Čítanie s porozumením: Len vedieť prečítať slová nestačí

MK | 17. október 2024
Čítanie s porozumením: Len vedieť prečítať slová nestačí

Skutočné čítanie znamená aj rozumieť tomu, čo čítame, vedieť o tom porozprávať a použiť to v živote. Prečo je to také dôležité a ako môžeme pomôcť deťom, aby rozumeli prečítanému textu?

Bez schopnosti správne chápať prečítané texty môžu mať deti problémy s učením, získavaním nových informácií a ich vyhodnocovaním. Preto sa tak veľmi kladie dôraz práve na čítanie s porozumením. Ako pracovať s deťmi, aby si túto zručnosť osvojili? 

Čo je to čítanie s porozumením?

Čítanie s porozumením je, keď pri čítaní naozaj chápeme, o čom text je. Nejde len o to prebehnúť očami cez slová, ale aj zamyslieť sa nad tým, čo čítame. Snažíme sa pochopiť príbeh, postavy, čo sa deje a prečo. Táto schopnosť je kľúčová nielen v škole, ale aj v každodennom živote, kde často potrebujeme pochopiť rôzne informácie.

Ranné kruhy na školách
Prečítajte si tiež:

Ranné kruhy na školách

Ako zistiť, či deti rozumejú tomu, čo čítajú?

1. Pýtajte sa 

Keď dieťa dočíta príbeh, spýtajte sa ho na obsah. Začnite jednoduchými otázkami ako "Kto bol v príbehu?" alebo "Čo sa stalo na konci?" Postupne môžete prejsť k zložitejším otázkam, ktoré ho prinútia viac rozmýšľať. Ak máte doma školáka, ktorý číta čítanku, zastavte sa nielen pri správnej výslovnosti, ale rozprávajte sa aj o obsahu textu. Vysvetľujte slová, ktorým dieťa nerozumie a tiež kontext. Spolu sa snažte nájsť zmysel, vtip, zámer v básničke či rozprávke.  

2. Nech vám príbeh porozprávajú vlastnými slovami

Požiadajte dieťa, aby vám príbeh zhrnulo svojimi slovami. Tak zistíte, či naozaj pochopilo hlavné myšlienky a dej.

3. Kreslenie príbehu

Deti milujú kresliť! Nech nakreslia svoju obľúbenú časť príbehu alebo postavu. Pomôže im to lepšie si zapamätať a pochopiť, čo čítali.

4. Hrajte sa na príbeh

Zahrajte si spolu scény z príbehu. Je to zábavné a zároveň skvelý spôsob, ako prehĺbiť porozumenie. Môžete vyskúšať u prváčikov. Nech pre nich nie je učenie len povinnosť ale aj zábava. 

Ako pomôcť deťom lepšie čítať s porozumením?

  1. Čítajte aktívne: Položte dieťaťu otázky. Napríklad: "Prečo to postava urobila?" alebo "Čo si myslíš, že sa stane ďalej?"
  2. Spojte príbeh s ich vlastnými skúsenosťami: Ak príbeh hovorí o niečom, čo dieťa pozná, porozprávajte sa o tom. Napríklad, ak čítate kozičke na farme, spomeňte si na vašu návštevu farmy a porozprávajte sa o tom, čo ste na nej videli a zažili. V akom prostredí kozička žije a prečo je v tom príbehu taká či onaká. 
  3. Učte deti nové slová: Keď narazia na neznáme slovo, vysvetlite im ho. Použite ho v rôznych vetách, aby si ho lepšie zapamätali.
  4. Skúste predpovedať dej: Pred čítaním sa pozrite na obrázky alebo názov a skúste spolu hádať, o čom príbeh bude. Počas čítania môžete tipovať, čo sa stane ďalej.
  5. Diskutujte po čítaní: Po dočítaní sa porozprávajte o príbehu. Čo sa im páčilo? Čo ich prekvapilo? Čo sa z príbehu naučili?

Tip na ľahšie zapamätanie si faktov z textu

Zapamätať si fakty z textu môže byť niekedy náročné, ale existujú spôsoby, ako to uľahčiť.

Vytvorte si myšlienkovú mapu. Do stredu napíšte hlavnú tému alebo názov príbehu a okolo neho pridávajte kľúčové fakty, postavy a udalosti. Vizualizácia informácií pomáha lepšie si ich zapamätať a vidieť súvislosti medzi nimi. 
Chápe dieťa to, čo sa má naučiť naspamäť? Pokojne sa ho na to opýtajte, lebo učiť sa naspamäť fakty bez zmyslu a potom ich reprodukovať, nemá význam. Len ak dieťa látku skutočne pochopí, ak sa stanú súvislosti jasnejšími, môžu sa vytvoriť dôležité väzby na už naučené vedomosti. Kľúčové informácie si dieťa môže v texte označiť alebo si ich vypísať. 

Čítanie s porozumením pomáha deťom lepšie rozumieť tomu, čo čítajú, kontextu príbehu. Strávme s nimi čas nad knihami, pýtajme sa a počúvajme ich. Omnoho ľahšie sa budú neskôr učiť a získavať nové informácie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: