom o tom, že dieťa nás chce terorizovať, a keď ho budeme nosiť na rukách, tak nám z nich nezlezie do 10 rokov. Možno je to dieťa s refluxom, ktoré potrebuje po dojčení tráviť dlhší čas vo zvislej polohe, aby sa mu mliečko usadilo v žalúdku.

Pokiaľ nebude postačovať „domáca“ diagnostika, v rámci tej medicínskej môžete absolvovať USG vyšetrenie, ktoré je na bežnú diagnostiku u nekomplikovaných stavov postačujúce. Ďalším vyšetrením (pre komplikovanejšie prípady) je 24-hodinová pH-metria, pri ktorej sa meria kyslosť prostredia v pažeráku a podľa toho sa hodnotí prítomnosť žalúdočného obsahu.

Príznaky refluxu u dojčiat

  • vracanie po jedle
  • pálenie záhy, plynatosť, bolesť bruška
  • podráždenosť dieťaťa
  • zakuckávanie sa pri dojčení, odťahovanie sa od prsníka
  • neprospievanie (refluxová choroba)
  • opakované zápaly priedušiek a pľúc (najmä staršie deti)

Tieto príznaky sa zvyčajne nevyskytujú všetky naraz u jedného dieťaťa.

Život s refluxovým dieťaťom

Režimové opatrenia zahŕňajú zvýšenú polohu všade tam, kde dieťa spí alebo sa hrá počas bdenia. Vhodná poloha v spánku je na chrbátiku, podložka by mala zvierať  30 – 40-stupňový uhol s vodorovnou rovinou.

U detí nad 1 rok je odporúčaná poloha na ľavom boku s mierne zvýšenou polohou hlavičky.

Ak je dieťa v postieľke, treba podložiť matrac (alebo nožičky postele), nie hlavičku dieťaťa. Pod matrac môžete dať vankúš alebo poskladanú deku. Počas bdenia zabezpečíte zvýšenú polohu napr. v polohovacom ležadle (len na nevyhnutne potrebný čas, nie na celý deň!!!), na vankúši položenom na podložke – dieťa je na ňom položené od pása nahor, opäť – nielen pod hlavu! Alebo nosením v šatke či inom nosiči. 

Diétne opatrenia sú o zahustení stravy. Aj keď dieťa výlučne dojčíte, môžete mu niekoľko minút pred kŕmením podať prípravok na zahustenie stravy. U nás je k dispozícii prípravok zo svätojánskeho chleba Nutriton (voľnopredajný v lekárni).

Deti s refluxom treba kŕmiť častejšie a v malých množstvách. Je potrebné dbať na odgrgnutie a na šetrnú manipuláciu s dieťaťom po jedle.

Chirurgická alebo farmakologická liečba nastupuje len vo výnimočných prípadoch a musí o nej rozhodnúť detský gastroenterológ.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: