Čo si praje učiteľka na prvom stupni, aby rodičia vedeli

MK | 13. september 2024
Čo si praje učiteľka na prvom stupni, aby rodičia vedeli

Mám rada svojich trojkárov rovnako ako jednotkárov. V konečnom dôsledku to nie je o známke. Na to pamätajte aj vy.

1. Sme tím  

Rodičia a učitelia sú ako jeden tím. Ak sa doma udeje niečo, čo by mohlo ovplyvniť náladu alebo správanie vášho dieťaťa v škole, budem rada, ak mi o tom poviete. Môžeme sa spolu porozprávať o pokrokoch dieťaťa aj o výzvach – len tak môžeme nájsť ten správny kľúč, aby sa v škole cítilo dobre. Vy ste s dieťaťom doma, ja v škole. Trávi tu polovicu svojho dňa, mali by sme byť partnermi nie súpermi. Prosím, odpustite si poznámky pred dieťaťom na moju adresu. Príďte mi výhrady povedať rovno do očí.   

2. Vaše dieťa nechodí do rovnakej školy ako vy pred rokmi

Máme iné postupy a štandardy, iný obsah učiva a spôsob výučby. Áno, využívame technológie, s ktorými sa aj vaše dieťa musí naučiť pracovať. Máme iné učebnice aj osnovy. Očakávania od detí sú iné a ich hodnotenie rovnako. Prosím, rešpektujte to. Ani vaše dieťa nie je rovnaké, ako ste boli vy v jeho veku. 

3. Čítanie je kľúč k vzdelávaniu 

Má vaše dieťa knižnicu? Je čas mu ju pripraviť a naplniť. Jedna z najdôležitejších vecí, ktoré môžete pre svoje dieťa urobiť, je podporiť ho v čítaní. S menšími deťmi si čítajte spolu. Výhody? Rozvoj slovnej zásoby, fantázie, nové vedomosti a čas, kedy môžete byť spolu. Počas čítania sa nebojte pýtať otázky – spoločne predvídajte, čo sa stane ďalej, rozprávajte sa o postavách a ich pocitoch, hodnotách. Deti tak nielen rozvíjajú schopnosť porozumenia textu, ale aj fantáziu a kreatívne myslenie. Kniha je dar. A pekne vonia (na rozdiel od mobilu).   

4. Domáce úlohy nie sú za trest

Rozumiem, že niekedy môžu domáce úlohy vyzerať ako ďalšia povinnosť, ale prosím, vnímajte ich ako príležitosť. Môžete spolu diskutovať o obsahu úloh, rozprávať sa o tom, čo bolo v škole a ako má rado/nemá rado daný predmet a prečo. Nie je žiadúce, aby ste domáce úlohy robili za dieťa, ale buďte pri tom a povzbuďte ho. Domáce úlohy sú spôsobom, ako si upevniť učivo.

Nemusíte sedieť dve hodiny za stolom, ak chcete dieťa niečo naučiť -  môžete piecť koláč a rozprávať sa o hmotnosti alebo pozrieť si spolu rozprávku v angličtine. Môžete si vyrobiť tajničku a dopĺňať i, í, y, ý, alebo rátať plyšákov s ušami, či obkladačky nad umývadlom v kúpeľni. 

Čo si praje učiteľka na prvom stupni, aby rodičia vedeli

5. Nech sa hrajú 

Ak je to možné, nechajte ich čo najviac hrať vonku, skúmať, tvoriť a byť kreatívne. Potrebujú voľný čas, potrebujú sa hrať. Deti sa učia nielen prostredníctvom formálnych hodín, ale aj prostredníctvom hry. Hra im pomáha pochopiť svet okolo nich, komunikovať s ostatnými deťmi a rozvíjať fantáziu. Nech majú vyštípané líca od čerstvého vzduchu a iskru v oku. Potrebujú behať, skákať, jašiť sa. Sú to deti. 

6. Učenie neprebieha len v škole 

Každý výlet, každá návšteva múzea, parku, divadelného predstavenia či knižnice je obrovskou príležitosťou na učenie. Deti sa z prírody a sveta okolo nás učia najviac. Zoberte svoje dieťa na nové miesta, ukážte mu rôzne kultúry, prírodu a umenie. Deti si lepšie zapamätajú a pochopia učivo, keď majú konkrétne zážitky spojené s tým, čo sa učia v škole. Často s nimi diskutujem o dôležitých veciach, ako je tolerancia a rešpekt k inakosti a často som prekvapená, koľko tohto deti (ne)vedia. 

7. Dôležitosť rutiny

Rodičia často podceňujú, aké dôležité je pre deti mať pravidelný denný režim. Skúste vytvoriť rovnaký čas na úlohy, hru a spánok. Dbajte na pravidelnú večierku. Deti sú často v škole unavené a nesústredené kvôli tomu, že málo spali.  

Dôverujte mi

Niekoľko rokov už učím deti čítať, písať, počítať a veľmi si želám, aby boli zvedavé a túžili vedieť stále viac. Nie je to ľahká práca a každá trieda je iná. Každý žiak je iný a má doma iné zázemie. Možno sa vám nie vždy budú páčiť moje rozhodnutia, rada si vypočujem vaše argumenty, ale rozhodnutie o hodnotení študijných výsledkov žiaka je na mne.

Mám rada svojich trojkárov rovnako ako jednotkárov. V konečnom dôsledku to nie je o známke. Na to pamätajte aj vy.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: