Vlásky malej krásky: Ako sa starať o detské vlasy

Andrea Mániková | 24. august 2022
Vlásky malej krásky: Ako sa starať o detské vlasy

Strihať, česať, umývať? Ako sa starať o vlásky malých drobcov?

„Celé tehotenstvo ma neuveriteľne pálila záha, a keď som mala od pálenia jeden deň pokoj, na ten ďalší ma pálenie trápilo s ešte väčšou intenzitou. Moja mama mi často hovorievala, že sa mi narodí vlasaté bábätko. Hoci ide o poveru, tentoraz to skutočne vyšlo.

Keď sa naša Karolínka narodila, bola neuveriteľne vlasatá. Vďaka svojej hrive sa stala atrakciou oddelenia a u sestričiek sme mali „protekciu“, všetky do jednej boli ochotné okamžite pomôcť vlasatému bábätku. Vraj také vlasaté na oddelení už dlho nemali. Ostatné dievčatká mali hlavičky takmer úplne holé. Vidno, že gény svojho otecka nezaprie, ten má podobný „hustý výbuch“ na hlave dodnes. Ja iba dúfam, že naša Karolínka bude mať raz bohatú a krásnu hrivu,“ rozpráva Denisa, mama 9-mesačnej Karolínky.

Hustota vlasov závisí od množstva „cibuliek“

Každý človek sa narodí s dvomi až piatimi miliónmi vlasových folikulov, ľudovo povedané cibuliek, či korienkov. Počas života z nich vyrastú rôzne druhy vlasov a tak, ako postupne vyrastajú, majú svoje označenie: prvé vlásky sa nazývajú lanugo, tie vystriedajú velusové vlasy, pred pubertou tzv. intermediárne vlasy a nakoniec počas dospelosti sa starámeo terminálne vlasy.

Čo je lanugo?

Prvé vlásky, ktoré sa nachádzajú iba na tele nenarodených detí. Zárodok sa začína pokrývať lanugom približne štyri až päť mesiacov po počatí. V ôsmom mesiaci lanugo pokrýva takmer celé telíčko (okrem dlaní a prstov, chodidiel, pier, očných viečok, prsných bradaviek a pohlavia).

Pokiaľ sa dieťatko narodí predčasne v tomto čase, je jemnučko chlpaté. Pred pôrodom lanugo postupne opadáva do plodovej vody a jeho zvyšky spolu so sekrétom mazových žliaz tvoria belavý maz (vernix caseosa), ktorým je pokryté novorodeniatko.

Velusové (tzv. detské) vlasy

Nahrádzajú lanugo a väčšina detí sa s nimi narodí. Sú jemné, bez drene, pigment obsahujú len niekedy (preto sú mnohé deti po narodení svetlovlasé) a dlhé bývajú len do 2 centimetrov.

Intermediárne vlasy

Sú medzistupňom medzi vlasmi velusovými a terminálnymi. Najčastejšie ich nachádzame vo vlasovej pokrývke detí približne od 1 do 10 rokov.

Terminálne vlasy

Pokrývajú hlavu v dospelosti a sú už úplne formované. Sú dlhšie, hrubšie a sýto pigmentované. Medzi 9. až 12. rokom (ešte pred pubertou) sa vplyvom hormónov na dospelé (terminálne) vlasy menia doterajšie detské (velusové) a prechodné (intermediárne) vlasy. Pred týmto obdobím sú terminálne vlasy len na obočí a riasach.


Denisa: „Krátko po narodení začali našej Karolínke vlasy vypadávať a rednúť. Viditeľné to bolo najmä vzadu na záhlaví v miestach, kde si Kajka najviac šúchala hlavičku o matrac. Postieľka, prebaľovací pult, ba aj kočík boli plné Karolíniných vláskov. Hoci som vedela, že dcérke vlasy vypadnú a narastú nové, musím sa priznať, že mi za jej hrivou bolo ľúto. Dnes má už 9 mesiacov a nové vlásky jej rastú – no žiaľ veľmi pomaly a navyše sú svetlé, takže teraz vyzerá, akoby ich ani nemala. Ešte potrvá, kým jej zapletiem prvý vrkôčik.“

Ako ostrihať prvé vlásky?
Prečítajte si tiež:

Ako ostrihať prvé vlásky?

Vlasy majú svoje fázy

Vlas vo vlasovom folikule nerastie stále, striedajú sa fázy rastu s fázou pokoja a odumierania. Len počas prvých mesiacov života je rast vlasov synchronizovaný a rastú všetky naraz. Obyčajne už niekoľko mesiacov po narodení sa rast vlasov zastaví a všetky vypadajú. Až koncom prvého roka začnú rásť prechodné vlasy, hustnú a stabilizujú sa.

Existujú dva druhy bábätiek – jedny sa narodia s hustou hrivou a do pol roka na hlavičke nemajú nič, ako to bolo v prípade Karolínky. U iných bábätiek vypadávanie velusových vlasov, najmä ak sú svetlé, prebieha takmer nepozorovane.

Často sa farba vlasov u detí dokáže zmeniť už v priebehu pol roka.

„Našej Karolínke vlasy ešte nemusím umývať veľmi často, keďže na hlavičke toho veľa nemá. Zato moja švagriná sa svojej dcérke vlásky naumýva až-až. Mám malú parádnicu, vlásky jej narástli už po plecia, a tak jej často kupuje farebné gumičky, sponky či čelenky do vlasov. Často sa poteší aj detským šampónom vo fľaškách s motívmi od výmyslu sveta. A tie vône! Radosť vyberať. Detské šampóny okrem iného majú aj tú výhodu, že pri kontakte s očami neštípu, a tak odpadá aj stres z umývania vlasov. Veľmi sa teším, keď budem môcť česať vlasy aj mojej malej Kajke. Navyše som zvedavá, či ich bude mať kučeravé ako anjelik po oteckovi, alebo rovné po mne,“ opisuje svoje pocity Denisa.

detské vlásky

Ako pôsobia voda a vzduch na vlasy?

Každý vlas má tesne pod povrchom pokožky vývod mazovej žliazky. Úlohou mazu je pokrývať vlas tenkým filmom tak, aby bol dobre hydratovaný a zároveň zvonku vodu odpudzoval. Maz dokonca obsahuje protibakteriálne a protiplesňové ingrediencie. Príroda to asi vymyslela dobre, ale my ľudia sme v tomto smere trochu nevďační a mastné vlasy považujeme prinajmenšom za neestetické.

Detské vlasy sa v porovnaní s dospelými takmer nemastia, napriek tomu by sme im mali venovať pozornosť. Hlavičku určite nie je potrebné umývať šampónom každý deň.

Najmä v prvom roku života nie je nutné vlásky umývať každý deň, podľa potreby 2-3krát týždenne a výlučne kvalitnými detskými šampónmi s označením, že nedráždia detské oči, neobsahujú alergény a majú vyhovujúce pH. U detí starších ako jeden rok môžete začať používať šampóny, ktoré obsahujú tzv. aniontové či amfoterické surfaktanty – práve tie majú schopnosť jemné vlásky spevniť a urobiť ich odolnejšími.
Medzitým vlásky oplachujte len čistou vodou.

Mokré vlasy sú zraniteľnejšie ako suché, preto by sme sa k nim mali správať čo najšetrnejšie. Nesušte deťom vlasy fénom, len jemným prikladaním osušky. Dieťa nedávajte spať s mokrými vlasmi a ani mu na ne neobliekajte čiapku.

Kefy a hrebene na jemné vlasy

Patria do „povinnej výbavy“ každého bábätka, ideálne je kúpiť sadu, teda hrebienok aj kefu, a používať ich podľa toho, aké vlásky dieťatku narastú.

Okrem farebnosti si môžete vybrať kefy z prírodných štetín, ktoré vlasy a pokožku hlavy jemne rozčešú a súčasne masírujú, čo podporí jej lepšie prekrvenie. Takáto masáž hlavičky pomáha cirkulácii krvi v pokožke a zlepšuje prenos živín k vlasovému folikulu. Prírodné štetinky na rozdiel od umelých zabezpečujú väčšiu šetrnosť k vlasom, majú dobrú pružnosť, ohybnosť a stálosť. Detský hrebeň by mal byť vyrobený z kvalitného plastu, s bezpečnými zaguľatenými tvarmi, a neelektrizovať vlásky.

Dobrý hrebeň a kefa by mali:

  • šetrne premasírovať pokožku hlavy
  • stimulovať prekrvenie vlasovej pokožky
  • posilňovať vlasové korienky
  • byť hypoalergénne
  • antistatické

Deťom starším ako jeden rok, ktoré majú dlhšie vlasy, môžete vybrať drevené hrebene či kefy, pretože drevo ako materiál je k vlasom zvlášť šetrný. Ručne opracované zuby hrebeňov vlasy jemne rozčešú a jemne premasírujú pokožku hlávky a na rozdiel od niektorých plastových hrebeňov vlas nepotrhajú a mechanicky nezničia.

To, že by sme deťom mali strihať vlasy na krátko je mýtus, ako sme už spomínali a je vedecky podložené, že hustota vlasov je genetická záležitosť. Dokázané je aj to, že bábätko, ktoré má „holú“ hlavičku dlhšie ako je bežné, má veľký predpoklad, že nakoniec bude mať oveľa hustejšie vlasy ako to, ktorému vlásky začnú rásť už krátko po narodení...

Starostlivosť o vlasy je dôležitá od narodenia

Deti musíme naučiť starať sa o svoje vlasy už od narodenia výberom kvalitných vlasových prípravkov a pravidelným používaním kvalitných pomôcok na česanie. Vhodné je mať na pamäti, že jemné detské vlasy je potrebné chrániť nielen pred slnkom, ale mali by sme byť opatrní aj pred chlórovanou vodou v bazénoch, vetrom či znečisteným ovzduším. Taktiež fénovanie horúcim vzduchom by pre detské vlasy malo byť tabu. Nadmerné a nešetrné rozčesávanie poškodzuje trením povrch vlasu, ktorého výsledkom budú rozštiepené končeky vlasov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: