Ako fontanely pomáhajú pri pôrode a raste vášho dieťatka

Redakcia | 30. apríl 2024
Ako fontanely pomáhajú pri pôrode a raste vášho dieťatka

Novorodenec nemá iba jednu fontanelu, ale hneď šesť. Prečo ich dieťatko má? Kedy sa má veľká fontanela uzavrieť? A čo, ak sa uzavrie skôr alebo neskôr?

Fontanela - čo je to a na čo slúži

Fontanela, nazývaná aj lupienok, je väzivové spojenie na hlave novorodenca v miestach, kde sa stretávajú kosti, ktoré spolu tvoria lebku. Veľká fontanela má tvar kosoštvorca a rozmery približne 2x2 cm. Bez problémov ju nahmatáte uprostred hlavičky, niekoľko centimetrov nad čelom a dotykom môžete cítiť, ako pod ňou pulzuje krv.

Okrem veľkej fontanely má dieťatko na hlavičke ešte päť menších fontanel. Malá fontanela je v záhlaví a má tvar trojuholníka a štyri maličké, ktoré aj odborník nahmatá veľmi ťažko. Fontanely umožňujú rast lebky a zväčšovanie objemu mozgu. K najväčšiemu rastu hlavičky dochádza v prvom roku života. Z hľadiska vývoja je to veľmi dôležité, a preto pediater v každej poradni skontroluje hlavičku dieťatka a dôkladne ju premeria.

Veľkosť veľkej fontanely a tiež jej uzatváranie je u detí veľmi individuálne. Obvykle sa uzatvára v 18. mesiaci. Ak sa tak nestane, ostaňte pokojné, každé dieťatko je predsa jedinečné. Pri raste lebky je dôležité sledovať jej veľkosť, rozostup lebečných švov a celkový vývoj dieťatka. 

Ako na preležanú hlavičku?
Prečítajte si tiež:

Ako na preležanú hlavičku?

Fontanely sú dôležité pri pôrode 

Patríme k tvorom s najväčším mozgom na planéte. Tesne pred pôrodom je obvod hlavičky 34 až 36 centimetrov. Príroda si musela nejako poradiť s tým, aby taký mozog (pevne uzatvorený zo všetkých strán v lebke) prešiel pôrodnými cestami. A týmto geniálnym riešením sú práve fontanely.

Vďaka nim je hlavička pružná, prispôsobivá a bez väčších problémov, a hlavne bezpečne tak prejde pôrodnými cestami. V niektorých prípadoch sa môže stať, že sa pri pôrode hlavička trošku zdeformuje a ostane „šišatá”, po nejakom čase však získa tvar, aký má mať. Odborné vyšetrenie sa vykonáva vtedy, keď sa veľká fontanela a lebečné švy rozostupujú, veľká fontanela sa predčasne uzatvára alebo hlavička nerastie dostatočne tak, ako má. 

Pravidelné kontroly fontanely odhalia problém

Lupienok umožňuje v prvých mesiacoch života dieťatka rýchle vyrovnanie krvného tlaku a tým najdôležitejším faktom je, že mozog má priestor rásť. Ideálne je, keď mozog tlačí na lebku zvnútra, tá sa prispôsobuje a rastie spolu s ním. Veľkosť a rast lebky je veľmi citlivým ukazovateľom, či je všetko v poriadku. Ak pozorujete nejaké odchýlky, neľakajte sa, na to, aby bol dôvod k panike sa musí stretnúť niekoľko príznakov.

Preto je veľmi dôležité chodiť na pravidelné kontroly k detskému lekárovi, ktorý akékoľvek zmeny včas odhalí. Neskoré odhalenie problémov môže mať nepríjemné následky – trvalé poškodenie pohybových, zmyslových či duševných schopností dieťatka.

Predčasne uzavretá fontanela

Rast mozgu dieťaťa je rýchly a aby mohlo mozgové tkanivo rásť, je potrebné, aby bola lebka pružná. K tomu fontanela slúži. Pokiaľ sa ale lebečné švy a fontanela predčasne uzatvárajú, prichádza k deformitám lebky. Mozog totiž naďalej rastie rýchlym tempom, a tak si nájde cestu najmenšieho odporu, čo má za následok zmenu tvaru mozgu a lebky. Každý predčasne uzavretý šev vedie k určitému abnormálnemu tvaru hlavičky. Výsledný rast lebky môže a nemusí poskytovať dostatočný priestor pre mozog . Vždy je však spojený s abnormálnym tvarom lebky a rysov tváre. Ak lebka neposkytuje dostatočný priestor pre rast mozgu, zvýši sa vnútrolebečný tlak, čo môže mať za následok prípadné poškodenie a zhoršenie zraku, spánku, príjmu potravy alebo zhoršenie mentálneho vývinu v kombinácii s výrazným znížením IQ.

Najčastejším typom ochorenia spôsobeného predčasným zrastom lebečných švov je skafocefália. Pri nej dochádza k predčasnému zrastu šípového švu, ktorý vedie spredu dozadu na vrchu hlavy a oddeľuje od seba temenné kosti. Tým, že predčasne zrastie, zabráni hlavičke v raste do strán. Hlavička sa zväčšuje iba dopredu a dozadu, a to má za následok šišatý tvar s nápadne vypuknutým čelom. Skafocefália býva detičkám najčastejšie diagnostikovaná v prvom polroku života. Pediater vás musí okamžite poslať na neurológiu a sono. Pokiaľ sa zrast šípového švu potvrdí, jediným riešením je operácia. Neschopnosť lebky rásť rovnomerne by v budúcnosti viedla k utláčaniu mozgu a jeho nezvratnému poškodeniu. Pri operácii sa lebka nareže tak, aby povolila aj do strán.

Dôvody výskytu skafocefálie nie sú zatiaľ vedecky vysvetlené. Častejšie sa objavuje u chlapcov a môže byť dedičná. Niektoré štúdie poukazujú na vyšší výskyt u detí, ktorých matky v tehotenstve fajčili.  

Ako fontanely pomáhajú pri pôrode a raste vášho dieťatka

Keď sa fontanela neuzatvára

Opačným, ale rovnako nebezpečným problémom je neskoré uzatvorenie veľkej fontanely alebo jej nadmerná veľkosť. V jednom roku nemá fontanelu hmatateľnú asi 40 % detičiek, v dvoch rokoch je to 95 %. Problémom môže (ale nemusí) byť zostávajúcich 5 percent. Asi najvážnejšou zdravotnou komplikáciou je v tejto súvislosti hydrocefalus. Ide o stav, kedy sa vo vnútri lebky, hlavne v mozgových komorách, patologicky hromadí mozgovomiechový mok (bezfarebná tekutina), ktorý neodteká preč, alebo sa len ťažko vstrebáva.

Zvýšené množstvo mozgovomiechového moku je spôsobené poruchou jeho tvorby, jeho vstrebávaním alebo jeho cirkuláciou v mozgu. Mozgovomiechový mok vyrovnáva množstvo krvi v mozgovom tkanive, dopravuje do mozgu živiny, odvádza z neho odpadové látky a tiež udržuje mozgové tkanivo pod správnym tlakom. Príčinou hydrocefalu môže byť zápal v oblasti mozgu (napríklad meningitída), úraz hlavy, krvácanie alebo vrodená vývojová chyba. Cerebrospinálny mok tlačí na mozog, dôsledkom je zmenšenie mozgovej hmoty a veľmi ťažké narušenie mozgových funkcií.

Hydrocefalus sa vyskytuje približne u troch novorodencov z tisíc. V štvrtine prípadov ide o vrodenú formu, ktorá je prítomná už po narodení. Hydrocefalus, nazývaný tiež vodnatieľka mozgu, sa rieši chirurgickým zákrokom, pomocou trubice, ktorá odvádza mozgovomiechový mok do inej časti tela, kde sa vstrebe do tkaniva a už neškodí.

Čo ešte spôsobuje neuzavretie veľkej fontanely?

Ak fontanela aj naďalej zostáva hmatateľná, môže to byť aj známka poruchy osifikácie kostí. Osifikáciu môžeme pre lepšiu predstavu laicky popísať ako „kostnatenie“ kostí. Z pôvodne chrupavkovitého alebo väzivového základu sa kosť vyvinie do svojej pevnej podoby. Pokiaľ osifikácia neprebieha správne, dieťa môže trpieť deformitami kostí či chrbtice.

Nadpriemerná veľkosť fontanely alebo jej neskorší zánik môžu signalizovať i ďalšie zdravotné problémy:

  • zníženú činnosť štítnej žľazy (hypotyreóza), ktorá sa prejavuje napríklad únavou lebo zažívacími ťažkosťami
  • niektoré chromozomálne anomálie
  • srdcové chyby

Veľkú fontanelu starostlivo sledujte

Ako je vidieť, stav veľkej fontanely povie rodičom o zdraví dieťatka naozaj veľa. Na druhej strane ale nie je potrebné sa hneď ľakať, pokiaľ sa objaví nejaká nezrovnalosť. Sama osebe nemusí byť známkou žiadnych vážnych zdravotných ťažkostí. Namieste je však starostlivé sledovanie tohto trochu tajomného miesta na hlavičke dieťaťa. Našťastie to nie je nijako zložité, pretože veľkú fontanelu je dobre vidieť, a tak sa na prípadnú poruchu môže ľahko i včas prísť. To sa, žiaľ, o množstve iných zdravotných ťažkostí povedať nedá. 

Čo si ešte na veľkej fontanele všímať?

  • Vpadnutá veľká fontanela je známkou dehydratácie dieťaťa
  • Vypuklá, pulzujúca fontanela sprevádza zápalové ochorenia mozgu 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: