Ďakujem, že si iný! Kniha Nidala Saleha otvorene o autizme

Redakcia | 11. október 2024
Ďakujem, že si iný! Kniha Nidala Saleha otvorene o autizme
foto: Nidal Saleh

Kniha o otcovi, ktorý vymýšľal rozprávky na dobrú noc pre svojho malého syna s Aspergerovým syndrómom, poruchou v rámci autistického spektra, je výnimočná.

Nidal Saleh: Ďakujem, že si „INÝ"!

Prostredníctvom príbehov zachytáva nielen krásne momenty rodičovstva, ale aj náročné výzvy a boj so vzdelávacím systémom. Tento systém často nerešpektuje deti so špeciálnymi potrebami a svojím odmietaním ubližuje nielen detskej duši, ale aj celej rodine.

Príbehy opisujú nielen život otca, ale aj manžela a človeka, ktorý sa zo všetkých síl snaží o jediné – umožniť svojmu synovi s Aspergerovým syndrómom byť bezstarostným a veselým dieťaťom. Dieťaťom, ktoré nemusí cítiť záťaž dospelého sveta. Vďaka rozprávkam, ktoré synovi ukazovali, že byť „iný“ je niečo výnimočné, sa mu to podarilo.

„Začalo to nevinne. Chcel som spísať rozprávky, ktoré som synovi vymýšľal, keď bol malý. Myslel som si, že by z toho mohla vzniknúť pekná detská kniha. Potom som si spomenul na situácie, ktoré viedli k vzniku týchto rozprávok. A napokon prišiel ten tretí rozmer – uvedomil som si, čo tie rozprávky pre syna znamenali a čím v tom období prechádzal. Bol to proces, ktorý trval viac ako päť rokov.

Aj keď sa zdá, že táto kniha je pre deti, v skutočnosti je pre dospelých. Pre rodičov a kohokoľvek, kto sa chce stať lepším a tolerantnejším človekom. No a samozrejme, sú v nej rozprávky, ktoré majú rozosmiať detských čitateľov a ukázať im, že každý hrdina je výnimočný,“ prezradil o knihe autor Nidal Saleh.

Ďakujem, že si iný! Kniha Nidala Saleha otvorene o autizme

Rozprávky však samy osebe nestačia. Nebyť úžasnej práce odborníkov, riaditeľov škôl, učiteľov, psychológov a asistentov učiteľov, ktorí každý deň pomáhajú deťom so špeciálnymi potrebami, príbeh by nemal šťastný koniec.

Krstnými rodičmi výnimočnej knihy Ďakujem, že si „INÝ"! sú výnimoční ľudia

Preto sa úlohy krstných rodičov knihy ujali výnimoční a oddaní špeciálni pedagógovia: Viktor Križo, doktorka Eva Gellányiová a doktorka Andrea Šedibová, uznávaná odborníčka na autizmus, ktorá sa zapojila na diaľku. Doplnil ich Michal Chrapčiak, vynikajúci asistent a učiteľ. Títo odborníci, najväčší na Slovensku v oblasti špeciálnej pedagogiky, stáli po boku malého chlapca na jeho náročnej ceste spoznávania vlastnej odlišnosti a pri jeho adaptácii v slovenskom školstve.

Ďakujem, že si iný! Kniha Nidala Saleha otvorene o autizme

Prajem tejto knižke, aby sa dostala ku všetkým deťom a rodičom, ktorí potrebujú nádej

„Mal som to šťastie, že som knihu mohol čítať ako jeden z prvých. A musím povedať, že namiesto slova „INÝ" by som použil: ‚Ďakujem, že si sám sebou,‘“ uviedol špeciálny pedagóg a psychológ Viktor Križo. „Neriešim nálepky či diagnózy, ale to, čo ktorékoľvek dieťa potrebuje, ak sa stretáva s nejakým problémom. Prajem tejto knižke, aby sa dostala ku všetkým deťom a rodičom, ktorí potrebujú nádej. A prajem jej čitateľom, aby vždy zostali sami sebou.“

Doktorka Andrea Šedibová dodala: „Ako sudička prajem knižke, aby jej písmenká putovali k čitateľom s otvoreným srdcom, ale aj k tým, ktorým srdce ešte len otvorí. Príbeh už odľahčil dušu autora, teraz je čas, aby pozdvihol duše čitateľov do neznámych, záhadných a krásnych sfér.“

Michal Chrapčiak pripojil svoju želanie: „Prajem si, aby kniha pomohla všetkým rodičom v ťažkých chvíľach. A aby bolo viac takých otcov, ktorí sa nevzdávajú.“

Na záver doktorka Eva Gellányiová vyjadrila vďaku: „Ďakujem malému Nidalovi, že je taký, aký je, a že vďaka nemu táto kniha vznikla. Pomôže mnohým ďalším a ukázal nám, čo je v rodičoch to najdôležitejšie.“

Nech sa kniha dostane do rúk všetkým rodičom, ktorí si ju chcú a potrebujú prečítať. Nech sú otcovia láskavými sprievodcami svojich detí a vymýšľajú im svet, v ktorom sa ich deti cítia dobre. 

Knihu Nidala Saleha kúpite TU. 
Nidal Saleh bol finalistom kategórie OCKO ROKA 2024 v prestížnej ankete MAMA ROKA.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: