Lanugo u bábätiek: Jemné chĺpky na tele dieťatka

Marika Koscelníková | 9. máj 2024
Lanugo u bábätiek: Jemné chĺpky na tele dieťatka

Lanugo môže vyzerať ako biele alebo tmavé chĺpky na chrbte, ramenách, rukách, čele a lícach dieťaťa. Môže sa vyskytnúť len na niekoľkých miestach alebo pokrýva väčšinu tela.

Pre novopečené mamičky môže byť nepríjemným prekvapením, ak uvidia tenké páperovité vlásky na tele svojho bábätka, ale nie je čoho sa obávať. Najčastejšie sa toto jemné ochlpenie na tele objavuje u predčasne narodených detí, ale občas sa s lanugom narodia aj donosení novorodenci. Lanugo je prítomné až u 30 % donosených bábätiek. 

Faktom je, že nie všetky deti sa rodia s lanugom, pretože tieto jemné chĺpky zmiznú z tela ešte pred narodením, ale všetky bábätká ním boli pokryté už v maternici. Netreba sa báť, ak sa dieťa narodí so zvyškami tohto ochlpenia, ktoré má dôležitú funkciu počas jeho vývoja v maternici, po čase (niekoľko týždňov až dva mesiace) by malo vymiznúť. 

Čo je lanugo a prečo je dôležité

Lanugo môže vyzerať ako biele alebo tmavé chĺpky na chrbte, ramenách, rukách, čele a lícach dieťaťa. Môže sa vyskytnúť len na niekoľkých miestach alebo pokrýva väčšinu tela. Toto jemné páperie sa môže nachádzať kdekoľvek na tele okrem častí, ktoré nemajú vlasové folikuly – ako sú pery, dlane, chodidlá, vnútorné strany prstov na rukách a nohách.

Lanugo je zdravou súčasťou dôležitej vývojovej fázy dieťaťa. Pojem lanugo pochádza z latinského slova „lana“, čo znamená vlna. Je to akoby ste sa bez mäkkého pohodlného svetríka z vlny triasli zimou a nepohodlím. Tak má aj lanugo dôležitú ochrannú funkciu pre bábätko v maternici. Objavovať sa začína na pokožke dieťaťa okolo štvrtého alebo piateho mesiaca tehotenstva. Na začiatku ôsmeho mesiaca už pokrýva takmer celé telíčko, po ôsmom mesiaci tehotenstva postupne tieto jemné vlásky odpadávajú.

Takéto ochlpenie zmizne z tela bábätka ešte pred narodením, prípadne v prvých týždňoch po pôrode, keď prestane plniť svoju ochrannú funkciu. Bábätká však môžu mať stále jemné chĺpky podobné broskyňovým chĺpkom na vrchole uší, nad chvostovou kosťou alebo na spodnej časti krku. Je to normálne, milé mamy. 

Ide o nevyhnutnú súčasť vývoja plodu, zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane jeho pokožky a udržiavaní tepla počas prenatálneho vývoja v maternici.  

Medzi dôležité funkcie lanuga patria:

Ochrana pokožky

Keď je dieťatko ešte v maternici, jeho pokožku pokrýva hustá, biela, mastná látka nazývaná vernix caseosa. Tvorí bariéru, ktorá ho chráni pred plodovou vodou a ak by vernix nemal vlásky lanuga, na ktoré by sa mohol prichytiť, telo bábätka by nebolo dostatočne chránené. Môžete si všimnúť, že bábätká narodené po termíne majú občas zošúverenú a olupujúcu sa pokožku, keďže lanugo aj vernix sa pred blížiacim sa pôrodom strácajú. 

Regulácia teploty

Dieťatko v brušku ešte nemá vrstvu tuku, ktorá by ho udržala v teple, predpokladá sa, že rast lanuga zohráva úlohu pri regulácii teploty a udržiavaní tepla. Čím je dieťatko bližšie k narodeniu, množstvo telesného tuku narastá a lanugo stráca svoju funkciu. 

Hormonálna regulácia

Chĺpky lanuga pohybom vysielajú vibrácie do zmyslových receptorov dieťaťa. Jemný pohyb chĺpkov na pokožke bábätka môže hrať úlohu pri uvoľňovaní hormónov, ktoré znižujú stres.

Vedeli ste, že: 

Bábätko má už pri narodení pod pokožkou hlavy dva až päť miliónov vlasových folikulov? Počas života z nich vyrastajú rôzne druhy vlasov. Nazývajú sa postupne lanugo, velusové vlasy, intermediárne vlasy a „konečné“ terminálne vlasy.

Od lanuga až k prvým vláskom

Potom, čo dieťatku odpadne lanugo, vyvinú sa mu jemné chĺpky, podobné broskyni. Vellus vlasy (tzv. detské vlasy ) nahrádzajú lanugo a väčšina detí sa s nimi narodí. Sú jemné, bez drene, pigment obsahujú len niekedy (preto sú mnohé deti po narodení svetlovlasé) a dlhé bývajú len do 2 centimetrov. Intermediárne vlasy sú medzistupňom medzi vlasmi „detskými“ velusovými a „konečnými“ terminálnymi. Najčastejšie ich nachádzame vo vlasovej pokrývke detí približne od 1 do 10 rokov. Terminálne vlasy, ktoré pokrývajú hlavu v dospelosti, sú dlhšie, hrubšie a sýto pigmentované. Medzi 9. až 12. rokom (ešte pred pubertou) sa vplyvom hormónov menia doterajšie detské vellusové vlasy na dospelé (terminálne) vlasy

TIP: Ak sa vaše bábätko narodilo so zvyškami lanuga na pokožke, môžete vyskúšať jemnulinkú masáž detským olejčekom, ktorá môže pomôcť urýchliť vypadávanie lanuga, ale buďte mimoriadne opatrní. Pokožka bábätka je veľmi tenká a citlivá. 

Kedy sa obávať nadmerného ochlpenia

Extrémna podvýživa

Lanugo sa vyvinie, keď chýba potrebné množstvo telesného tuku na to, aby sa telo udržalo v teple. Na ochranu a izoláciu tela vyrastie vrstva mäkkých, páperových vlasov. Keď sa nutričný stav tela zlepší, lanugo by malo zmiznúť. 

Genetická porucha

Hypertrichóza Lanuginosa je zriedkavé genetické ochorenie, ktoré spôsobuje nadmerný rast lanuga alebo chĺpkov podobných lanugu. S týmto ochorením sa dieťa môže narodiť alebo sa môže vyvinúť neskôr v živote. Zriedkavá porucha sa niekedy nazýva „vlčí muž“ alebo „syndróm vlkolaka“. Keď sa rozvinie neskôr počas života, býva vyvolaná zdravotným stavom, poruchou príjmu potravy alebo vedľajším účinkom niektorých  liekov.

Iné zdravotné problémy

V zriedkavých prípadoch môže byť nadmerné ochlpenie príznakom určitých zdravotných stavov, vrátane rakoviny, endokrinných alebo metabolických porúch.

Lanugo je prirodzenou súčasťou vývoja plodu a je úplne normálne, ak sa vaše dieťatko narodí s týmto jemným ochlpením. Nebojte sa, zvyčajne zmizne po štádiu novorodenca, ale ak lanugo vášho dieťaťa pretrváva dlhšie ako niekoľko mesiacov, konzultujte tento stav s pediatrom. Ak sa lanugo vyvinie u staršieho dieťaťa, dospievajúceho alebo dospelého, poraďte sa so svojím lekárom. Môže to naznačovať vážny zdravotný problém, ktorý si vyžaduje liečbu alebo poruchy príjmu potravy. 

Zaujímavosť: 

V niektorých kultúrach a tradičných spoločnostiach je prítomnosť lanuga u novorodencov vnímaná ako symbol osobitnej ochrany, zdravia alebo dokonca duchovného daru. Napríklad, v niektorých častiach Latinskej Ameriky a Karibiku môže byť husté lanugo u novorodenca považované za znak, že dieťa je obzvlášť požehnané alebo má silného duchovného strážcu a bude v živote chránené pred zlom. Niekto sa inakosti bojí, iní v nej vidia výhodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: