Chronicky unavení rodiča. Patríte k nim?

Marika Koscelníková | 21. máj 2019
Chronicky unavení rodiča. Patríte k nim?

Viete o tom, že mama a otec sa poriadne vyspia až po šiestich rokoch od narodenia ich dieťaťa?

Nie, nechceme vás strašiť, ak ešte bábätko nemáte. Len je dobre vedieť, na čo sa treba pripraviť. Každá mama tajne dúfa, že to jej bábätko bude veľký bezproblémový spáč a dobromyseľné upozornenia: "veď počkaj, tak skoro sa nevyspíš", alebo "vyspi sa radšej do zásoby", sa jej týkať nebudú. Nuž, dúfať treba vždy.   

Spánkový deficit, najmä u čerstvých rodičov, vedie k vyčerpanosti a vyhoreniu. Nedostatok spánku sa totiž výrazne podpisuje nielen na fyzickej, ale aj psychickej kondícii mamy a otca.  

Rodičia trpia spánkovým deficitom

Sú deti, ktoré neuspíte ľahko položením do postieľky. Sú deti, ktoré sa v noci zobudia niekoľkokrát a veru, nie sú pri tom ticho. Sú deti, ktoré majú so spánkom problém a vy ste ich rodičia. Nezostáva vám nič iné, len sa o nich postarať a spánok, váš aj ich, bude v ťažkom období naozaj jedinou vytúženou métou.

Rodičia, ktorí spánkovým deficitom aktuálne trpia sa spoliehajú na to, že RAZ toto obdobie pominie. Pominie, ale nie tak skoro, ako by dúfali.  

Neprerušovaný kvalitný spánok čaká rodičov až po šiestich rokoch od narodenia ich dieťaťa. Tento fakt uviedla nová štúdia publikovaná v magazíne Sleep.

Najkritickejším bodom je podľa výskumu obdobie, keď má dieťa tri mesiace. Matky spia po narodení bábätka v priemere o jednu hodinu, a otcovia, tí prišli o 15 minút svojho spánku pred dieťaťom. 

Štúdia uvádza ešte jeden výrazný fakt a to ten, že dojčiace matky trpia spánkovým deficitom oveľa častejšie a výraznejšie, ako matky detí na umelej výžive. 

Matky spia v noci v priemere o hodinu menej. Vyspia sa až po 6 rokoch od narodenia dieťaťa

Spánok matiek je veľmi plytký a prerušovaný. Ich potreba chrániť a opatrovať "nespí" ani v noci a aj keď je dieťatko pokojné a spí, často sa zobudia, len aby skontrolovali, či je všetko v poriadku. 

Šesť rokov sa nevyspíme. Je to veľká daň za možnosť stať sa rodičom a príležitosť priviesť na svet dieťatko? Zvládli to matky pred nami, zvládneme to aj my.

Možno si to celé treba otočiť: o tú hodinu spánku, o ktorú sme  narodením bábätka prišli, o tú sme neprišli. Bola nám daná ako príležitosť byť so svojim dieťaťom čo najdlhšie, pretože - verte nám- príde aj čas, keď nám budú veľmi, veľmi chýbať.

Žena doma: O makovom odvare
Prečítajte si tiež:

Žena doma: O makovom odvare 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: